MSN, muziek en Muse

Ik heb contacten op Hyves, Hi-5, Twitter, Myspace, Netlog en zelfs Partypeeps. Voor die laatste site werd ik uitgenodigd. Dat gebeurt nogal eens. Iemand maakt op een site een profiel aan en kan dan punten of iets dergelijks verdienen door anderen uit te nodigen om ook lid van de site te worden. Maar chatten doe ik met MSN.
MSN. De naam is genoemd. Ik heb gek genoeg veel contacten met meisjes. Een aantal van die contacten kwamen tot stand via twee zusjes van zeventien en negentien, die een paar jaar geleden in mijn band zongen. Maar de meeste contacten kreeg ik via vragen over astrologie. In mijn profielschets op een aantal sites staat dat ik horoscopen maak. Eigenlijk blijkt uit de meeste berichtjes over astrologie dat de afzenders wel een horoscoop willen hebben, maar bang zijn dat het te duur is. Ik vertel dan dat het een gratis horoscoop is en dan willen ze er altijd wel eentje. Ik maak dan een uitgebreide karakteranalyse en zij voegen me toe op MSN. Ik kan hem via MSN naar ze toe sturen en ze kunnen er meteen met me over praten. Nee, dat zijn geen lokkertjes, want ik maak horoscopen omdat het een hobby van me is en niet om er geld mee te verdienen. Het zijn trouwens wel altijd vrouwen en meisjes die een horoscoop willen en mij schrijven.
Nu moet je niet denken dat ik met al die contacten ook regelmatig chat. Met de meesten heb ik na de horoscoop helemaal geen contact meer. Maar met een aantal van hen heb ik wel een heel leuk contact gehouden.

Mensen denken bij contacten op MSN vaak meteen aan geile gesprekken en naakt cammen. Half Nederland lijkt wel naakt voor de cam te zitten als je de berichten mag geloven, maar er zijn ook sociale mogelijkheden met MSN.

Een paar jaar geleden kwam Linda op een avond online. Linda was achttien jaar. Ik had voor haar een horoscoop gemaakt en daar hadden we een avondje met elkaar over gechat. Nu vroeg ze me echter of ik gewoon met haar wilde blijven praten op MSN, omdat ze alleen in een groot huis was en een angstig gevoel had. Ze paste op twee kleintjes in dat huis, maar had het idee dat er spoken waren. Ze had haar moeder gebeld, maar die zat weer eens aan de drank en er was geen zinnig woord uit te krijgen. Met haar vader had ze helemaal geen contact. Daarna had ze haar vriend gebeld, van wie ze zwanger was. Maar die vriend had gezegd dat ze zich niet moest aanstellen en had totaal geen zin om langs te komen. Hij ging later op de avond met vrienden uit. Ik was de enige die online was en die ze vertrouwde, ofschoon ik haar pas één keertje had gesproken. Ik probeerde haar te kalmeren, maar dat lukte niet echt. Ze vertelde dat ze ten einde raad was. Ze wist totaal niet wat ze moest doen. Het was één groot brok zenuwen, bleek uit het gesprek.
Toen schoot me te binnen, dat ze in het vorige gesprek had verteld dat ze net als ik gek was van de drum ’n’ bass muziek van Massive Attack. Ik vroeg haar of bij dat huis een tuin was en of ze haar iPod bij zich had met muziek van Massive Attack. Dat had ze. Ik raadde haar aan met de muziek op een uurtje in de tuin te gaan zitten. Het was er warm genoeg voor. Dat hielp. Na ongeveer een uurtje kwam ze weer online en vertelde dat ze geheel gekalmeerd was. Tegenwoordig woont ze met haar kindje op zichzelf. Jan Lul, de vader, heeft haar laten zitten, maar ik heb nog vaak leuk contact met haar en het gaat haar goed.

Zoiets kan eigenlijk alleen maar via MSN. Het contact is snel, persoonlijk en direct. Bovendien is iedereen gelijk op MSN. Ik heb me wel eens afgevraagd, wat die meisjes met een gepensioneerd fossiel als ik moeten, maar dat is het antwoord denk ik. Iedereen is gelijk en ze kunnen hun verhaal bij me kwijt omdat ik luister.

Naast het maken van horoscopen en het functioneren als sociaal werker, help ik de meisjes via MSN ook nogal eens met muziek. Gek genoeg zijn zij niet in staat om alle muziek die ze willen hebben te downloaden. Ik krijg dan een lijstje van ze. Of ik dat maar even voor ze wil downloaden. Vaak is het Gabber, Hardcore, Jumpstyle, Speedcore, Darkcore, Terror of zo’n soort kutmuziek. Je kunt er lekker op bewegen, maar het is een ramp voor je oren als je ernaar moet luisteren. Het gaat vaak om een of andere onbekende DJ of rapper, die ik dan voor ze moet opsporen. Over het algemeen zijn het nummers die je niet eventjes met Limewire of Soulseek kunt vinden. Ze staan vaak op bepaalde sites zoals Partyflock en dan kun je ze alleen maar beluisteren. Ik neem ze dan op met Cool Edit Pro en stuur ze door naar het meisje van het lijstje. Nee, dat is geen diefstal van de artiest, want die nummers staan er speciaal om te worden verspreid. Er is meestal niet eens een CD van de betreffende DJ en die meisjes kennen hem alleen maar toevallig van een optreden op school of zo.
Meestal vind ik er dus geen reet aan, maar vorige week had ik ineens een verzoekje voor een nummer dat me zeer beviel. Muziek die ik iedereen kan aanbevelen.

Muse kende ik al wel. Ik had ze voor het eerst gezien bij Rockpalast op WDR. Een heftige supergroep, maar ik vond ze een beetje eentonig om lang te beluisteren. En zooo Radiohead.
Mattew Bellamy, Christopher Wolstenholm en Dominic Howard zijn natuurlijk wel topmuzikanten en de muziek is technisch van zeer hoog niveau, maar ik vond het veel te eentonig.
Ik had ze dus de laatste jaren een beetje uit het oog verloren.

Maar dat is nu voorbij.
The Resistance is een fantastisch album. Het beste dat ik in jaren heb gehoord. Totaal niet meer eentonig. Totaal niet meer Radiohead. Je kunt de muziek op dit album niet in een hokje plaatsen. Er zit klassiek in. Er zit symfonische rock in. Er zijn zelfs Turkse invloeden. Ik hoor hardrock en gothic metal. Soms Queen en dan weer Nightwish. Maar ook de opzwepende rock die ze op hun eerst albums hadden. In het nummer Unnatural Selection bijvoorbeeld. En een fantastische opzwepende, zeer technische combinatie van bas en gitaar in het nummer Exogenesis Part 2.
Zoek je bands met goede teksten? Muse heeft ze op het nieuwe album.

You were my guiding light.
When comfort and warmth can’t be found I still reach for you.
But I’m lost, crushed, cold and confused with no guiding light left inside  

Echt een tekst om achter je MSN-naam te zetten als je Gothic of Emo bent.