Agnes, Geert, Dirk en Pieter

Ongeveer twee weken geleden werd ik ruw gestoord in een lekkere droom.
Ik zat op de bank in de voorkamer naast een meisje dat ik vroeger als jongen van dertien had gekend. Ze woonde in de buurt en zong bij mijn ouders in het kerkkoor. Maar ze was niet alleen maar in de Here, maar ook voor de heren, want alle jongens in de buurt waren al over haar heen geweest. In mijn droom leek het nu mijn beurt te worden. Gelukkig zaten we, want zij was bijna twee meter en ik was ongeveer veertig centimeter kleiner. Ze had ook hele lange benen, dus je deed er wel even over voor je met je hand van haar knie bij haar kruis was en dat was ik in mijn droom net aan het doen, toen ik wakker werd door een verschrikkelijk gekrijs. Ik kwam mijn bed uit en keek door het raam naar de bron van het geluid. In de boom voor ons huis zaten vier dwergpapegaaien luid te schreeuwen. Ik wreef nog even in mijn ogen, maar ze gingen niet weg. Normaal zie je die beesten alleen in landen zoals Costa Rica, maar deze zaten gewoon in een boom in Nederland.

Nadat ik had gedoucht en een paar koppen koffie had gedronken, bedacht ik me dat mijn droom eigenlijk normaler was dan de werkelijkheid daarna. Met een meisje op de bank een vrijpartijtje beginnen kan. Maar als je in Nederland wakker wordt, dan verwacht je geen dwergpapegaaien te zien als je uit het raam kijkt.
Zou het kunnen dat de droom eigenlijk de werkelijkheid was en dat ik droomde dat ik wakker werd en die beesten zag?

Ik stond er verder niet meer zo bij stil, tot ik op internet het bericht las dat de FNV toenadering zocht tot de PVV om samen te strijden voor het behoud van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar. Droomde ik nu toch?
Het moet niet gekker worden, dacht ik. De FNV: De linkse hobby van de PVV. Straks zien we Geert niet meer met die lekkere Fleur in het roeibootje zitten, maar met Agnes.
“De PVV en de FNV roeien tegen de stroom in, maar het gaat goed met de partij.”
In het spotje met het bootje zien we op de achtergrond een molen. Symbolisch voor de klap van de molen die Agnes moet hebben gehad. Het zal niet lang duren of dat bootje kapseist. Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk, omdat Agnes te zwaar is en het evenwicht van het bootje verstoort. Figuurlijk, omdat veel leden van de FNV het niet zullen pikken en er nooit een evenwichtige samenwerking zal kunnen komen.
Ik had net bedacht dat ik maar weer lid moest worden van de FNV, want anders kon ik mijn lidmaatschap niet opzeggen, toen bekend werd dat Agnes ineens weer niet met de PVV wilde praten.
De laatste dagen blijkt dat Agnes rijp is voor de politiek. Ze verzint namelijk de ene uitvlucht na de andere om de schade van eerder gedane onzin te repareren. Of had ze soms niet gezegd dat ze een duivelspact niet uitsluit? 
“We dealen met de duivel en zijn ouwe moer.” Dat waren haar woorden. De duivel is dan blijkbaar Wilders. Dat kan, maar om zijn moeder er nu bij te betrekken. Die heeft het al zwaar genoeg met zo’n zoon en dan wordt ze door Jack Wouterse ook nog voor hoer uitgemaakt. 
Maar nu wil de FNV volgens Agnes hun eigen AOW-plan aan alle politieke partijen voorleggen en wil ze zelf niet met Wilders praten.
Driek Oplopers zou zeggen: “Rot toch op!”

In diezelfde week blijkt dat de uitspraak van één Jan Lul in Nederland genoeg is om een bank om te laten vallen. En nog wel de bank van iemand die bij het begin van de economische crisis al bijna tot Minister van Financiën was benoemd door zichzelf en vele Nederlanders.
Het is natuurlijk fantastisch dat Scheringa eindelijk op zijn nummer is gezet, maar hij wordt helaas persoonlijk niet echt gepakt door Pieter Lakeman. Scheringa houdt minstens zo’n 45 miljoen over voor zichzelf. Een aardige jackpot.
Wie pakt deze seniele senior wel?
De spaarders met meer dan 100.000 euro spaargeld. De mensen, die zich lieten vertegenwoordigen door de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken en al blij waren, dat er een regeling was getroffen met de DSB Bank. De werknemers van de DSB, die hun baan dreigen te verliezen. De startende ondernemers, die hun geld hebben ondergebracht bij de DSB Bank en nu een tijd niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen en dus failliet dreigen te gaan.
Lakeman is nu 67 jaar en had volgens Agnes en Geert dus al twee jaar geleden hebben moeten stoppen met werken. Had hij dat nou ook maar gedaan. Nu zitten we nog steeds opgescheept met deze clown.
Weet je nog wat hij destijds allemaal heeft uitgespookt bij Legio Lease? Ik citeer even een stuk uit de Telegraaf van destijds, waarin verslag wordt gedaan van de rechtszaak tegen Dexia Bank Nederland en waarin de rol van Lakeman in de Legio Lease affaire werd belicht.

‘Pieter Lakeman, die zich samen met zijn eigen bedrijfje Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) had gevoegd in het proces omdat hij begin jaren negentig Legio Lease aanprees in de reclamefolders, had tijdens de behandeling veel weg van een hofnar. Aan de hand van een breed uitgemeten historisch overzicht (“als gevolg van de beurskrach in 1929 kon Hitler aan de macht komen”) kregen alle in het proces betrokken partijen ervan langs, op Lakeman zelf na dan.’


Bij Pauw en Witteman was hij weer diezelfde hofnar. De man maakte nota bene hoogleraar economie Arnoud Boot uit voor iemand die niet weet waar hij over praat. Het speeksel kwam bij het opgewonden praten zijn mondhoeken bijna uit en dat kwam niet omdat hij champagne dronk. Dat deed hij wel na het nieuws dat de DSB Bank onder curatele was gesteld. Ik denk dat er op dit moment veel mensen zijn die dat glas dwars door zijn gezicht hadden willen slaan.

En dan te bedenken dat deze gebeurtenissen in twee weken tijd plaatsvonden. Agnes, Geert, Dirk en Pieter: het lijken wel schimmen die meespelen in een boze droom. Ik hoop ook eigenlijk maar, dat ik straks wakker word en weer lekker met dat meisje op de bank zit.



Ga morgen naar dat fantastische optreden van onze columnisten in Ratatouille in Amsterdam. Ik ben er zelf helaas niet bij omdat ik moet optreden met de band, maar dat mag de pret niet drukken. Het wordt beslist zeer gezellig.