Na Wilders! Het Wildersjournaal aflevering 2

Mao zal niet gedacht hebben dat China zich onder zijn rechtstreekse opvolgers tot een kapitalistische grootmacht zou ontwikkelen. Zo vanzelfsprekend en zo vloeiend ging het alsof de communistische revolutie nooit anders bedoeld was dan als opmaat voor het kapitalisme. Wat heeft Wilders met zijn PVV in gang gezet? Zullen we over 20 jaar met een zucht van verlichting constateren dat de duivel (Allah) dankzij hem verslagen is? Of zal blijken dat deze merkwaardige periode in onze geschiedenis het begin is van iets heel anders?

Stel nu eens dat Wilders niet de strijder is tegen het kwaad maar de voorman van een emancipatiebeweging, die van de 'gewone mensen'. Een voorwaarde voor emancipatie is een onderdrukte massa. Klopt wel ongeveer! Gewone mensen stonden tot nu toe altijd te boek als losers en sukkels. Niet al te hoog opgeleid, niet zo'n riant inkomen. Een zootje ongeregeld met allerlei religieuze, politieke en maatschappelijke achtergronden. De 'Oude Politiek' maakte gebruik van ze want gewone mensen waren altijd met velen, daar zijn het gewone mensen voor, en dus als kiesvee reuze interessant.

Tegenwoordig lijken er meer gewone mensen te zijn dan ooit. Ze vullen hele voetbalstadions, je struikelt over ze bij Albert Heijn, de ene Vinex-locatie na de andere wordt voor ze volgebouwd, ze beheersen het straatbeeld en ze zitten in alle hoeken en gaten van Internet. Dan moet er wel een moment komen waarop ze zich bewust worden van zichzelf, dat ze willen laten weten dat ze er zijn. Dat ze een stem willen, een luide stem. Het perfecte moment voor emancipatie. Nu dus.

Je zou kunnen zeggen dat Wilders zonder het in de gaten te hebben zorgde voor de doorbraak. Er ontbrak namelijk nog iets dat nodig is om de emancipatie op gang te brengen. Want er moet natuurlijk wel duidelijk afgebakend zijn wie er dan wel precies gaan emanciperen. En vooral wie niet. Vrouwenemancipatie is niet voor mannen en emancipatie van zwarten is niet voor blanken. Hoe zit dat nou bij gewone mensen? Hoe herkennen gewone mensen elkaar? En wat wil 'gewoon' eigenlijk zeggen?

Dus gezocht: bindende factor. Precies wat Wilders in handen had. Zijn bindende factor was een gemeenschappelijke vijand. De Islam! Wilders kwam als geroepen. Eindelijk iemand met een pak aan die zei wat gewone mensen altijd al (gedacht hadden dat ze) dachten. Gewone mensen mogen in van alles en nog wat geloven maar als het in Allah is dan mogen ze niet mee-emanciperen. Glashelder! Het gaat er niet meer om dat je gewoon bent maar op welke manier je gewoon bent. En waar het om gaat is te voorkomen dat Allah hier ooit gewoon wordt.

Als voorman van het bevrijdingsfront van de gewone man heeft Wilders de hokken opengezet waar 'De Oude Politiek' zijn natuurlijke kiezers in opgesloten had. Bevrijd van de onderdrukking grepen gewone mensen hun kansen met beide handen aan. Voortaan was hun cultuur synoniem met De Nederlandse Cultuur. De cultuur van het geloof dat er 'iets' moet zijn (zolang het Allah maar niet is), van Sinterklaas, van nasi en broodje bal, van alles dat oranje is, van Heleen van Royen en van Frans Bauer.

Het was maar een fantasie die ik beschreef. Misschien blijkt achteraf dat we in deze tijd alleen maar de '15 minutes of fame' van gewone mensen meemaken. En is dat feestje straks weer afgelopen. De geschiedenis zal het leren.