Genaaid door de buurvrouw

Het toneelstuk Bedrog van Harold Pinter is vanaf 27 november 2009 in alle theaters van Nederland te zien. Het relatiedrama Volmaakt Geluk was zo succesvol, dat Rick Engelkes Producties nu ook Bedrog van Pinter in samenwerking met Net5 gaat brengen.
In 1978 noemden critici het stuk nog een ‘soap over de culturele elite’. Een soort Goede Tijden, Slechte Tijden dus. Waardering kwam pas later. Bedrog gaat over een affaire tussen Jerry en Emma. Emma is de vrouw van zijn beste vriend. In het stuk blijft Emma redelijk overeind, maar de mannen raken geestelijk steeds meer gesloopt. Emma is dus eigenlijk een soort femme fatale.
Hieronder wat stukjes uit het stuk zoals het nu is bewerkt.

Het doek gaat open en op het podium staat een bed met nachtkastjes aan weerskanten. In het bed liggen een man en een vrouw op hun rug een sigaretje te roken. De man draagt een witte pyjamabroek met vlindermotief en is van boven naakt. De vrouw draagt een sexy, roze babydolletje. De vrouw maakt de sigaret uit in een asbak op het nachtkastje en draait zich naar de man toe. Het stuk begint.

“Schat.”
“Ja, lieverd.”
“Ik heb nog zo’n zin. Wil je nog even je best doen?”
“Hmmmm, als jij nu even vertelt over die vastgoedprojecten in Dubai, dan krijg ik meteen weer een stijve.”
“Dus je bent er echt in geïnteresseerd? Nou, vooruit dan maar, schat. Kom maar lekker tegen me aan liggen. Jaaaa, zo. Oh hmmm, ik voel je interesse steeds meer groeien.”
Man knabbelt even aan een oorlel van de vrouw en vraagt dan: “Zeg, lieverd, wat denk je dat het beste is om er in te steken?”
Vrouw komt even een beetje overeind en kijkt verbaasd. “Dat lijkt me niet zo moeilijk. In ieder geval niet die kromme teen, die je hebt gewonnen.”
Man komt nu overeind en kijkt op zijn beurt verbaasd, maar dan gaat hem een lichtje op.
“Nee, dat bedoel ik natuurlijk niet, lieverd. Dat komt zo wel. Ik wil gewoon weten wat je me te bieden hebt en hoeveel ik het beste kan investeren in jouw project.”
“Oh ja, haha, natuurlijk, schat. Ik dacht aan iets anders. Overigens sta ik daar ook al helemaal voor open, hoor. Maar goed. Nog maar even alles op een rijtje dan.”
Vrouw gaat half overeind zitten en gaapt even. Dan steekt ze van wal.
“Het zijn een paar projecten. Waterhome is er één van. Het betreft zeer luxe, drijvende bungalows op het water bij Palm Island. Je weet wel, dat eiland in de vorm van een palmboom. Veel bekende artiesten van over de hele wereld hebben er een lapje grond gekocht. Onlangs is er trouwens een lapje grond vrij gekomen. Dat van Michael Jackson. Als je in zo’n bungalow op het water woont, voel je je net Jezus. We verwachten dan ook dat ze als zoete broodjes over de toonbank gaan. Het rendement van je investering zal groot zijn. Hoe meer je erin steekt, hoe groter de winst straks. Maar begin zo maar snel met wat anders ergens in te steken, want jouw eigen palmboom is er geloof ik al helemaal klaar voor, zo te voelen.”
“Maar wat denk je, dat ik dan ongeveer zou moeten investeren? Jij bent per slot van rekening de expert. God, wat heb ik toch een geluk met zo’n fantastische buurvrouw.”
“Hoe meer, hoe beter natuurlijk schat. Maar in ieder geval heb je met ongeveer een miljoentje al een aardig rendement. Heb je dat?”
“Niet zoveel, maar ik ga dan nog wel even langs Postkrediet, denk ik.”

De man is duidelijk onder de indruk van het aanbod van de vrouw. Hij gelooft haar, omdat ze bekend staat als een deskundige op het gebied van investeringen in vastgoed. Bovendien is hij duidelijk door haar charmes bedwelmd.
Verderop in het stuk zien we dat het toneel is omgebouwd tot palmeiland.
De man staat met een andere man te praten. Hij toont hem een stuk papier.

“Hier, kijk dan. Dit is de officiële overdrachtsakte. Het staat er duidelijk. Mijn bungalow is gelegen op het water en dit is de locatie, Crescent A. Daar drijven de bungalows inderdaad, maar niet nummer 16. En dat is de bungalow waar mijn geld in zit. Hoe kan dat?”
“Misschien weggedreven?” De aangesproken man haalde zijn schouders op terwijl hij sprak.
“Weggedreven! Je loopt me toch niet in de maling te nemen? Dit is toch niet allemaal opgezet door Bananasplit van Frans Bauer? Ik wil mijn winst nu die bungalow is verkocht! Wat is er met mijn geld gebeurd?”
De andere man kijkt niet begrijpend, haalt weer zijn schouders op en zegt: “Ik weet er allemaal niets van. Ik heb alleen contact met de salesmanager van IFA Hotels & Resorts, die de bungalows heeft verkocht en die heb ik al een hele tijd niet gesproken. Dus ik kan u verder niet helpen.”
 
Aan het einde van het stuk zien we de man met een winkelwagentje van Albert Heijn over het podium lopen. In het wagentje een plunjezak, een oude jas en een paar flessen jenever. De man heeft een onverzorgde baard, draagt versleten kleren en schoenen. Een andere man, die er net zo armoedig uitziet, komt het toneel op en loopt naar de man toe.

“Mijn ex heeft je aardig te pakken genomen, zie ik.”
“Je ex?” De aangesprokene reageert geschrokken.
“Ja, mijn ex. Ik wist allang dat ze met jou vreemdging, maar ben pas van haar gescheiden, nadat ze mij ook aan de bedelstaf had gebracht. Ze is gewoon een nietsontziende hoer. Jij zit er in voor een miljoentje, maar ik voor veel meer.”
“Waarom heb je me dan niet gewaarschuwd, lul. En hoe kan jij dan ook nog je geld zijn kwijt geraakt?”
“Denk je dat ik iemand ga waarschuwen, die met mijn vrouw vreemdgaat? Dat komt ervan als je je lul achterna loopt.”
“En jij dan? Jij bent toch ook de lul.”
“Ja, maar dat komt omdat ik belegd had in het beleggingsfonds van een ander vriendje van mijn vrouw. Ik dacht dat het in orde was, omdat er veel meer beleggers waren. Achteraf was dat Palm Invest één grote oplichtersbende.”
“Dan zul je je vrouw wel dankbaar zijn. Waar is ze eigenlijk? Ik heb nog wel een appeltje met haar te schillen en jij ook, toch?”
“Weet ik veel waar ze is. Ze was er met ene Remko vandoor. Dat was een van die boeven van Palm Invest. Ik heb trouwens gehoord, dat er een film gemaakt gaat worden met de titel: ‘Palm Invest, the true story’. Iets voor jou? Jij bent toch acteur?”

Een woordvoerder van Rick Engelkes Producties heeft verklaard, dat de oorspronkelijke volgorde van Bedrog is veranderd. Om het begrijpelijker te maken voor de massa. Pinter schreef het stuk in omgekeerde volgorde. Het begon dus met de berooide mannen en eindigde met het geluk tijdens het overspel. In dit geval komt echter eerst het volmaakte geluk en daarna pas het bedrog.