Plat Haags: De tragedie van de marktheffers

Lees hier de vorige aflevering, geschreven door Driek Oplopers.

Ha die Driek!

Ja het is wat. Vrije jongens die geld verdienen omdat ze het kunnen, durven, zien en uitvoeren. En daar vervolgens mensen bij inhuren om dat te verwezelijken. Gewoon, omdat ze niet alles zelf kunnen, en taken in onderdelen kunnen uitbesteden aan die mensen die net niet terugdeinzen voor dat ene kleine stukje verantwoordelijkheid in hun rugzakje.

Allereerst: graaiers. Yep, dat is tuig. Mensen die handelen in handel. Die oog hebben voor tekorten en daar op korte termijn winst uit kunnen slaan. Gasten die goederen goedkoop los weten te kletsen en het vervolgens met dezelfde klets als unieke zooi op de markt weten te plempen. Hebzucht als enige motivatie, arrogant overmoedig door eerdere successen. Wat moet je ermee als maatschappij.

Maar bevlogen, inventieve mensen die nieuwe producten op de markt zetten waar iedereen beter van wordt. Waarom zou je daar kwaad op willen zijn? Omdat je als arbeider zelf niet de talenten en opvoeding hebt om tot dezelfde prestaties te komen? Afgunst en jaloezie als motivatie voor nivellering?

Links heeft een enorme bijdrage aan de beschaving geleverd door het bestaansminimum van de burgers in een maatschappij omhoog te tillen van overleven naar leven. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van. Je niet meer zorgen hoeven te maken of je wel naar de dokter kunt gaan, niet je huis uitgezet worden als je werkloos wordt, geweldig. En ondertussen ook nog even de macht van de religieuze nitwits breken zodat ieders geweten ook op eigen kracht kan gaan leven, je zou inderdaad bijna links gaan stemmen.

Maar met diezelfde passie waarmee links halverwege de vorige eeuw haar successen heeft geboekt loopt ze nu haar eigen falen te bedekken. De economische crisis is simpelweg ontstaan omdat er in de vrije markt geen intelligente wet- en regelgeving te vinden is. Als het er op de snelwegen net zo zou toegaan als in de wereld van de vrije handel zou je met plezier je auto laten staan. En daar zie je dan die listige afhankelijkheid van links. Ze gaat schelden, katten, dreinen en dreigen, maar weet niet hoe ze het echt aan moet pakken. Ze hebben de vrije jongens nodig, dat weten ze zelf stiekem ook wel. Dus heffen ze zwaardere belastingen, gaan van onmacht huilen op tv als ze hun zin niet krijgen met de AOW, gaan staken voor nul komma zeven procent loonsverhoging. Links kan alleen nog maar zeuren, zeiken en dreinen, ze is haar bevlogenheid kwijt.

Het onderwijs. Links heeft doorgekregen dat je wel geld kan rausen bij snelle ventjes, maar niet hun talenten en durf kan belasten en rondverdelen. Dus verzinnen we gewoon als oplossing dat ieder kind intelligent geboren wordt, en dat het tot wasdom komen van die intelligentie de verantwoordelijkheid van 'de maatschappij' is. Iemand die te stom is om het LWOO af te ronden hoort drie keer zoveel geld te krijgen als een kind dat thuis geleerd heeft huiswerk te maken, vragen te stellen en tegen zijn/haar frustratie te vechten. En als dat dan uiteraard mislukt, verzinnen we dat het veel belangrijker is om je mening te kunnen geven dan 'feitjes' te weten, die staan toch wel op internet. Dat intelligentie je inzicht geeft in het combineren van al die feitjes, vergeten we gemakshalve maar. Sterker nog, dan leren we een kind "dat het dat niet hoeft te weten". Kan het trots zijn op haar stupiditeiten.

Hoe kort kun je hier over zijn: links kan het gewoon niet op eigen kracht, tenzij je inderdaad naar Rusland en Noord-Korea wil gaan kijken. Links zal altijd rechts moeten belasten om rond te kunnen komen, ze heeft geen alternatief. Ze weet niet hoe ze de goeie intelligente mensen kan onderscheiden van de zakkenvullers. Ondertussen is ze ook boos op die verdomde erfelijkheid van intelligentie, dus gaat ze wegen verzinnen om alsnog haar zin te krijgen: dat het aanleggen van een riolering net zo stoer is als iemand die na een studie theoretische natuurkunde een nieuwe brandstofcel uitvindt.

Als links weer wat respect wil boeken dan moet ze met wetten komen die de uitvinder van die brandstofcel onafhankelijk maakt van de vrije jongens die zo'n gozer alleen zien zitten omdat ze nog meer geld uit zijn ontdekking kunnen slaan. Maar zolang links falen en terugdeinzen als kwaliteiten blijft vervormen zal ze afhankelijk blijven van de jongens die baantjes maken. En dan word je uiteindelijk ook nog eens bestuurd door diezelfde nitwits die je eerst omhoog hebt lopen hemelen.

Na de afgelopen week nog steeds trots zijn op je lidmaatschapskaart van Agnes Jongerius' FNV. Hoe zielig ben je dan.