Plezier boven verzameldrang


Online gamen, ik weet het niet meer. In mijn jonge jaren speelde ik lekker in mijn eentje op de Snes. Had ik zin in multiplayer dan trok ik mijn broer naar de console en vulde ik de wondere gleuf op met Mario Kart. In de tijd van de Playstation 2 begon ik op een gegeven moment naar zo’n netwerkadapter te kijken. SOCOM 2 kwam binnenkort uit en ik moest die game spelen. De jaren die daarop volgden waren gevuld met gevloek en gelach via de headset op de servers van het Playstation netwerk. Ik vond het niet alleen erg leuk, maar ik was ook geobsedeerd door de statistieken. Hoeveel headshots had ik? Wat was mijn rang? Hoe is mijn kill/death verhouding? Hoe kan ik het beter doen? Ik heb het tegenwoordig echt helemaal gehad met dit soort competitie en ben daarom ook nog niet online gegaan met Killzone 2.

Even voor de duidelijkheid: ik ben heel competitief ingesteld. Als ik niet kan winnen dan vind ik iets al heel snel stom en daarom doe ik soms ook liever niets waar er per se een winnaar gekozen moet worden. Het gaat hier dan niet zozeer om het verliezen van een lekker potje Deathmatch, maar meer om het hele ‘mijn piemel is zo lang’ gebeuren. Daarom heb ik overigens ook zo’n hekel aan trophies en achievements. Vroeger toen ik hen die veel tijd hadden nog kon bijbenen vond ik het nog leuk om te laten zien hoe goed ik was. Ik merkte alleen dat ik bijvoorbeeld een game als SOCOM op een gegeven moment niet zozeer meer speelde omdat ik de game leuk vond, maar omdat ik mijn statistieken leuk vond en op peil wilde houden terwijl ik vasthield aan de illusie dat ik het leuk vond. Precies hetzelfde gebeurde met World of Warcraft. Ik vond het geweldig om door die wereld te banjeren totdat ik geen zin meer had om mijn best te doen voor virtuele objecten en het aanzien dat ik daarvoor kreeg. Daarmee verviel stiekem meteen het spelplezier.

Begrijp me niet verkeerd. Killzone 2 is echt heerlijk om online te spelen, maar er heerst gewoon te veel competitie voor mij. Ik heb niet zoveel tijd meer als ik vroeger had en daarom voelt het alsof het niet aan mij besteed is. Iedereen is maar over het halen van ribbons aan het praten, bijvoorbeeld over hoe ze deze het snelst kunnen halen. Nou begrijp ik wel dat veel mensen er op deze manier genoeg plezier aan beleven, maar ik dus niet meer. Ik wil gewoon een lekker potje knallen, maar ik ben bang dat ik continu in servers terechtkom waar iedereen dat potje beleeft als een potje om n specifieke ribbon te halen, terwijl ik gewoon kom om een lekker potje te knallen. Als ik online game dan pas ik mijn strategie aan de situatie aan zoals iedereen dat vroeger nog leek te doen. Tegenwoordig lijken er steeds meer games te zijn waarin gamers hun strategie aanpassen aan het behalen van bepaalde statistieken.

Ik hoop dat mijn punt duidelijk is. De hele sfeer rondom online gamen voelt de laatste tijd te geforceerd aan. Binnenkort zal ik wel eens online komen met Killzone 2 om eens een potje te knallen tegen een aantal van jullie, maar dan het liefst zonder poespas.