De wachtlijst der games

Ik weet nog goed dat ik Yoshi’s Island voor de vierde keer uitspeelde. Vooral het level ‘the very loooooong cave’ -ja zo heette het level echt, diehards weten waar ik het over heb- was niet makkelijk om volledig te halen. Zo waren er vroeger veel games die met gerust hart meerdere malen uitgespeeld werden. Tegenwoordig speel ik games nog nauwelijks uit. Hoe komt dat?

In de tijd van de Playstation 2 speelde ik een hoop games ook meerdere keren. Neem een spel als Beyond Good & Evil. Ik zou zo een plattegrond van die hele wereld kunnen tekenen, zo goed zit die game nog in mijn geheugen. De Perzische prins heeft in mijn Playstation 2 ook alle hoekjes en gaatjes van de spelwereld mogen bewonderen. Als ik dan ga kijken naar de huidige tijd, dan kan ik concluderen dat ik de laatste jaren maar weinig games zo intensief heb gespeeld. Van alle Playstation 3 games in de kast heb ik er welgeteld twee helemaal uitgespeeld: Uncharted en GTA IV. Games als de Orange Box, Assassins Creed, Star Wars: The Force Unleashed en Ratchet & Clank zijn enkele van de games die ik niet meer dan enkele uurtjes heb gespeeld. En met de feestdagen in zicht komen er deze maanden nog zoveel goede games uit. Dat betekent dat mijn lijstje met onuitgespeelde games waarschijnlijk alleen maar groter gaat worden.

Begrijp me niet verkeerd, het feit dat ik maar weinig games uitspeel heeft niet zozeer iets te maken met de games zelf. Ik ben nu net 18 en ik heb nog maar weinig vrije middagen dat ik eigenlijk huiswerk moet maken. Ik besteed dus aanzienlijk minder tijd aan gamen dan vroeger. Vroeger had ik een game uitgespeeld alvorens er een nieuw spel uit kwam dat ik graag wilde spelen. Nu ben ik nog niet eens op de helft van een game of er staat alweer een nieuw spel in de kast. En dan is het voor mij moeilijk om verder te gaan met de spel dat nog steeds erg leuk is maar waar het nieuwe een beetje vanaf is. Dat nieuwe spel in de kast is immers nog vers en nieuw en vast ook erg leuk, dus dan is de keuze snel gemaakt. Uncharted en GTA IV heb ik echter wel uit kunnen spelen. Waarom? Ik vermoed dat het onder andere te maken heeft met het verhaal. Als ik ergens waarde aan hecht in een game dan is het wel aan het verhaal. Uncharted en GTA IV zorgden ervoor dat ik geen behoefte had aan een ‘nieuw’ spel, want ik wilde koste wat kost weten hoe deze games afliepen. De redenen dat ik nog maar weinig games uitspeel is dus door tijdgebrek en omdat de verhalen van games mij tegenwoordig minder vast kunnen houden.

Al deze dingen zorgen ervoor dat ik met de feestdagen in zicht keuzes moet maken. SpankmasterC meldde vorige week al dat het leven van een gamer zwaar is in deze periode. Voor iemand die nu al te weinig tijd heeft om games uit te spelen is het dus nog erger. Wat ik ga doen, is een hoop games links laten liggen om op te pakken in de rustige wintermaanden van 2009. Ik heb namelijk de game gevonden die de behoefte aan andere games compleet weg gaat nemen: Little Big Planet. Met sinterklaas zal ik Prince of Persia ook gaan spelen, want die game gaat mij geven wat de vorige Prince of Persia games mij ook gaven. Fallout 3, Guitar Hero: World Tour, Motorstorm, Resistance 2 en Mirror’s Edge komen op de wachtlijst; het is niet anders.