Nerds zijn cool!


We schrijven het jaar 1968. Op de Lakeside Prep School in Seattle zijn twee puisterige pubers in de weer met een oude terminal. Jaren later 'schrijven' deze nerds samen een stukje software en nog meer jaren later zijn ze wereldberoemd en bezit één van de twee in zijn eentje meer dan dat de armste helft van de wereldbevolking gezamelijk bezit. Bill Gates is dan wel een nerd, maar wel een nerd die door velen als idool gezien wordt en hij is niet de enige, de hele gamesindustrie zit vol met populaire nerds.


Stel je voor dat je ergens in een grote luxe zaal zit met allemaal collega's om je heen, om vol spanning op een grote onthulling te wachten. Opeens stapt er een iel mannetje met een schildje en een zwaardje het podium op en de hele zaal begint te juichen. Zoiets is onvoorstelbaar op een persconferentie over bijvoorbeeld één of andere nieuwe soort stofzuiger, maar in de gameswereld worden de grootste nerds geadoreerd, ook al lopen ze in een strakke groene maillot met een speelgoedzwaardje rond. Miyamoto, Kutaragi, Molyneux, Moore, Iwata... Het zijn maar enkele van de grote namen uit de gamesindustrie. Geen van allen zullen ze ooit in de vrouwelijke variant van de PlayBoy komen te staan, maar daarentegen zullen ze in menig jongensdroom opduiken. Een fout woord over Miyamoto in het Wii-topic en er vallen tientallen fanboys over je heen. Hetzelfde geldt voor de Xbox 360-mannen Moore en Molyneux die weinig slechte beslissingen kunnen maken volgens velen, want helden zijn altijd goed bezig en achter elke actie die een misstap LIJKT zit een hele strategie waardoor het toch een goede beslissing was.

Niet alleen hoge figuren van bekende games bedrijven worden geadoreerd, ook echte gamers worden soms in de watten gelegd. Wat te denken van bijvoorbeeld Fatal1ty, die zijn geld verdient door een beetje rond te schieten in een spelletje en wiens handtekening op een muismat vervolgens als prijs kan worden weggegeven. Het beste voorbeeld is misschien wel Basshunter. Hij schrijft een liedje over een IRC-robot genaamd Anna en een mod voor Warcarft III genaamd Defense of the Ancients (DotA), hoe nerderig kun je zijn! Ondanks dat heeft hij wel succes met zijn liedjes, ook in zijn moederland waar ze de teksten wel kunnen verstaan. Nerds zijn geen gewone nerds meer, maar een aparte bevolkingsgroep met eigen oppernerds die aanbeden dienen te worden. Elke oppernerd wordt beschermd door een eigen groepje fanboys die al kwijlen bij de gedachte om hun idool ooit in het echt te ontmoeten. De wachtende jongens voor de Nintendo Store voor de launch van de Wii hebben waarschijnlijk nooit meer hun hand gewassen nadat deze was geschud door Reggie himself. En zeg nou zelf, als je kunt kiezen tussen fan zijn van Ken Kutaragi of van Brad Pitt, dan is de keus toch heel gemakkelijk?