Instellen tot je een ons weegt

Welkom bij je nieuwe spel! We zijn heel erg blij dat je het gekocht hebt, want dit spel biedt jou unieke mogelijkheden! Stel je eigen character samen!

Ik kan alles instellen in de games van tegenwoordig. En daar blijft het niet bij: zelfs de hardware kan helemaal in mijn eigen unieke stijl veranderen. Zo houd ik zelf van zwarte achtergronden met gele of witte letters. Dus zal mijn Xbox 360 waarschijnlijk een peperduur plastic frontje krijgen met diezelfde symboliek. Ben ik niet geweldig!? Jazekers! Ik ben fantastisch.

In de game ga ik eerst kijken wat voor kop het poppetje krijgt, daarna ga ik hem/haar voorzien van kleding, wat mooie make-up en vervolgens verander ik zijn huidskleur en andere uiterlijke kenmerken. Voldoet het aan mijn ideaalbeeld?
Geen idee. Maar het poppetje is meestal of ontzettend sexy of heel erg stoer. Het gewicht van mijn poppetje is perfect; niet te dun en niet te dik. Kortom, lijkt niet op mijzelf. Heel af en toe maak ik een character die so absurd is dat het wel humoristich bedoeld moet zijn. Lijkt al wat meer op mijzelf.

Wat ben ik in godsnaam voor spel aan het spelen?! Barbie dress up? Pimp my Sim? Welnee! Ik speel een doodnormaal spel waarin gevoetbald, geschoten, geraced, gesimd of men gewoon wat avonturen beleeft. Maakt het dan eigenlijk uit waarmee je speelt? Wat als elk spel dit tot in het kleinste niveau gaat doen? Ik zie het al helemaal voor me:

Halo 3: Je bent een stoere Master Chief die voor de zoveelste keer ontdooid wordt om het mensenvolk te redden van de naderende ondergang. De aliens van alle universums hebben zich verenigd en willen maar één ding: genocide op de Homo Sapiens. "Welcome Master Chief!", zal Cortana mij liefdevol toespreken, "The aliens have breached our peremiter and are about to destroy every major city on the Earth!". Ik sta helemaal opgepomt van de adrenaline met mijn controller in mijn trillende handen klaar om alles wat beweegt finaal uit te moorden, maar eerst vraagt Cortana,"What color would you like for your gloves? How about your helmet? Do you want a metal one or one made of carbon fiber?" "De aliens breken door en jij staat te kwelen over wat voor helm ik moet hebben? Gewoon een goede! En nou opzouten want ik wil knallen!", schreeuw ik naar mijn televisie.

Rollercoaster Tycoon 4: Als beginnende pretparkbaas ga je de vetste rollercoasters maken die alle wetten van de natuurkunde zullen tarten. Newton draaide zich om in zijn graf als hij eens wist hoeveel G-krachten ik los wil laten op mijn publiek. Even een kassa neerzetten. "Wil je dat het kassameisje een rode of een groene jurk aanheeft?", komt er opeens in beeld. Aaargl! "Vind je ook niet dat de hamburger verkoper beter een blauw petje op kan hebben in plaats van een groene?", probeert de game nog. Ik wil rollercoasters bouwen en mensen zien gillen. Geen geleuter over petjes aanhoren.

Command and Conquer 14: De NOD hebben het blijkbaar nog steeds voor elkaar gekregen in leven te blijven, maar dat zal niet lang duren! Jij, als grote GDI commander zal met je futuristische technologie de wereld redden van de kwaadaardigen. Begin met een kleine basis en upgrade deze zodat je met speciale tanks en soldaten de aanval kunt inzetten. Pling! "Die fabriek hè. Hoe moet die er uit zien? Wil je een kleine fabriek met camouflage kleuren of heb je liever een wat grotere fabriek waar Radio 10 Gold in de assemblagehallen wordt uitgezonden?". Maakt mij dat nou uit! Ik wil gewoon veel tanks. Pling! "Juist... tanks. Wat voor motiefje zullen we op de zijkant laten sprayen?" Motiefje!? Plan een strategie en val aan!

Monkey Island 5: Guybrush Threepwood op zoek naar LeChuck. "Wat voor broek geef je Guybrush ?", piept er op het scherm. Neeee! Ook gij, Guybrush!?

Draven we niet veel te ver door met al die fruttel instellingen? Maakt het werkelijk zo'n verschil als de spelers in de virtuele wereld te modificeren zijn tot op het kleinste niveau? Gaat het dan nog wel om de game of maak jij je werkelijk druk als je personage niet in te stellen is. Het is leuk dat het kan, maar moet ik nou echt elke keer in elk soort spel van allerlei dingen kunnen instellen? Laat me gewoon gamen en mijn ding doen en niet door allerlei setups laten wandelen waar ik kan instellen hoe mijn mainstream-spel plotsklaps veranderd in een verkleedpartijtje. Duizenden mensen hebben hetzelfde spel gekocht, dus je bent echt niet de enige speciale in de wereld.

Ik kan niet wachten op gesprekken bij Gammo en GameKings in de trant van, "Jo! Mijn Jax en Daxter hebben nu groene ogen, wegen samen 99 kilogram en verder dragen ze in het linkeroor een klein diamantje." "Is het spel zelf ook nog wat?" "Euh.. zo lang heb ik het spel nog niet."

Aan de andere kant kan men het publiek dat graag dingetjes aankleedt en optut, natuurlijk op haar (zijn?) wenken bedienen. Misschien is dat het grotere doel. Samen met ma, zus, nichtje en/of de vriendin een spel opstarten. Eerst mogen zij jouw poppetje helemaal optutten en zijn de dames klaar, dan is het jouw beurt om de boel aan gort te schieten. Samen genieten van elkaars creaties en het stuk maken er van. Plezier voor het hele gezin!