De zeven stappen naar een futiele Fatal1ty


Creative Labs organiseert donderdag 22 september een evenement in Antwerpen waar je drie minuten lang de arrogante kont van Fatal1ty mag gaan proberen te schoppen. Nou is Fatal1ty misschien niet de beste gamer van de wereld. Ik bedoel; “there’s always a bigger fish”. Maar dat hij goed is valt niet te ontkennen. En aangezien vrijwel iedereen het wel met me eens zal zijn dat Fatal1ty wel eens van zijn troon gestoten mag worden zijn hier de zeven heilige treden naar FPS-gamer perfectie.

Stap één.

Ongetwijfeld het belangrijkste aspect van het gamen: ken je controls. Ja, vier games tegelijkertijd spelen is haast wel nodig met al deze leuke games, maar het heeft ook nadelen. In een intens één op één gevecht snel op G drukken om te wisselen naar een ander wapen is een goed idee, maar niet wanneer G in dat spel ‘drop armour’ betekent. Daar zul je snel genoeg achter komen wanneer de stukken lood zich door het zachte vlees van je onderbuik heen vreten. En dan zijn je laatste dagen geteld, net zoals die drie minuten. Weet feilloos welke knop waartoe dient, het zou zomaar je leven kunnen redden.

Stap twee.

Ken de omgeving. Dit is haast net zo belangrijk als het weten welke knop je indrukt. Want ja, je kunt dan wel al bunnyhoppend een hoek omstuiteren tot de tanden gewapend met rocketlaunchers, sniper rifles en andere kanonnen, als om die hoek een klif op je ligt te wachten begin je daar toch verdomd weinig mee. Daarbij kun je je topografische kennis ook gebruiken om nog even snel enkele powerups mee te pikken die ongetwijfeld overal in de map verspreid zullen liggen. Verder is het kennen van enkele shortcuts ook nooit weg, de race voor de rocketlauncher is maar al te vaak tevens de race voor je leven. En daarmee kom ik bij de volgende stap:

Stap drie.

Ken je wapens. “A professional is nothing without his tools”. Iedereen heeft dus goed gereedschap nodig. Een .50 Desert Eagle ziet er misschien wel ongelofelijk ruig uit, tegen een kleine, snelle tegenstander begin je er toch vrij weinig mee. Weet van ieder wapen in het spel hoeveel kogels die in één clip heeft, hoeveel schade een wapen aanbrengt en hoe nauwkeurig het wapen is. Dan laat je de volgende keer die SPAS 12 shotgun misschien wel liggen en ga je toch voor die kleinere, doch vele malen efficiëntere H&K G36. Die keuze zul je zeker niet betreuren wanneer je opeens bestookt wordt met automatisch geweervuur vanaf de andere kant van de straat.

Stap vier.

Ken je tegenstander, misschien niet het belangrijkst in een online situatie. Maar zeker tegen een nerd als Fatal1ty zal het bestuderen van zijn patronen al snel vruchten afwerpen. Er is in ieder geval genoeg materiaal voor handen. Iedere gamer heeft vaste patronen als hij een map afwerkt, hij kent er misschien drie, vier, of zelfs wel honderd, maar evengoed; de patronen zijn er. Wil jij Fatal1ty de baas zijn dan zul je zijn demo’s moeten bekijken en kijken waar hij allemaal heenstuitert. Waar hij op je wacht, wanneer hij gaat bewegen. Sun Tzu zei het niet voor niets in zijn klassieker ‘Art of War’; “Know your enemy”.

Stap vijf.

Wees scherp. Fatal1ty heeft al in tig interviews gemeld dat hij zulke zieke reflexen heeft dat niemand hem bij kan houden. Nou kun je daar natuurlijk je vraagtekens bij zetten, maar met een kater aan komen wankelen zal je in ieder geval niet helpen. Dan denk je nu misschien wel, hoe word ik dan scherp? Ik ga hier jullie een veelbeproefd, ietwat excentriek geheim vertellen, dat jullie allen tot topgamers zullen maken met reflexen waar Keanu Reeves jaloers op zou zijn. Eet volgens het streng geheime dieet. Immers, een goede gamer speelt op een goede bodem. Ontbijten met wat cornflakes in cola, Pringels van de vorige LAN-party en uiteraard vormen wat halfgesmolten Marsen een vitaal supplement. Blijf gedurende de dag constant op dit dieet verder gaan, en drink daarnaast voldoende Red Bull om de complete fauna van Canada uit hun winterslaap te houden. Wanneer je dit dieet ongeveer een maand of langer aanhoudt zul je significante verbeteringen zien, maar ook als je vandaag begint zul je op donderdag 22 september ongetwijfeld al wat merken. En wat kun je nog meer doen om scherp te zijn? Zet wat snerpende terror-hardcore op, die 300bpm zal je adrenalineniveau doen stijgen waardoor je al zwetend je neuro-impulsen sneller kunt verwerken.

Stap zes.

Kweek een arrogante rotkop. Zoals Fatal1ty wel bewijst is het hebben van een afzichtelijk en verwaand hoofd essentieel. Denk aan het psychologische effect dat dit zal hebben op je tegenstander. Kijk hem voor de wedstrijd aan met een blik van: “Humpf, ik zal deze kakkerlak wel eens eventjes haarfijn aan gruzelementen trappen”. Je tegenstander zal zich sidderend en bevend achter z’n PC nestelen, klaar om nagelhard afgeslacht te worden. Het hebben van een arrogante rotkop heeft overigens nog een voordeel. Iedere vorm van vrouwelijke aandacht en avances kun je wel vergeten, waardoor je je op en top kunt richten op de taak van het gamen.

Stap zeven.

Wek de indruk dat je, net zoals Fatal1ty, een hotshot bent in de games-scene. Neem je eigen roedel aanbidders mee, print een serie shirts met je nick erop, verzin wat sponsors en probeer op het toernooi wat van die shirts te verkopen, dat misschien ook nog wel de kosten enigszins zal drukken. Zorg ervoor dat de strijd eigenlijk al gestreden is voordat het daadwerkelijke gevecht eenmaal begint.

Zo, in een notendop is dat alles wat jullie zullen moeten doen om de Nederlanders (en de Belgen natuurlijk) onsterfelijk te maken in gameland. Deze les was helemaal gratis en voor niets. Op één voorwaarde; wanneer de camera’s op jouw glimmende puistenkop gericht staan (met dank aan het streng geheime dieet), en Creative zichzelf voor zijn kop slaat dat ze nu aan de naam Fatal1ty vastzitten, vergeet dan niet waar je roots liggen, wie het zaadje heeft geplant, en wie je altijd zal blijven steunen: Fok!games.