Vieze handjes

Sommige dingen in het leven probeer ik angstvallig te vermijden. Zoals een noodstop bij het toilet van een benzinestation. Maar die is nu echt onvermijdelijk. Dus ik loop buiten om het tankstation en trek de grijze deur van het wc-ruimte open. Op de witte tegelwand bij de wasbakken hangt een schema. Volgens de plaspetitie van medewerkers Karin, Henk en Leo zijn de twee toiletten brandschoon. Ik adem diep in en stap het toilet binnen.

De territoriumsporen van mijn voorgangers zijn onuitwisbaar.
Neus dicht.
Bovenbeenspieren aanspannen.
Snel mijn ding doen.
Bij de wasbak schrob ik de opperhuid van mijn handen eraf. In de spiegel zie ik de andere wc-deur opengaan. Een penetrante lucht komt naar buiten, samen met ‘Karin’ van het benzinestation. Zij snelt linea recta door richting tankstation. Shell helpt, tenslotte.
Gadverdamme.
Net nu ik ontzettend zin had in een Bounty. Maar ik wil helemaal niet dat die vieze vrouw mijn stukje paradijs op aarde langs de kassascan haalt en daarna aan mij overhandigt. En ik wil ook niet dat haar collega dat doet, want dat is waarschijnlijk net zo’n viezerik.

Handen wassen na een toiletbezoek zit er bij heel veel mensen niet in. Alleen de kritische blik in de spiegel telt: moet de lipstick worden bijgewerkt, of die lok over de kale kruin worden gekamd? Uiterlijk schoon is belangrijker dan de vieze handjes. Die ik nog smeriger vind als ze in winkels, horeca of andere dienstverlenende functies werken.
Die pisvingers zitten aan de spullen die ik koop.
Die poephandjes bereiden mijn broodje ‘gezond’.

In de Verenigde Staten hebben ze er iets op bedacht. Op veel spiegels bij de toiletten van openbare gelegenheden zit een sticker: Employees must wash hands before returning to work.
Ik durf te wedden dat de meeste medewerkers dat ook echt doen.
Anders zit je echt in de shit.
Laten we in Nederland ook beginnen met zo’n sticker.
‘Na het poepen en plassen eerst handen wassen’. Of: ‘Op je werk ruiken je handen fris, dus niet naar poep en pis’.
(Voor de mensen die hun handen niet wassen na een wc-bezoek moet je wel een beetje kleutertaal bezigen.)
Nou heb ik niet de illusie dat dit dé oplossing is. Veel Nederlanders die iets moeten, worden juist opstandig. En wie gaat er dan op heterdaad betrappen? De plaspolitie?

Daarom pleit ik ook voor de introductie van de ‘vieze hand’. In veel culturen zo gebruikelijk, dus waarom niet in ons onderontwikkelde handenwasland?
Met links veeg je voortaan kont en kruis af, rechts gebruik je voor overige zaken. Heel simpel.
En voor mij als klant ook heel duidelijk.
Als ik binnenkort uit eten ga en op de toiletten serveerster Chantal weer naar haar collega bij de spiegel hoor roepen dat ze ‘effe zit te poepe’, ben ik gerustgesteld.
Eet smakelijk!