Laura Dekker, rot op met je zeilboot

Laura Dekker. De naam is al bijna net zo’n sterk merk als Sonja Bakker of Alfred Heineken. De hele wereld verslaat het verhaal van het 13-jarige meisje dat twee jaar lang de wereld wil overzeilen. ALLEEN. Laura is verstandiger en volwassener dan menig volwassene, zo vertellen mensen mij, ook Laura is zo enorm zelfstandig en volwassen, zegt haar vader, en ook Laura zelf vindt zichzelf behoorlijk volwassenen. Oké, prima, dan kan ik haar ook als een volwassene benaderen hier: LAURA DEKKER, ROT OP MET JE ZEILBOOT.

Zelden zag ik zo’n kutpuber van 13. Ik ben ook 13 geweest en ook een puber maar allemensen, wat kan dat kind drammen. Ze moet en ze zal op haar veertiende twee jaar lang de wereld rond. Niet omdat ze terminaal is en nog drie jaar heeft te leven. Niet omdat ze over vier jaar beide armen zal laten amputeren. Nee, omdat ze een record wil. Een record! Mensen, alsof je het hebt over 12 uur lang  touwtje springen,  24 uur  frikadellen eten of een week lang in een reuzenrad leven.

Kortom, ze moet en ze zal dat record halen. Zeker nu een Engelse jongen van 17 dit record heeft gevestigd binnen acht maanden zeilen. En ze wil daarvoor zichzelf uitschrijven uit Nederland.
Nu heeft de rechter haar voor minstens twee maanden onder  toezicht van een gezinsvoogd geplaatst. Want de kans bestaat dat papa haar meeneemt naar Nieuw Zeeland waar ze dan de solotocht gaan starten. Want eerst moet maar eens worden onderzocht of ze de reis wel aankan. Nou, hier is alvast mijn second opinion. Nee, dat kan ze niet. Ze kan een week het IJsselmeer over, ze kan naar Engeland varen. Maar nee, ze kan niet twee jaar alleen de oceanen over. Ze staat aan het begin van haar puberteit, zowel lichamelijk als geestelijk is ze niet volgroeid. Wat gaat ze doen als ze last krijgt van angstaanvallen, wat als ze voor het eerst ongesteld wordt, wat als de motor gerepareerd moet worden, wat als ze 20 dagen geen wind heeft, wat als ze lastig wordt gevallen door andere zeevaarders, wat als al haar voedsel over boord slaat, wat als ze geen drinkwater meer heeft.

Het ergste is dat dat drammende kind ook hele volksstammen drammende medestanders heeft. Die roepen dat Nederland betuttelt. Die roepen dat we allemaal in een keurslijf moeten. Dat we eenheidsworst zijn. Dat de regering zich moet schamen. Maar het is juist de regering die zorgt dat het voor kinderen hier prima voor elkaar is. We krijgen allemaal een goede opleiding, de wet bepaalt dat alle kinderen naar school moeten iets wat ook goed is voor de integratie van de nieuwe generatie allochtonen. Kinderen krijgen medische zorg waar nodig. Ze worden beschermd tegen de boze wereld. En al deze wetten en regelingen zorgen er voor dat kinderarbeid in Nederland niet voorkomt, dat er geen kinderen dood hoeven gaan aan ziektes en dat kinderen goede basisonderwijs krijgen. En daar valt mevrouwtje Dekker ook onder.
Wat als ouders zeggen: mijn zoon van 13 leert veel meer van het leven als hij fulltime in een naaiatelier gaat werken. Mijn  dochter van 13 kan zo mooi zingen, we laten haar de komende twee jaar niet meer naar school gaan maar we gaan elke avond optreden in kroegen in Nederland. Wat als een meisje van 13 een relatie krijgt met een man van 42. Ze staat er zelf achter, ze is verliefd op hem en wil het en haar ouders zien ook wel dat ze verliefd zijn. Wat als een meisje van 13 geen zin heeft in een baantje achter de kassa maar liever af en toe wat bijverdient in de porno. Ze staat er zelf achter en papa en mama vinden het ook goed!

Zijn die wetten en regels dan nog steeds betuttelend? Zijn die wetten en regels dan nog steeds typisch Nederlands. Is Nederland nog steeds zo kut?
Laura Dekker valt gewoon onder de Nederlandse wet met alle voors en tegens. De wetten zijn er niet om haar te pesten  maar om haar en haar leeftijdsgenootjes te beschermen. Bescherming die elders in de wereld lang niet altijd zo vanzelfsprekend zijn.
Daar moet Laura het voorlopig mee doen. Zelf snapt Laura niks van al die drukte. Piraten? Daar vaart ze wel om heen! Eenzaamheid? Nee, want je doet juist veel sociale contacten op want je komt overal andere zeilers tegen waar je mee kunt kletsen. Laura denkt als een kind en dat mag want ze is een kind. Maar al die volwassenen en haar vader in het bijzonder zouden beter moeten weten.

Laura, dat je al niet snapt waar die drukte vandaan komt bewijst dat je nog niet erg volwassen bent. Geeft niks. Maar stop met drammen en dreinen. En anders, als het jou en je  vader nog steeds niet bevalt, schrijf jezelf aljesblieft zo snel als het mag uit uit Nederland, stap je in die boot en rot je lekker op naar een ander land.  Want dit land, waar ook ik ben opgegroeid met al zijn wetten en regels, is toevallig wel het mooiste land ter wereld. Take it or leave it.