Mexicaanse Griep 2 - Q Koorts 4

Halverwege maart werd er melding gemaakt van griepgevallen in Mexico. Half april werd deze ziekte ook in Amerika vastgesteld. Daarbij bleek dat het een variant van de varkensgriep was terwijl de Mexicanen eerst nog aan een gewoon griepje dachten. De eerste dagen nadat dit bekend was geworden werd de griep op meerdere plekken in de wereld vastgesteld. Eind april was de eerste griepdode in Amerika een feit. Op alle niveau's was het paniek. Dit zou een wereldwijde ramp worden, een pandemie. De hoogste alarmfase werd begin juni afgekondigd door het WHO. De Mexicaanse griep was een feit geworden.

De minister van volksgezondheid Ab Klink reageerde meteen. Volgens velen zeer alert. Vaccins inslaan, nu! En niet zo weinig ook. Maar liefst 34 miljoen vaccins zijn er voor ons beschikbaar. Een onvoorstelbaar aantal. Neem eens de tijd je voor te stellen hoeveel 34 miljoen injectienaalden bij elkaar zijn. Je hebt tijd zat want de vaccins zijn er voorlopig nog niet. Die moeten nog gemaakt worden. Terwijl je daar mee bezig bent, bedenk dan ook eens hoeveel mensen er in Nederland wonen. Afgerond 16,5 miljoen. Dat betekent dat er meer dan genoeg vaccins zijn om iedereen twee keer te vaccineren. En dat is raar. Want waarom zou je twee keer vaccineren?

Als je gevaccineerd bent dan gaat je lichaam antistoffen aanmaken tegen datgene waar je voor ingeënt bent. Zodra je met het werkelijke virus in aanraking komt weet je lichaam meteen hoe dit te bestrijden. Mocht het vaccin niet gewerkt hebben, omdat het bijvoorbeeld te zwak was, dan wordt je alsnog ziek. Als je de ziekte overleeft, wat bij de varkensgriep dus niet al te moeilijk blijkt te zijn, heeft je lichaam antistoffen aangemaakt tegen dit virus. Je hoeft dus niet opnieuw ingeënt te worden. Waarom dan voldoende vaccins om de hele bevolking twee keer in te kunnen enten? Meer dan twee keer zelfs.

Dat is het tweede punt dat erg raar is. Waarom 34- en  geen 33 miljoen? Twee keer zestieneneenhalf is drieendertig, geen vierendertig. Zou dat betekenen dat er in ons land een half miljoen illegalen wonen? Of zou Klink voor de eventuele toeristen in ons land ook nog een spuitje hebben gekocht? Dat is wel zo gastvrij. De kans is groot dat we met miljoenen vaccins blijven zitten. Eerst zou iedereen een inenting krijgen, al vrij snel werd dit alleen de mensen die in de risicogroep vallen. Waarschijnlijk is de inenting helemaal niet nodig. Ik val ook in de risicogroep. Ik hoef geen vaccinatie. Jaren geleden heb ik een aantal maal de gewone griepprik gehad. Een keer werd is vreselijk verkouden, het jaar erna kreeg ik een longontsteking. Sinds ik ermee gestopt ben in 2006 ben ik niet meer ziek geweest.

Totdat het vaccin er zou komen werd er op grote schaal met Tamiflu gestrooid. Dit zou de griep moeten remmen. Dit doet het met de kracht van een Fiat Vijfhonderd die een op hol geslagen vrachtwagen probeert te stoppen. Door Tamiflu voel je je iets beter, je hebt wat minder koorts en ben je een dagje minder ziek, zes in plaats van zeven. Ook niet echt bepaald het wondermiddel waar men het voor hield. Sterker nog, er is gebleken dat de kans dat je een beroerte krijgt na het gebruik van Tamiflu toeneemt. Er zouden in Engeland al twee mensen als gevolg hiervan overleden zijn.

Gaandeweg bleek dat de verspreiding lang niet zo snel ging als dat men voorspeld had. Ook het aantal sterfgevallen was beduidend minder. Maar ja, daar had het RIVM natuurlijk niets aan. Stel je voor dat het lang zo erg niet zou worden als verwacht. Dan sla je niet alleen een flater die alleen door het KNMI wordt overtroffen, minister Ab blijft dan ook met zijn miljoenen vaccins zitten. Dus werd de dreiging verlegd tot na de vakantie. Maar dan zou de hel ook werkelijk losbreken. Meer dan een derde van de bevolking zou ziek worden. Waarom het pas na de vakantie zou zijn heb ik geen logische verklaring voor gevonden. Je zou verwachten dat juist tijdens de vakantie periode de verspreiding en dus te toename van de gevallen het grootst zou zijn. Ook stelde men dat het virus zou kunnen muteren en dus gevaarlijker worden. De dreiging blijft.

Ieder jaar zorgt de griep voor zo'n 800 tot 2,500 doden. Dat is gemiddeld 1.000 doden per jaar, zo'n drie per dag, al mag je zo niet rekenen. Sinds het eerste geval in Nederland zijn er ruim honderd dagen voorbij gegaan. In die tijd zijn er twee mensen aan deze griep overleden. De virtuele teller voor de seizoensgriep staat inmiddels al op driehonderd. Nu wil ik geenzins beweren dat ik teleurgesteld ben. Integendeel, hoe minder slachtoffers hoe beter. En hoe matiger de gevolgen van deze griep hoe beter. Waar ik wel problemen mee heb zijn de overdreven reacties en geschetste doemscenarios naar aanleiding van deze griep.

Er zijn in Nederland zesenveertig mensen met H1N1 in het ziekenhuis opgenomen. Er zijn twee mensen overleden, al was deze griep niet het enige waar ze last van hadden, ze waren al ernstig ziek. In totaal zijn er 1.473 officieel bevestigde griepgevallen, 316 worden nog onderzocht. Ter vergelijk, in 2009 zijn er 2.053 gevallen van Q Koorts bevestigd en 98 worden nog onderzocht. Er zijn dit jaar drie mensen aan overleden, en in totaal vier. Bijkomende belemmering voor de verspreiding van Q Koorts is dat het niet van mens op mens kan overgaan, alleen van dier op mens. Q-Koorts is dus veel gevaarlijker gebleken in Nederland dan het Nieuw Influenza A. Over Q Koorts hoor je vrijwel niets.

Misschien kunnen ze daar ook iets over maken, net als de landelijk verspreidde "Grip op de Griep" deurmatfolder. Ik heb hem overigens niet mogen ontvangen, waarschijnlijk was de bezorger ziek. Voordat ze echter onnodige paniek verspreiden zou ik ze willen vragen om alles eerst goed te onderzoeken en na te denken, en dan pas tot actie over gaan. Ik heb namelijk nog een niet eerder vertoonde griepgolf te goed. Alsmede een terreuraanslag naar aanleiding van 9/11. De dreiging is immers nog steeds "substantieel".