Heb jij het al?

Psst… Heb jij het al? De Mexicaanse griep? Nee? Kriebelhoestje, misschien? Voel je je wat warm, heb je beginnende koorts? Nog wat spierpijn zonder dat je deze week uitbundig hebt gesport? Genoten van het varkensvlees op je burrito bij dat kleine Mexicaanse restaurantje? Oh, je voelt je nog goed en hebt nergens last van? Jammer, dan hoor je er niet meer bij.

Het ene grote bedrijf na het andere bereidt zich voor op de grote uitbraak in het najaar. Gezonde collega’s troeven elkaar af met de griepdraaiboeken, het ene nog mooier geïllustreerd dan de ander. Vijf voor twaalf tijdens de Koude Oorlog, een weeralarm van het KNMI en wilde stakingen van personeel zijn er niets bij. Staat de terrorismedreiging op de hoogste schaal? Bereikt de kredietcrisis een dieptepunt? Kom op zeg, nu even niet. Doe dat volgende week maar weer. Want nu komt de griepcrisis eraan. Pandemie! Paniek!

Energiecentrales, verzekeringsmaatschappijen en overheden zijn in opperste staat van paraatheid. Ze zijn klaar om gewapend met mondkapjes, gasmaskers en een rode pen bezoekers en personeel te controleren. Komt er iemand hoestend voorbij? Die krijgt een aantekening. Begint het wat ernstiger te worden? Huisarrest! Komt de potentiële dreiging toch nog langs? Sluit de verduisteringsgordijnen en doe alsof het bedrijf is gesloten. Gooi de nooduitgangen dicht, barricadeer de deuren, controleer alle post. Voor je het weet sluipt de griep als een Trojaans paard binnen en is het hele bedrijf vleugellam.

Want wat zouden we in hemelsnaam moeten doen als de griep 30, 50 of erger, nog meer procent van de werknemers heeft geveld? Minder personeel in de samenleving betekent minder bussen, minder vervoer, grondstoffen, energie. Nog even en dan wordt de avondklok ingesteld. Zieken moeten overdag winkelen, gezonde mensen ’s avonds na hun werk. Zieke mensen mogen niet meer naar openbare gelegenheden, moeten verplicht mondkapjes dragen in de buurt van mensen, toetsenborden en levensmiddelen en mogen niet meer naar sauna’s en zwembaden. En het spreekuur van de dokter is helemaal uit den boze. Bellen naar de praktijk, vooral niet zomaar langskomen. Straks wordt iedereen ziek.

De supermarkten zullen zwaar worden getroffen, omdat iedereen, hoe ziek ook, daar toch moet zijn. Personeelsleden moeten steeds vaker hun handen wassen, maar ook de klant zal het merken. Bij veel ziekte zullen er minder grondstoffen gemaakt en vervoerd kunnen worden, zodat er een kans op schaarste bestaat. Ik verwacht Russische praktijken in de supermarkt. Lege schappen bij de afdeling Brinta en ander goor spul dat het meest lijkt op sondevoeding, een laatste rol beschuit onderin het schap omdat niemand erbij kan, rijen soep en ander blikvoer is al weken gehamsterd door iedereen die ouder is dan 65 en zal alleen op de zwarte markt nog verkrijgbaar zijn. Het liefst in guldens, gezien de leeftijdsgroep. En puddingbroodjes? Die zijn er alleen nog op de bon, want de grondstoffen zijn harder nodig om de broodproductie te kunnen garanderen.

Maar ergens is het allemaal nogal raar. Wordt het allemaal niet een beetje overdreven? Griep komt vaak in golven, zodat niet iedereen tegelijk afwezig zal zijn. Luchthavens met minder personeel zullen toch ook wat minder mensen hoeven te vervoeren, waardoor de wachtrijen mee zullen vallen. Ik verwacht alleen een overbelasting van de zorg. Iedereen wordt zo gek gepraat, dat de Mexicaanse griep psychologisch al een grote impact heeft. Maar ik trek me er niets van aan. Hoewel, ik heb wel wat spierpijn. En een kriebelhoestje. Ik voel me ook wat warm en futloos. Misschien toch maar even de dokter bellen.