FOK! users in het zonnetje gezet!

Op FOK! valt een hoop te lezen en een hoop te zien. Gelukkig mag je daar als sitebezoeker zelf een keuze uit maken. De een gaat voor de columns, de ander voor de nieuwsberichten, een derde gaat voor de videoreviews, maar het leuke aan FOK! is, dat users een grote rol innemen in het geheel. Zij mogen hun commentaar uitbrengen op alles wat er te lezen valt. En dat is mooi. We leven in een land met vrijheid van meningsuiting, dus is het prachtig als een site als deze  een afspiegeling mag zijn van de maatschappij. Want zoals FOK! zelf al reclameert: FOK! is meer dan bier en tieten. En interactief.

De redactieleden van FOK! hebben het er behoorlijk druk mee. De een houdt het nieuws in de gaten en zorgt er voor dat de lezers van uur tot uur op de hoogte blijven van het wereldnieuws, de columnisten van de columnhoek werken tot in de late uurtjes aan hun columns om de lezers met hun epistels een plezier te doen. En achter de schermen vindt constant overleg plaats.
Maar wat zou FOK! zijn zonder de users? Zij hebben een enorme inbreng. Ik vind het heerlijk om columns te schrijven, maar ik vind het ook belangrijk wat mijn lezers ervan vinden. Regelmatig kijk ik na plaatsing van mijn verhaal of ik al reacties heb. En hoeveel views. Kritische reacties stel ik op prijs. Als iemand onder mijn column schrijft: ‘Kutcolumn’, tja, daar kan ik persoonlijk niet zoveel mee. Maar een goed onderbouwde kritische noot: ach, daar leert een mens alleen maar van!

En ik vind dat de users nu maar eens in het zonnetje moeten worden gezet. Misschien kan ik de hoofdredacteuren zover krijgen, dat er een prijs komt voor ‘de origineelste reactie ooit.’ Users doen hun best om serieus en inhoudelijk op nieuwsberichten en columns te reageren, geven er vaak een extra dimensie aan of een persoonlijk tintje, dus dat mag best gehonoreerd worden. Ik heb alvast naar eventuele kanshebbers gezocht en ben natuurlijk ook van harte bereid om mijn motivatie voor hun nominatie hier te geven. En ik hoefde niet lang te zoeken. De meest recente columns en nieuwsberichten leverden al een mooi resultaat op.

Bijvoorbeeld onder het nieuwsbericht Française huwt gesneuvelde soldaat gaat het over een Franse dame die in het huwelijk zou treden met een soldaat. Alleen sneuvelt de arme man, en beroept de Française zich op de wet, waarbij een postuum huwelijk mogelijk is. Dit bericht zet de lezers wel aan het denken. User Ouwesok wordt zelfs een beetje bezorgd door dit bericht. Quote; ‘ Zolang ze maar niet vreemd gaat met andere gesneuvelde soldaten’  Die angst wordt gedeeld door user TUFKAL, die eraan toevoegt: ‘Die liggen al te wachten’
Kijk, daar sta ik dan weer niet bij stil, dat zulke dingen ook nog kunnen gebeuren! Dat het gevaar zó op de loer ligt voor deze Française. Daar word ik dan als lezer toch maar bewust van gemaakt! Net zoals user Laforest zich ineens bewust wordt van het volgende: ‘Ohh ik wil ook wel met een dode vrouw trouwen’  Zo’n bericht kan opeens een eye-opener zijn en allerlei wensen en verlangens tot uiting doen brengen! Zo haalt een ieder toch weer iets anders uit zo’n nieuwsbericht? Dat is prachtig om te zien. Hoewel FoXje deze reacties dan weer minder kan appreciëren, want dat maak ik op uit de reactie: ‘wat een reacties hier’ met een bedroefde emoticon erachter. Maar de troost komt snel van Ookami: ‘Negeer de 12 jarigen maar’ En dat vind ik leuk. Want FOK! is dus één grote familie, waarbij iedereen elkaar kent. Ik ken nog lang niet iedereen, maar zolang schrijf ik ook nog niet voor FOK!. Maar zonder Ookami had ik niet geweten dat er ook 12-jarigen reacties plaatsen, en dan had ik sommige comments misschien wel onterecht als heel kinderachtig beschouwd!

Bepaalde reacties wekken ook mijn nieuwsgierigheid. Bijvoorbeeld de reactie van Anonymous, onder de column van DriekOplopers ‘Schop dat Moslim-wijf het ziekenhuis uit!’ Daar schrijft Anonymous: ‘ Hmmm…woede. Op een herkenbare manier vormgegeven. Deze column brengt herinneringen naar boven.’
Zo grappig vind ik dat! Als columnist ben je je daar niet altijd van bewust, maar het is toch leuk, dat zo’n Anonymous misschien wel herinneringen heeft aan de eerste keer dat hij (of zij) boos werd. Misschien wel als driejarige peuter, op papa, of op mama. Een trip down memory lane, zogezegd. Maar de lezer blijft verder in het ongewisse, en dat is de user zijn goed recht. Een beetje anonimiteit is niet verboden.

Wat ik eigenlijk wel bijzonder vind, is dat sommige users niet zo makkelijk schrikken, terwijl anderen van heel normale dingen steil achterover lijken te slaan. Misschien zijn dat de beginnende FOK! lezertjes. Nou, die zijn binnen de kortste keren door de wol geverfd hoor, wat ik je brom!

Zo schrijft Neuskleuter in haar column ‘Navelpuist’ over een – je raadt het al -  hinderlijke puist in haar navel, maar dat onderwerp trekken sommige users niet. Sunxxx  zegt hierover: ‘Doe maar zonder puist de volgende, als je het niet erg vindt. Mensen houden nou eenmaal niet van puisten. Of je moet taboedoorbrekend bezig zijn.’ Kijk, dat verbaast me dan een beetje. Ik lees in nieuwsberichten over moeders die het hoofd van hun baby afhakken en in de magnetron stoppen, die de verkrachting van hun eigen dochter staan te filmen en weet ik veel wat nog meer voor gruwelijks, maar een puistje, daar is FOK!-lezend-Nederland dan kennelijk nog niet aan toe? Daar rust zelfs een taboe op?  WurM vindt het ‘een beetje onsmakelijk vandaag…’  maar die wekt dan weer niet de indruk dat er onmiddellijk therapie moet volgen na het lezen van het verhaal over de puist.

En dan zijn er dus de lezers die niet zo snel onder de indruk zijn. Zij weten de boel weer te relativeren voor de rest. En dat is mooi. Want je zou van sommige berichten anders knap kunnen schrikken.
Bijvoorbeeld onder het nieuwsbericht: Zes NL’se doden bij busongeval Spanje geven veel lezers naast een eerste schrikreactie  hun condoleances aan de nabestaanden, want het is natuurlijk een verschrikkelijk bericht. Maar is het dan niet heerlijk, dat we  -voordat we onze emoties de overhand laten krijgen- een relativerende reactie mogen lezen van fespo? Die stelt –en toen leek er zelfs nog sprake te zijn van 8 Nederlandse slachtoffers–  ‘nou nou 8 doden wat een nieuws’  Kijk, dat relativeert de boel meteen weer een beetje! En MisterNelson heeft ook nog een troostvolle reactie voor de nabestaanden: ‘Ach die jongeren hadden zich sowieso doodgezopen in Lloret dus ja. Dit gaat net wat sneller.’  Ik weet zeker, dat de ouders van die jongeren het van die kant nog helemaal niet hadden bekeken! Zo kunnen we mekaar zelfs helpen.
En stofzuierslang put zelfs hoop uit dit nieuwsbericht: 'hoop dat het idd 8 studentjes waren en niet normaal fatsoenlijke mensen, en idd geen riem om = geen medeleven, lekker.' Een geheimzinnige boodschap, maar misschien dat insiders zijn goede bedoelingen helemaal begrijpen.

Dat vind ik ook zo prettig aan FOK! Er is voor ieder wat wils. Zelf ben ik niet zo gek op de berichten die over seks gaan. Het interesseert mij eerlijk gezegd geen bal wie het met wie doet, wie haar tieten laat zien, wie er een bierblikje in zijn anus propt en naar het ziekenhuis moet, dat moet iedereen maar lekker zelf uitzoeken en voor mij heeft het geen enkele nieuwswaarde. Mijn echtgenoot en ik hebben het geweldig samen en tot zover mijn interesse voor seks.
Maar goed, er staan nogal wat berichten op FOK! over dit onderwerp. Ik begrijp het ook wel. Onderzoekende, masturberende pubertjes, in een eeuwig gevecht tegen puistjes, met als enige ervaring met rubbertjes de rubbertjes van hun slotjesbeugel, vinden het natuurlijk heerlijk om zich te buiten te gaan aan al dit nieuws dat voor hen sowieso een nieuwe wereld is. En dan kan het ook nog dubbel anoniem: men ziet je niet zitten achter je pc, én dan heb je ook nog een nickname! Wie doet je wat!

Maar het is heerlijk, dat er zoveel mensen –jongeren en ouderen– meedenken met FOK!
En kijk toch eens even, wat een oogst van reacties ik in korte tijd gevonden heb! En dat is dan nog maar een heel kleine selectie van de vele comments die er te lezen zijn. De namen die ik heb genoemd zijn wat mij betreft kanshebbers, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer, die ik hier niet heb kunnen noemen. De column is toch eigenlijk al iets te lang. Maar ik wil de hoofdredacteuren dus vragen of er niet een prijs verbonden kan worden aan de leukste reactie ooit. Volgens mij zijn ze daar in het geheim al mee bezig, want als redactielid kan ik ook de reacties zien die verwijderd zijn op FOK!. Dat wordt dan een roze vlak, met daarin dan de reactie van de user en met als commentaar: verwijderd door de redactie. Volgens mij zijn dat reacties die al stiekem geselecteerd worden om beloond te worden! Dus ben je ineens je leuke reactie kwijt? Niks aan de hand! Waarschijnlijk ben je dan een kanshebber…

Tot slot: één schattige opmerking van een user wil ik de lezer niet onthouden. In een nieuwsbericht over Patricia Paay: Patricia Paay ‘stort zich op seks’ –die mijns inziens de oma had kunnen zijn van deze user-  zegt Maxon: ‘alleen anaal zou ik haar nemen, dan voel je misschien nog wel wat’
Zo lief. Hij is zo bang, dat ze er niks van zou voelen. Tegen deze –waarschijnlijk zeer jonge– user zou ik willen zeggen: Maxon, het geeft helemaal niks, dat je zo’n klein piemeltje hebt. Je bent toch nog in de groei?