Gezocht: huppelkutjes en vetkuiven

Achter de façade van grijze cumuluswolken, vileine zeewind en klaterende regenbuien, sloop de zomer afgelopen weekeinde op kousenvoeten ons koude kikkerlandje binnen. Gewoontegetrouw betekent dit het begin van de komkommertijd in televisieland. En dus zullen wij het als kijkers moeten doen met herhalingen van herhalingen van talloze straatarme tuinruimende klussers die al datende probeerden een nieuw leven op te bouwen in Frankrijk, maar eerst nog even op de camping verbleven waar hun pubers werden geruild.

Achter de schermen is men echter alweer druk doende om nieuwe formats te bedenken voor het komende seizoen, als we verschillende programmamakers mogen geloven.
Ik word altijd een beetje wee van het woord ‘format’. In de tijd van de 1-2-3 Show, Eén van de Acht of Ron's Honeymoon Quiz, sloeg de formule of opzet van spelshows erg aan, maar sinds televisieminnend Nederland in de ban is van sensatie-tv, spreekt men liever over het format van reality-tv. Net zoals men sinds Idols geen optreden meer weggeeft, maar een performance. Logisch dat Ted de Braak z’n snor heeft gedrukt uit televisieland.

Maar hoewel de Hilversumse bonzen beweren constant op zoek te zijn naar nieuwe formats, bedoelen ze natuurlijk dat ze het oude format tot op het bot willen uitmelken. 
En dat betekent dat er ook komend najaar weer flink gezocht gaat worden. Zangtalent, multitalent, musicalster, danser, schaatser, uitvinder, kok, belegger, modeontwerper, lama, held, presentator, sterretje, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt tegenwoordig gezocht in Hilversum en omstreken. Terwijl wij voor de 5e keer kijken naar dansende para-abnormaal begaafde heropvoeders met overgewicht, die een restaurant wilden starten nadat ze als musicalster op het ijs zongen, krijgen alle wannabe-sterren ook deze zomer dus weer flink wat kansen zich in de kijker te performen.

En er is voor ieder wat wils.  

Volgroeide vrouwen die altijd al de behoefte hebben gehad een blèrend huppelkutje met staartjes te worden, moeten zich haasten. De audities voor K2 op zoek naar K3 zijn immers al in volle gang. Onder meer Patty Brard en Marc Forno mogen bepalen wie nachtegaaltje Kathleen mag vervangen als 3e K. Geen slechte jurykeuze, want wie kunnen er nou beter beslissen over de nieuwe held in kleuterland dan een scheefgetrokken vijftiger met het IQ van een geestelijk beperkte 4-jarige, en een homo met de taalbeheersing van een peuter met hazenlip? Misschien dat er nog een zwemleraar bij had gekund, die weten ook vaak wat kinderen leuk vinden. Maar een kniesoor die daarop let. Het zal een helse taak worden voor de jury. Kies je de nieuwe zingende zuurstok uit de steeds kleiner wordende vijver van vrouwen die nog nooit aan een talentenjacht hebben meegedaan, of ga je voor een grootheid als Sonja Silva, die enkele onderkinnen geleden al eens wat clips aan elkaar babbelde op een muziekzender?

Mannen krijgen dit najaar ook de kans zich in de kijker te heupwiegen. Nu Nederland zo langzamerhand uitgekeken raakt op de enige BN'ers met genoeg vrije tijd om 5 uur per dag een dansje te oefenen, komt RTL 4 immers met iets geheel nieuws: Waar is Elvis? Die hadden we inderdaad nog niet gehad. Vijftigjarige mannen die met een zwarte pruik over hun kale bol dagenlang thuis in de spiegel hun meest uitdagende blik oefenen om een paar minuutjes voor gek te mogen staan op de landelijke tv. Ik ga mijn vriendin in ieder geval alvast vragen een wit pak met gouden glitters in elkaar te flansen. 

En gelukkig worden ook de kinderen niet vergeten. Binnenkort kunnen ook zij aan de bak, mits ze een zekere vorm van intelligentie bezitten. Hoe het Israëlische Revenge of the Geeks in Nederland gaat heten is nog niet bekend, maar ook dit zal ongetwijfeld weer prachtige emotionele televisie opleveren.

Wanneer je bedenkt dat dit nog maar een zeer willekeurige en kleine greep is uit het enorme aanbod kwaliteitsprogramma’s, kan de zomer niet snel genoeg voorbij vliegen. Maar voordat de komkommers allemaal zijn geoogst, is het wel van belang dat je een fraaie LCD televisie op de kop tikt. Elvis en K zijn pas sterren wanneer ze in vol ornaat je huiskamer binnen swingen. Kijk eens op Marktplaats. De mijne staat te koop voor een paar tientjes. Zoekt en gij zult vinden!