Heet - Heter - Thee

De thee wordt niet zo heet gedronken als ze wordt omgegooid.
Ik lees in een artikel dat hete vloeistoffen, en dan met name hete thee, verbrandingsoorzaak nummer ÚÚn is bij kinderen. Het merkwaardige feit doet zich hierbij voor dat allochtone kinderen vaker dan autochtone kinderen het slachtoffer daarvan worden. En niet alleen hier in Nederland. Deze resultaten worden door verschillende internationale onderzoeken onderschreven. Je gaat je afvragen hoe dat komt. Volgens het bericht gaat het voornamelijk om Marokkanen en Turken, en dat is raar. Als er ergens veel thee wordt gedronken dan is het wel in Marokko of Turkije. En ik kan nergens een bericht vinden over schrikbarende aantallen brandwondenslachtoffers door hete thee in ÚÚn van beide landen. Er moet dus iets anders aan de hand zijn.

Zou het komen doordat ze in Nederland wonen, met al zijn betuttelende regeltjes en wetjes, dat ze denken dat het hier zo goed geregeld is dat je je niet meer aan thee kan branden? Nee toch? Zo betuttelend zijn wij toch niet? Alhoewel, in hetzelfde artikel zegt de heer Baardse, woordvoerder van de Nederlandse Brandwonden Stichting, dat men bezig is met regelgeving over de maximum temperatuur van kraanwater. Ik lees de zin nog eens. Bezig met regelgeving over de maximum temperatuur van kraanwater. Ik herhaal het hardop: "bezig met regelgeving over de maximum temperatuur van kraanwater." Om mij heen hoor ik hard gelach of teksten als: "lul niet zo dom joh". Ik besef dat ik op kantoor ben omringd door collega's.

Het moet toch niet zotter worden. Van kinds af aan heeft mijn moeder mij geleerd dat als je de warme kraan gebruikt hebt, je even de koude kraan open moet draaien. Dat voorkomt dat de volgende persoon die onnadenkend de kraan gebruikt zijn of haar handen verbrandt. Heel simpel, heel eenvoudig en vooral heel effectief. Daaruitvolgend kun je stellen dat voordat je een kraan gaat gebruiken je eerst even de koude kraan open moet draaien, even moet wachten en dan pas je handen eronder stoppen. Zo moeilijk is dat niet. Dat heet gezond verstand. Iets wat kennelijk in de bestuurlijke niveaus van Nederland met een vergrootglas gezocht moet worden. En als kinderen groot genoeg zijn om bij een kraan te komen zijn ze ook oud genoeg om hen dit aan te leren.

Nee niets van al die boerenslimheden, daar moet regelgeving voor gemaakt worden. Het kan toch niet zo zijn dat men maar op eigen houtje een beetje gaat bepalen hoe heet men zijn kraanwater heeft? Nee er moet per wet, liefst nog via grondwetswijziging, geregeld worden hoe heet kraanwater maximaal mag zijn. En vervolgens moet er een massale actie in gang gezet worden om alle geisers en boilers te vervangen dan wel om te bouwen zodat deze niet boven de maximaal toegestane temperatuur uit kunnen komen. Uiteraard volgt er een overgangsregeling, maar binnen een jaar of tien moet dit toch geregeld zijn. Dan moeten alle kranen in Nederland voldoen aan het Koninklijk Besluit Maximale Kraantemperatuur. Maar dan zijn we er nog niet. Want dan heb je het alleen nog maar over Nederland. Wat nu als onze tot de tanden toe verwende landgenoten zich over de grens begeven? Wat nu als ze onverhoopt op vakantie gaan of op zakenreis? Is men in ons regellandje gewend dat men geen autje meer kan krijgen van het watertje dat uit het kraantje komt, in het grote boze buitenland heeft men dit natuurlijk nog niet tot in de puntjes geregeld. Daar is heet water nog gewoon heet water.

Dus moet er via Postbus 51 een campagne gestart worden waarin wij gewezen worden op de gevaren van het gebruik van warmwaterkranen in het buitenland. Dat daar ernstige brandwonden door kunnen ontstaan. In de brochure kan waarschijnlijk wel een tabelletje opgenomen worden met de gemiddelde en maximale temperaturen in de verschillende landen. Er kan ook wel een website geopend worden waarin van alle landen over de hele wereld de gegevens bekeken kunnen worden. Voor de extreme gevallen kan het Ministerie van Buitenlandse zaken zelfs wel een negatief reisadvies dan wel een waterwaarschuwing afgeven. Het beste is om via het Europese Parlement te komen tot uniforme Europese regelgeving inzake de temperatuur van kraanwater. Ik wil er zelfs voor pleiten dat er een internationale opsporingsdienst komt. Heeft men in Engelstalige landen de Border Patrol om ongewenste vreemdelingen tegen te houden, wij kunnen dan gaan voor de Boiler Patrol om ongewenste hoge temperaturen tegen te houden. Meer nog denk ik dat de Brandwonden Stichting eerst eens een koude douche nodig heeft alvorens ze zich weer over deze plannen gaan buigen.

Maar terug naar de thee. Uit onderzoek is gebleken dat liefhebbers thee het liefst drinken tussen de 56 en 60 graden. Het is dus totaal zinloos om water eerst op te warmen tot 100 graden, om het vervolgens weer af te laten koelen tot zo'n 60 graden, met het risico dat iemand in de tussenliggende periode zich eraan verwondt. Daar komt bij dat wederom uit onderzoek is gebleken dat als je regelmatig thee drinkt van boven de 70 graden je een acht keer grotere kans hebt op het krijgen van keelkanker. Nog even en de minister van Volksgezondheid gaat het per wet verbieden dat water pas bij 100 graden gaat koken. Dat kan veel lager. In navolging van de Kraanwaterwet zal er een wet komen die in Nederland verplicht dat water bij 65 graden gaat koken. Dat scheelt meteen heel veel aardgas en het helpt mee de CO2 uitstoot te verminderen.

In de afgelopen vijf jaar is het aantal slachtoffers van brandwonden door hete vloeistof gedaald met een kwart. Maar dus niet bij allochtone kinderen, die drukken dat cijfer weer. En dat kan natuurlijk niet. Niet dat het de Brandwonden Stichting gaat om de allochtone kinderen, welnee. Nederland is na IJsland het veiligste Europese land voor kinderen. Dus willen we niet dat dwarsliggende allochtone kinderen ons mooie cijfer verklooien. Het lijkt wel alsof ze alles moeten verpesten. Ik vraag me overigens af of we niet juist de temperatuur van ons kraanwater moeten verhogen. IJsland is voor kinderen het veiligste land van Europa en als ze daar iets hebben waar ze om bekend staan dan is het wel geisers. En dan bedoel ik niet die dingen die in keukens hangen, maar die natuurlijke bronnen, waarbij water verhit wordt tot boven de 100 graden(!!) alvorens in grote fonteinen uit te barsten.

Het is duidelijk dat heet water in het algemeen, en thee in het bijzonder, verboden moet worden. Een dergelijk gevaarlijk goedje moet net als roken zo veel mogelijk uit het dagelijks leven verbannen worden. Bijna vijfduizend mensen per jaar komen op de eerste hulp als gevolg van brandwonden door hete vloeistoffen. Dat zijn er zo'n dertien per dag. En van die vijfduizend zijn er veel kinderen die door hete thee verbrand zijn. Levensgevaarlijk dus. Weg met thee. (Je zou ook kunnen zeggen "weg met kinderen" maar dat is een heel andere discussie.) En als er iemand bekend staat om regelmatig thee drinken met allochtone kinderen dan is het Job Cohen wel. Dit is volgens mij de kat op het spek binden. Alsáhem nu nog niet duidelijk is dat dit vragen is om moeilijkheden dan weet ik het niet meer. Of zou hij het express doen?