Halleluja!

Column door NaatjeNaaitje

Heb ik toch jarenlang gedacht dat X-factor staat voor de rekensom: X-aantal B-artiesten keer A-ambities = kansloze vergetelheidsterren. Maar na afgelopen zaterdag weet ik dat er iemand is die dat logenstraft. Iemand met drie Michelinsterren op haar arm: Lisa.

Eerlijk is eerlijk: Nederlands grootste relnicht -en momenteel de angst van heel Rusland – asblonde marktkrullenkoopman Gordon roept al het hele X-factorseizoen dat zijn protegé dit seizoen er met de platenpoet vandoor zal gaan. En jawel: tijdens Gordon’s ‘shiny’ afwezigheid afgelopen zaterdag zong Lisa de sterren van de hemel.

Halleluja! Hoe verpletterde zij opponente K-otic Rachel. En daarmee zegeviert niet alleen talent, maar ook authenticiteit. Want Lisa is honderd procent echt. Geen gemaakte lach, tanden of geliposuckt lijf. Gewoon haar eigen stijl, met een maatje meer, lekker relaxed, een neusbel en drie vette tatoosterren op haar arm. Na een knallende performance kijkt ze nog wat onzeker naar de grond, zucht even van opluchting en neemt ietwat verlegen de complimenten in ontvangst.

Wat een verschil met medefinalist Rachel met haar ‘been there, seen it, done that’ houding. Een voormalig dertien-in-een-dozijnsterretje uit een chaotisch bandje dat na een hitje al snel ter ziele was gegaan. Ze wilde opnieuw de ‘top’ bereiken, maar dan solo. En met haar ervaring in het wereldje weet zij dat bij de gevestigde orde alles nep is. Dus verfde ze haar haar van blond naar donker naar blond. Dan weer kwam ze op in een kijk-mijn-cup-DD-corset-look, dan weer een petticoat met legging eronder, dan weer een avondjurk. De ene week een imitatievleugje Christina Aguilera, de andere week Whitney Houston. Wie de echte Rachel is? Ik vraag me alsof ze dat zelf nog weet. Tijdens haar laatste optreden wierp ze zich zelfs zingend op haar knieën. Een wanhoopsdaad. Help mij lief publiek, help mij, want ik wil zo graag zangeres zijn!

Die onzin heeft Lisa niet nodig. ‘Dans meer, bespeel je publiek, geef wat ze willen, draag hakken, verf je haar’: al die adviezen heeft zij niet nodig. Want als zij zingt, vallen de sterren uit de hemel. Ik hoop dat Lisa echt Lisa blijft. Ik hoop dat zij geen dikke vriendinnen wordt met Sonja Bakker en al die andere nepperds. Want als je drie sterren hebt, behoor je al tot de top.
Halleluja Lisa!