Onbenullige vrijheidsstrijders

Column door Elfletterig

Relaxt leunt hij nog eens achterover in zijn strandstoel. Volop genietend van een vakantie in Maleisië, met het hele gezin. Wekenlang. En het mag wat kosten; 68.000 euro is geen probleem. Wie het breed heeft, kan het breed laten hangen, zeggen ze dan. En zeg nou zelf: als je 84 bent en nog steeds een land bestuurt, is zo’n vakantie toch dik verdiend?

Alsof hij de topman is van een grote bank in zwaar weer, beloont Robert Mugabe zichzelf voor de uitstekende koers die hij vaart. Een rijk man is de leider van Zimbabwe zeker. De bevolking leeft in armoede, een cholera-epidemie slaat om zich heen en eist duizenden doden. De werkloosheid is zo hoog dat het begrip ‘werk’ inmiddels is geschrapt uit het Zimbabwaanse Groene Boekje. Geld is ook al niks meer waard. Er is weer een nieuw bankbiljet van 50 miljard dollar uitgegeven. Tien nullen, morgen elf, volgende week twaalf. Allemaal door één onbenul.

Gelukkig hebben we in Nederland een politieke partij die kamervragen stelt. De vrijheidsstrijders van de PVV trekken ten strijde, met ongekend felle vragen aan de verantwoordelijke minister. Je kent ze wel, dat soort vragen: Bent u op de hoogte van de gruwelijke misstanden in Zimbabwe? Wist u dat de cholera-epidemie nu ook naar buurlanden overslaat? Wist u dat tegenstanders van het regime bloedig worden neergeslagen? En dat niemand nog iets heeft aan Zimbabwaanse dollars? Vindt u ook dat deze dictator onmiddellijk moet worden afgezet? En dat een humanitaire ramp dreigt? Zo nee, waarom niet? Minister, waarom kijkt Nederland weg, net als bij Israël?

Was het maar waar. Stelden onze vrijheidsstrijders maar zulke vragen. De realiteit is dat Wilders en consorten zich opwinden over het TV-moment van het Jaar. Gewonnen door huisnar Paul de Leeuw en een meisje met het syndroom van Down; samen op 1. Geen stijl van de VARA, zichzelf laten winnen. Dat terwijl het fragment van een zwijgende Ella Vogelaar, minutenlang respectloos geïntimideerd en lastiggevallen door een opdringerige journalist, natuurlijk had moeten winnen. Rutger verdient een lintje voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse samenleving. Hijger in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Maar niks van dat alles: geen enkele bekroning. GeenStijl is nu zélf eens genaaid. De ‘verkiezing’ was net zo’n schijnvertoning als in Zimbabwe. Kamervragen aan minister Plasterk dus! Bent u bekend met het bericht ‘VARA loog over tv-moment’? Deelt u de mening dat de gerezen controverse slecht is voor de geloofwaardigheid van de staatsomroep? Bent u bereid duidelijkheid te brengen over wie de terechte winnaar is van TV-moment van het Jaar 2008? Welke sanctie overweegt u de VARA te geven indien de socialistische omroep inderdaad met de uitslag gefraudeerd heeft?

Nee, die vragen zijn niet afkomstig uit de zieke geest van een semi-lollige columnist. Dit is de trieste realiteit in Nederland. Een land waar de opgestoken middelvinger van Groningen-trainer Ron Jans uitgebreid in het nieuws wordt besproken. Een land waar we Rutger de Hijger op een voetstuk plaatsen. En Robert? Als hij straks is uitgekeken op Maleisië, kan -ie gezellig, in alle rust, de bezienswaardigheden gaan checken in Nederland, met zijn fraaie Vogelaarwijken. Geen haan die ernaar kraait. Rutger en de PVV hebben wel wat beters te doen.