Sticky topic

Column door alpeko


We geven het allemaal niet graag toe, maar we zitten allemaal onder de plak. Niet bij de partner maar bij de stickermaffia. Voor iedereen die wel eens iets niet eetbaars koopt, is er geen ontkomen aan. Ook onze eetwaren vallen in de handen van de stickermaffia, maar die stickers, op bijvoorbeeld appels, kun je er gek genoeg zonder problemen van afkijken. Als de sticker al in de weg zit, want een bananenschil eet toch niemand op.

Gek zijn we! We laten het allemaal gewoon gebeuren. Alsof we niet beter weten. Mezelf niet uitgezonderd, want onlangs was ik twintig minuten bezig om de resten van hardnekkig plakband te verwijderen van een aluminiumplaatje voor rondom het sleutelgat van een kast. Pas toen begon ik me af te vragen waar ik in godsnaam mee bezig was. Ik stond in de keuken met alle aanwezige schoonmaakmiddelen uit het keukenkastje te proberen een gloednieuwe aankoop schoon te maken. De reden dat ik dit stukje ijzerwaar had gekocht, was juist omdat ik geen zin had om de verflagen en het vuil van een oud aluminium plaatje af te halen.

Gelukkig kwam ik tot inkeer toen ik aan de tweede van de vier begon. Met een duim vol krassen door het scherpe metaal snelde ik terug naar de winkel om deze rommel zo snel mogelijk weer in te leveren. Kennelijk doet niemand dat, want anders had de fabrikant wel beter nagedacht over de wijze van verpakken. Laat ik maar meteen de merknaam noemen, dan weet u wat u links moet laten liggen. Avenue Decoration was de boosdoener, verkrijgbaar bij nagenoeg iedere doe-het-zelfwinkel.

Helaas is dit geen incident. Vloerplinten (en dan expres niet aan de onderkant c.q. achterkant geplakt), borden, glazen, onderzetters. Alles wordt voorzien van stickers of tape. En wat voor tape? Als ik een cadeautje inpak, laat het plakband geregeld los. Als ik een datumsticker plak op ingepakt vlees, zie ik diezelfde sticker een week later door mijn vrieslade zweven op een plek waar ik hem niet had achtergelaten.

Waarom plakken de stickers die je wilt verwijderen alsof ze gesoldeerd zijn en de stickers waarvan je wilt dat ze nooit mogen loslaten alsof je ze met spuug hebt geplakt? Is het een complot? Denk de stickermaffia dat we niets beters hebben te doen? Dat we dit als uitdaging zien? Dat we het leuk vinden? Is het om ons jagersinstinct te activeren? Dat als de buit eenmaal binnen is, dat je je prooi nog wel even van zijn stickervel moet ontdoen?

Wie bedenkt dit? Dezelfde bedrijven die nu klagen over dat er te weinig wordt geconsumeerd? Recessie?! Ik dacht het niet! De enige reden dat ik de hand op de knip houd, is omdat ik bang ben dat ik weer eens een gasbrander op een gloednieuwe aankoop moet zetten. En kom nu niet aanzetten dat het niet anders kan en dat er nu eenmaal prijsjes en streepjescode op de koopwaar moet zitten. Het kan namelijk wel! Ze bestaan echt, stickers die loslaten zonder een laag Bizonkit achter te laten. Ik koop geregeld cd's en die stickers laten moeiteloos los zonder sporen achter te laten. U begrijpt dat ik om die reden al enige tijd eet van cd's, ze gebruik als onderzetters en ze staan bovendien ook bijzonder leuk rondom het sleutelgat van de kast.