Populistische seks met Mei Li Vos

Even met de ChristenUnie gebeld: “Goedemiddag, Oplopers hier. De heer Rouvoet in de buurt?” Ogenblikkelijk kreeg ik de minister van Betutteling en Spruitjeswalm aan de lijn. Hij was blij, eindelijk eens wat van me te horen, want zo vaak spreken we elkaar niet. Belangstellend vroeg hij, waarmee hij mij van dienst kon zijn. “Nou André, je hoeft me niet van dienst te zijn, dat heb je net gedaan. Ik ben het zo enorm eens met het boek dat jullie geschreven hebben naar aanleiding van jullie anderhalfjaarlijks regeringsjubileum, man man man, je hebt geen idee, hoe blij ik ben.” Stilte aan de andere kant van de telefoon. “Jij en Eimert hebben groot gelijk!” Verbaasd bedankte de gereformeerde bewindsman mij voor mijn complimenten, en hing op. Maar inderdaad, de ChristenUnie heeft gelijk. Het is een regelrechte schande dat de leden van de tweede Kamer zich steeds platvloerser uitdrukken, en steeds populistischer standpunten innemen. Want op platvloerse wijze de stem van het volk verwoorden? Daar is de kamer niet voor, dat doe ík wel. De Kamer dient zich te buigen over de wet- en regelgeving voor de Meerjarige Investeringsregeling Melkquota Europese Landbouw- en Veeteeltregeling 1998 artikel 24 sub B, ofzoiets. Ik zeg gewoon dat die boeren moeten kappen met die zakkenvullerij en niet moeten rotzooien met de bonnetjes.

Wie ook moet kappen? Mei Li Vos. Ze had de gore moed, met een uitgestreken smoel te verkondigen dat de PvdA tegen verdere marktwerking n de zorg is. Mooi geblaft. Maar twee deuren verder in het Kamergebouw stemde de PvdA wél in met het voorstel, de ziekenhuizen meer vrijheid te geven bij het vaststellen van de tarieven. Hoezo durft Mei Li nog te zeggen dat haar partij “tegen marktwerking” is? In de peilingen wordt de fractie van de PvdA gehalveerd. Misschien maar beter ook. Overzichtelijker. Want 33 parlementariërs die stuk voor stuk als een kip zonder kop lopen rond te kakelen, nee, zoiets valt voor fractievoorzitter Hamer niet in de gaten te houden.…  De PvdA is nu een partij die liegt dat ze barst. En liegen, dát is pas platvloers. En populistisch. Trouwens, waren er geen geruchten dat Mei Li in Haagse achterafkamertjes nog wel eens onder een collega-kamerlid werd aangetroffen? Dat gedrag vind ik wel héél populistisch! Dus, ik zei het al, Mei Li: kappen!

En nu we het toch over kappen hebben: ik snap die ophef niet. Iedereen is kwaad omdat een meneer deze week met een bijl het kantoor van Werk en Inkomen in Delft heeft verwoest. Maar waarom? Die meneer was toch op zoek naar een baan? Volgens mij wilde hij in aanmerking komen voor de functie van houthakker. En er is niets mis mee, dat je dan meteen even laat zien waartoe je in staat bent met een bijl. Die vent kapt een half bos in een werkweek. Gelijk een baan aanbieden, die kerel, want hij voldoet overduidelijk aan de eisen. Wel mazzel dat hij zich in Delft bij het Arbeidsbureau meldde. In Utrecht had hij geen schijn van kans gehad. Want daar vinden ze dat je pas écht kansrijk bent op de arbeidsmarkt, als je ook Arabisch leest en schrijft. Daarom wordt in Utrecht wél korting gegeven op een cursus Arabisch, en niet op Nederlandse les. Ik heb een half uur glazig voor mij uit zitten staren toen ik dat las. Het is toch echt niet te geloven? Een Utrechtse welzijnsinstelling heeft bij de gemeente die korting voor elkaar gekregen. En in het blaadje dat die club uitgeeft wordt zelfs met geen enkel woord gerept over het bestaan van de Nederlandse lessen. Volgens mij zijn ze in Utrecht niet aan het inburgeren, maar aan het uitburgeren. Hoe dan ook: dit geneuzel is een behoorlijke aanslag op mijn humeur.

Over aanslag gesproken. Sinds jaren is de angst in Nederland voor een aanslag niet zo laag geweest. We maken ons er steeds minder zorgen over. En terecht. Ik ben ook helemaal niet bang voor aanslag. Gewoon regelmatig goed poetsen…