Patat of friet, snackbar of frituur

Aan: Danny
Van: Stefan
Betreft: Patat of friet, snackbar of frituur

 

 

Goedemorgen Danny,

Ik weet dat t nog vroeg is en op nuchtere maag aan patat denken is niet iets dat je dagelijks doet. Nee in de ochtend denk je aan broodjes en koffie. De reden dat ik het er over heb is omdat de FOK! poll eindelijk heeft aangetoond dat er meer mensen zijn die patat zeggen dan friet. Sinds jaar en dag woedt er een discussie op het forum over hoe je een gefrituurd aardappelstokje nu noemt. Is het patat, naar potatoe? Of is het friet, naar de frituur? Uiteraard is het gewoon patat. Je koopt bij de snackbar (in het zuiden bij de Frituur) een bakje of zakje patat. Logisch ook. Als friet genoemd zou zijn naar de bereidingswijze zouden kroketten en frikadellen immers ook friet moeten heten.
Nu heb je natuurlijk ook Fransje Frietjes, een verbastering van het Amerikaanse French Fries. Maar dat is dus een soortnaam, als je Franse friet bestelt krijg je dunne lange gefrituurde sliertjes. Op de een of andere reden is dit de enige soort patat die je bij McDonald’s kunt kopen. Ik heb het liefste gewone normale patat, geen Franse frieten, of die dikke Vlaamse, nee normale. En dan met echte Zaanse mayonaise, niet die vieze frietsaus met rare kruiden en spikkeltjes.

Overigens bleek uit de reacties onder de poll dat patat en friet zeggen regionaal gebonden is. Zo zeggen alle normale mensen boven de rivieren gewoon patat, zoals het hoort. En alle homo’s onder de rivieren zeggen friet. Friet klinkt niet alleen gay, het is ook nog eens gay. Je ziet zo’n verwijfde vent met zachte G al aan de balie staan. Zech, hedde chij een bakske friet voor mich? Dat klinkt toch verschrikkelijk. Nee, echte mannen bestellen zo: Hey lul, doe mij vier patat met pindasaus (let op, pindasaus, niet het nichterige satésaus) en mayo en gooi ook even drie berelullen in het vet. Simpel en duidelijk.

Overigens moet ik het óók opnemen voor de zuiderlingen. De snackbars (of frituur) tussen noord en zuid zijn een wereld van verschil. In het bovenste deel van Nederland krijg je een afgemeten bakje patat met een afgemeten bakje saus. En aan die saus heb je nooit genoeg. Aan de patat ook niet. Wij Hollanders lijken wel Zeeuwen, zo zuinig wordt er patat en saus gegeven. Ook als je een patatje stoofvlees bestelt krijg je een afgemeten hoeveelheid. Resultaat is dat je met een vergrootglas je stoofvlees moet zoeken. Eerlijk is eerlijk, in het zuiden doen ze niet lullig. Daar krijg je gewoon een grote bak patat met een klets saus OVER je aardappels. Je kunt er kiezen tussen normaal en groot maar normaal is al groter dan in het noorden. Als je een tientje aan snacks uitgeeft in het noorden heb je daarna nog honger, in het zuiden eet je jezelf vol voor nog geen zeven euro.
Sowieso zijn ze in het zuiden Bourgondische aangelegd dan wij noordelingen. Dat merk je ook in restaurants. Ik was afgelopen maandag met een goede vriend uit eten in Schoorl, Noord Holland. Omdat hij vegetariër is vroegen we bij de geitenkaassalade een extra bakje aardappels. Of ze gebakken aardappels hadden. Nee, dat hadden ze niet en aan de lichaamstaal van de serveerster te zien was ze ook niet van plan mee te denken. Naar lang hangen en wurgen konden er gefrituurde aardappelrozetjes van af. Nadat we bij de hoofdober hadden geklaagd over haar houding werd er wel meegedacht en kregen we ook nog eens aardappelpuree.

In het zuiden denken ze in restaurants meteen met je mee. Aardappelgarnituur, extra groenten, sausjes, ze serveren het er zelfs ongevraagd bij. In het noorden moet je er meestal om vragen (niet altijd, er zijn heel goede restaurants in Noord-Holland, zoals het Hof van Schoorl ) maar het verschil is over het algemeen erg duidelijk te merken.
En uiteindelijk gaat het natuurlijk om het eindresultaat. Dat je bij je bakje patat lekker veel saus krijgt of bij je vleesgerecht lekker veel aardappels en groente. Kijk, dan hoor je mij ook niet meer klagen over futiliteiten als friet in plaats van patat. Zolang ik genoeg krijg mogen ze me best friet serveren bij de biefstuk of schnitzel. Sterker nog, ik wil zelfs wel om friet vragen. Kwestie van integreren in andermans cultuur. Ook al is dat dan een beetje ‘gay’.

eetsmakelijk

Stefan

PS: wist jij dat je in Leiden bij een patatje oorlog naast pindasaus en mayo óók curry krijgt?