Olympische smog

Column door krabmanelli

Eindelijk is de Chinese versie van de olympische spelen dan toch van start gegaan. Al maanden zijn we bestookt met opinies omtrent de mensenrechtenschenders, de Tibetaanse kwestie en de luchtvervuiling. Sporters en regeringsleiders zouden thuis moeten blijven omdat ze anders het foute Chinese regime supporten. Wat een onzin! De olympische spelen van Berlijn 1936 en Moskou 1980 gingen ook gewoon door. De argumentatie dat de spelen goed zijn voor de humane ontwikkeling van landen werd ook gebruikt als reden om Duitsland in 1936 de spelen te laten organiseren. We hebben kunnen zien hoe dit zich heeft ontwikkeld.

Volgens de olympische gedachte is meedoen belangrijker dan winnen. Op zich een mooie gedachte, maar als je olympische ringen uit de rook kunt knippen lijkt mij elke lichamelijke inspanning, groter dan het drinken van een cappuccino, ongezond. Het goede aan de Chinezen is dat ze totaal niet hypocriet zijn. Het verkeer is gewoon stilgelegd en de industrie is gestopt in een vergeefse poging om de lucht te schonen. De stad is vol met bloemen geplempt die alleen overleven als er honderdduizenden liters schaars water over heen wordt gedonderd. Kritiek dat dit ten koste gaat van de Chinese burger wordt gewoon keihard ontkend. Ja, het zijn grote jokkebrokken, die Chinese bestuurders.

Het grappige is dat als de spelen voorbij zijn, alles weer wordt zoals het was, maar dan veel slechter. De schoorstenen gaan weer open en iedereen mag weer naar hartelust met de toektoek rondraggen. Weldra is de lucht dan weer zo vervuild dat wanneer je je Landwind 4 x 4 met katalysator start, de lucht die uit de uitlaat komt schoner is dan de lucht die erin gaat.

Nee, dan de Nederlandse politiek, die laat ons verwijderingsbijdrage betalen voor al die nutteloze elektrische zooi waarmee we ons omringen. De verwijderingsbijdrage is bedoeld om de kosten voor het milieuvriendelijk slopen te dragen. Vervolgens zie ik goddomme op tv allerlei negertjes in Ghana door mijn wasmachine lopen en deze vervolgens in de fik steken om zo het koper te winnen. De zware metalen sijpelen de rivier in en de mensen worden ziek. Weer genaaid door de overheid!

Hiermee is mijns inziens aangetoond dat we ons niets aan de overheid gelegen moeten laten liggen. De olympische spelen is een zaak van de sporters die indien ze een voldoende niveau halen aan de spelen waar dan ook moeten kunnen deelnemen. De sporters zijn diegenen die zouden moeten kunnen beoordelen of de gezondheidsrisico's aanvaardbaar zijn. Aan de dopingaffaires in bijvoorbeeld de Tour de France hebben we kunnen zien dat dit soms erg moeilijk is, desondanks blijft dit de verantwoordelijkheid van de sporter zelf.

Het olympische logo symboliseert met de vijf ringen de vijf werelddelen. Opvallend is dat het Afrikaanse continent en het Zuid-Amerikaanse werelddeel consequent worden overgeslagen als het gaat om de vraag: waar houden we de spelen? Misschien is het een goed idee om de volgende nog in te vullen spelen in een apenland als Zimbabwe te houden, veel slechter kan het daar toch niet worden. En met de luchtvervuiling valt het wel mee.