Tilburgse Kermis

Dat de groenteboer zijn oratorisch talent misbruikt voor het aanprijzen van smerige door gelegaliseerde kinderarbeid geplukte kutaardbeien en mij daarmee uit mijn slaap houdt en mateloos irriteert, is een vervelende bijkomstigheid van wonen op het lelijkste plein van Nederland. Nu heb ik al genoeg gal gespuid over deze besnorde vlekmans, dus dat zal ik dan nu ook niet doen. Twee weken in de fijne zomermaanden van juli is er namelijk geen markt op het Koningsplein. Je zou denken dat ik erg blij ben met het feit dat ik twee zaterdagen per jaar gevrijwaard ben van  ‘Aarebeien euro...lekker aardbeien, lekker eten’, maar niets is minder waar. Iets minder dan twee weken kan ik namelijk gaan genieten van verschillende kermisattracties voor mijn raam. Nu zijn de attracties en het rotte volk dat vanuit hun holen richting de Tilburgse Kermis kruipt niet het ergste van dit kutfestijn, dat is de teringherrie die al die attracties maken. Nog vervelender is de frequentie waarmee die geluiden herhaald worden. ‘Tien ton staaal! Vertica-ca-caaaal!’’Stap niet in, stap niet uit, we gaan nog één keer achteruit!’’Tjop, tjop, tjop  suikerspinnen van Rob!’ en ‘Koop hier uw looo-looo-lootjes, want alleen niet meedoen geeft minder kans!’

Ik heb weinig met het fenomeen kermis. Ik vind het een ultra slap aftreksel van een attractiepark. Ik koop wel een kaartje voor de Efteling of Six Flags als ik misselijk wil worden. Dat ik niets heb met kermissen komt misschien ook omdat ik opgegroeid ben in Leerdam en de kermis daar niet veel meer is dan botsauto’s en fruitautomaten. Uit verveling was er ook altijd ruzie op de kermis in Leerdam. Dat werd mede veroorzaakt door de Turkse Leerdammers die maar niet schenen te begrijpen wat zo’n botsauto nu precies inhield. Dat zij hutspot smerig vinden is nog tot daar aan toe, maar het lijkt mij toch niet al te moeilijk: botsen met een auto. Dat de Hassans en Ali’s uit ‘Istanbul aan de Linge’ altijd zo boos werden nadat ze waren gebotst in de botsauto heb ik nooit begrepen. Ook touwtjetrekken vond ik geen reet aan. Je kreeg toch altijd van die kut knalerwten, die door mijn moeder steevast werden weggegooid omdat zij het niet kon waarderen dat ik deze jongens vanuit bad tegen de spiegel in de douche gooide.

De enige attractie die op mijn sympathie kan rekenen is de ‘kamelenrace.’ Met een balletje in de één, twee of drie rollen en dan gaat je kameel dat aantal stappen vooruit. Wie het eerst de finish haalt heeft gewonnen. Vooral het commentaar van de niet al te enthousiaste dames doet mij deugd. ‘Wie o wie, wordt de winnaar….blijven rollen met die ballen.’ En dat dan de hele dag. Dit is bijna een grotere kutbaan dan in de Efteling werken bij ‘Monsieur Cannibale.’ Dat ze van ‘Man bijt hond’nooit een potret hebben gemaakt van de barend die de knoppen van de kookpotten bediend, is onbegrijpelijk.. De ‘kamelenrace’ is ook goed betaalbaar in vergelijking tot andere attracties. Ik ben allesbehalve een kneiter, maar ik ga toch geen zeven eurie betalen voor een rondje in de draaimolen, lijkt me zo. Ook Rob kan er in zakken met zijn suikerspinnen! Toch ga ik nog wel een paar rondjes lopen op de kermis. Net als bij koeien, kun je bij het merendeel van de kermisbezoeker direct zijn of haar naam aflezen via tattoe of ketting. Als je geluk hebt weet je ook hoe diens partner of kind heet. De families die vanuit heel Nederland komen naar de kermis zijn een grotere bezienswaardigheid dan de attracties zelf.

Ik denk dat ik na de kermis weer verlang naar de nare vlekmans die mij de zaterdagen bezighoudt met zijn ‘Aarebeien euro, lekkere aarebeien euro.’ Dat is een stuk beter dan om het kwartier Fred Flinstone met zijn ‘Yabba, Dabba, Doe.’ Ook de bouwlamp die in onze huiskamer schijnt omdat deze op de achtbaan net voor ons raam staat, is niet bepaald sfeervol. Nu ben ik niet zo nichterig dat ik het licht altijd in een bepaalde mate gedimd wil hebben omdat dit zo gezellig is, maar zo’n zoeklicht in de woonkamer is het andere uiterste. Het lijkt godverdomme wel of de Gestapo iedere avond zijn zoeklichten op onze crib richt. Laat de kermis maar zo snel mogelijk voorbij zijn en het kermisvolk zo snel mogelijk terug naar hun kitscherige holen kruipen!