Met de Tokkies naar de bridgeclub

Even met de Gereformeerde Bijbelstichting gebeld: "Goedemiddag, Oplopers hier. Mag ik u Deo Volente even hartelijk danken? U moet het me maar vergeven, maar door uw schuld begrijp ik niets meer van wat die smeris voor de deur mij probeert te vertellen." Vroeger kreeg ik altijd gewoon een bekeuring wegens artikel 5 van de Wegenverkeerswet, maar zonet werd mij een bon overhandigd met de mededeling "Richteren 2 vers 1 tot 6." Ik begrijp er geen moer meer van. Toen ik die smeris om opheldering vroeg, vertelde hij dat jullie gratis Bijbels aanbieden aan de prinsemarij. Maar gelukkig is het uitdelen van die Bijbels weer gestopt. Ik heb begrepen dat dat komt doordat de Gereformeerde Bijbelstichting van de Bevindelijke stroming is, die er bezwaar tegen heeft als vrouwen een broek aan hebben in plaats van een rok. En de meeste agentes dragen nu eenmaal de van overheidswege verstrekte slecht passende dienstpantalon… Want je kan in een broek nou eenmaal makkelijker achter een boef aanhollen dan in een fladderende rok.

Er wordt trouwens niet alleen in Amsterdam heel wat af gehold. Ook in Den Haag staat het rennen volop in de belangstelling. Want van de gemeentelijke Sociale Dienst mogen kindertjes van arme gezinnen gratis op sport. Want lichaamsbeweging is erg belangrijk. Ja? En? Als die mensen écht zo arm zijn, dan hebben ze toch ook geen geld voor de tram? Dan kunnen die kinderen fijn alles lopend doen. Beweging zat op die manier. Ze denken gewoon niet goed na in Den Haag. Bulderend van de lach las ik, dat ze ook overwogen om gratis hockeysticks beschikbaar te stellen. Flikker toch op: een armoekind op hockey is netzoiets als met de Tokkies naar de bridgeclub… Toch een gedachte om even bij stil te staan.

Ook de Surinaamse gemeenschap stond deze week ergens bij stil. De afschaffing van de slavernij, nu 145 jaar geleden. Dat was een trieste dag, want een groot deel van die bevolkingsgroep is toen meteen definitief gestopt met werken. Ook gestopt met werken is Robert Jensen. Door RTL met zijn platvloerse talkshow van de zender getrapt. Ik moet er niet aan denken dat die mafkees straks aan de caissière van de Albert Heijn in Breukelen vraagt of dat een beetje bevalt, dat vingeren in de winkel. Wát een ouwehoerprogramma! En er passeerden heel wat ouwe hoeren de revu. Patty Brard. Patty Brard. Patty Brard. En Patty Brard. Vanessa mag ik in dit rijtje niet noemen, dat is door de rechter verboden. Maar ik noem hier nog wel even Patty Brard, Patty Brard en Patty Brard. Nou ja, tegen beter weten in zegt die vette relnicht op zijn website dat zijn ranzige programma ooit wel weer zal worden uitgezonden. Graag wijs ik Robert er even op dat zo’n soort voorspelling niet altijd wordt waargemaakt. Begin mei 1945 sprak zijn evenknie Max Blokzijl voor de Nederlandse radio te Hilversum de legendarische woorden "We komen terug, luisteraars!" Nooit meer wat van gehoord, en ik hoop dat het die aandachtstrekker van een Jensen ook zo zal vergaan.

Een veel succesvoller aandachtstrekker is Geert Wilders. Deze reïncarnatie van eerdergenoemde Max Blokzijl werd het meest genoemd op de voorpagina van de Nederlandse kranten. Hij liet zelfs Balkenende en Bos achter zich. Zelfs als je weinig meer te melden hebt dan dat alles de schuld is van de moslims, en je dagelijks een literfles peroxide over je kop kiepert, dan haal je nog steeds het vaakst het nieuws. Wat een droefenis. Zelfs het fileprobleem is volgens Geert de schuld van de toevloed van buitenlanders. Nee, dan de verkeersvisie van CDA-kamerlid Gert Koopmans. Die haalde de krant met zijn plan voor de aanleg van tienduizenden speciale parkeerplaatsen voor vrouwen. Groter. Breder. Zodat ook de vrouwtjes de auto helemaal zelf kunnen wegzetten. Dat staat in zijn beleidsnota, met de bespottelijke naam "Stilstaan bij Parkeren". Mevrouw Oplopers is woest. Ze vindt het een belediging dat vrouwen een grotere parkeerplaats nodig zouden hebben. Ze heeft gewoon een kleinere auto gekocht…