Zo rokers, krijg elders maar kanker


Aan: Danny
Van: Stefan
Betreft: Zo rokers, krijg elders maar kanker
 

Hoort bij: Kanker van Sunchaser en downloaden is verboden


 
Zo Danny,

morgen de laatste dag en daarna mogen rokers lekker naar buiten opzouten om een sigaret op te steken. De hele horeca rookvrij, het is eindelijk zover. Ik wacht er al 20 jaar op. Waarom heeft het zo lang moeten duren? Het is toch al decennia zo klaar als een klontje dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Nu maakt mij dat verder nog niet eens zoveel uit wat mensen zelf doen, maar meeroken is óók schadelijk en daar zit ik niet op te wachten. Met mijn astma heb ik er sowieso al last van, maar je kunt er ook kanker van krijgen. En als rokers dat risico willen lopen prima, maar laten ze dan elders kanker krijgen en niet bij mij in de buurt.

Natuurlijk kun je met roken ook oud worden. Mij opa werd ergens in de negentig en rookte van zijn veertje de shag. Hij had van die bruingele vingertoppen die nooit meer blank zouden worden. Maar ik bepaal liever zelf of ik rook of niet en met meeroken heb je alleen de keus om zelf de ruimte te verlaten of er wat van te zeggen.
Ik herinner me nog dat je in de trein met moeite een niet-rokers coupe kon vinden. Moest je eerst de halve trein door langs rokers tot je een wagon had zonder roken maar ook zonder zitplaatsen. En als er iemand in een niet-rokercoupe toch een sigaret opstak dan durfde niemand er wat van te zeggen. Nu vragen klanten mij wel eens of ik bezwaar heb als ze een sigaret opsteken. Ik zeg altijd ja. Ik zeg echter niks als ze er een opsteken zonder te vragen.

Ik ben alleen maar blij met kroegen en restaurants waar niet meer gerookt mag worden. Ik ga maandag meteen uit eten en genieten van de rookvrije lucht. Misschien ga ik wel elke dag uit eten de komende week. Wat een luxe. Uitgaan en niet thuiskomen met een stinktrui aan. Je kunt m gewoon over de stoel hangen en de volgende dag weer aantrekken. Ideaal voor mannen die thuis geen reet te vertellen hebben. Die kunnen nu naar de kroeg en zeggen dat ze alleen even een blokje om zijn gegaan.
Wie ook beter een blokje om kan gaan is Amy Winehouse. Heb je die crackhoer nog zien kraaien bij dat concert voor Mandela. Die man wordt negentig en wat krijgt hij als kado: een vals zingende en uitgemergelde junk. Maar ook van een Jim Kerr en Annie Lennox word je niet blij. Die twee waren beroemd in de jaren tachtig. Wat moeten ze nog op een podium voor de hele wereld. En Queen? Dat is gewoon een coverbandje geworden. Ze coveren hun eigen hits, nou knap hoor. Zal Mandela niet hebben gedacht: leuk kado maar doe de volgende keer maar een stropdas.

Ga jij overigens vandaag de finale van het EK kijken? Ik niet, heb er geen zin in, Duitsland wint toch in de laatste minuut en Spanje heb ik ook niks mee. Leuk voor mijn broer die nu in Spanje vakantie viert, maar hier in Nederland valt er niks meer te winnen. Niet voor Oranje, Guus Hiddink en de Toeterturken.  Ik vond het wel lachen trouwens, al die Turken die de straat op gingen om te toeteren. Ze doen qua gekte dus niet onder voor de Nederlanders met al die debiele hebbedingetjes, gastoeters en Trom-petten. Maar we hebben het weer gehad. Over twee jaar het WK pas weer. Lekker rustig. Ben benieuwd of dat Olympische spelen in Peking nog gaat lopen. Er is gewoon teveel sport deze zomer, geen hond die er op zit te wachten heb ik het idee. Maar dat kan ook aan mij liggen. Ik word al moe van het kijken alleen.

Oja, hoe vind je het nieuws van die MaddoxX, een FOK!ker die naar verluidt miljoenen euro’s heeft gejat. Ik zat het bericht met verbazing. Stiekem vind ik dat soort misdaad wel grappig, beetje een Oceans 11 idee, waarbij je geld steelt door fouten van anderen. Wat ik me wel afvraag, waar laat je dat geld. Op een bankrekening, in de achtertuin? In een oude sok misschien. Of was het gewoon krediet op zijn account. In feite heb je dan ook geen miljoenen gestolen lijkt me, het is immers nog niet uitgegeven.
Ben jij trouwens al miljonair? Ik nog niet. Maar ik heb besloten twee loten te gaan kopen in de Staatsloterij deze maand. De jackpot van 25 miljoen gaat er uit dus laat ik ook een kansje wagen. Als je niet meedoet, kun je ook niet winnen zei mijn oma die veertig jaar lang maandelijks een staatslot kocht en nooit iets won. Leuk om al dat geld in gedachten uit te geven. Ik zou er een mooi huis van kopen met een boom in de tuin en een serre met openslaande tuindeuren. En ik neem een tuinvrouw en een butler in dienst die ik dan mijn columns kan laten schrijven terwijl ik ze dicteer. Tot die tijd moet ik het zelf nog intypen. Ach, wie weet hoeft dat op korte termijn niet meer. Tot volgende week, misschien vanaf de Bahamas!

Sun

PS: wist je dat je niet altijd doodgaat van tabak?