Onze kolonieprovincies

Vraag me niet hoe, maar tijdens het dagelijkse potje rondsurfen en doorklikken kwam ik op de website van de Nederlandse Taalunie, ik geloof via woordvandedag.nl. Als je een kantoorbaantje hebt, is het een leuk tijdverdrijf om het woord van de dag zoveel mogelijk te gebruiken tegen collega's en in emailtjes. Zeker als dat een woord is als 'confabuleren' of 'droeftoeter' is. In ieder geval, ik klikte wat rond op de best interessante site. Ik zag de link 'Nederlandse Antillen en Aruba', en raakte plotsklaps bijzonder benieuwd over wat onze drugsparadijsjes zoal aan de Nederlandse taal toevoegen. Ik stopte bij de eerste zin al met lezen:

Op de Nederlandse Antillen en Aruba is het Nederlands één van de officiële talen. Deze twee landen in het Caraïbisch gebied vormen samen met Nederland het Koninkrijk der Nederlanden.

“Pardon?”, dacht ik. 'Deze twee landen' mijn kont! Koninkrijk der Nederlanden betekent voor mij de Nederlandse provincies, zoals ze er nu al honderden jaren zijn. Het samenwerkingsverband tussen die staten heeft geleid tot een groot Koninkrijk der Nederlanden, zoals ook de Amerikaanse, Spaanse, Italiaanse en Duitse staten en koninkrijkjes samen een land vormden, al dan niet met monarchie. Mijns inziens zijn Aruba en de Antillen geen aparte landen binnen het Koninkrijk, verre van.

Aruba en de andere eilandjes zijn, laten we wel wezen, wel een soort van landen. Eilanden. Die wij ooit hebben veroverd. En nog steeds sturen we er ladingen geld heen. Je moet goed voor je koloniën zorgen, toch?
Aruba en de Antillen kunnen best “landen” heten, maar dan moeten ze het zelf uitzoeken, net als Suriname in 1975 en Indonesië in 1948. Vóór die tijd komt mogen ze netjes 'dankjewel' zeggen voor het geld dat we ze elk jaar weer met bakken tegelijk toeschuiven en zich onder de eilanden en/of kolonies schikken. Vind ik.

Maar wat blijkt? Al vanaf de jaren-vijftig, toen de Staat waarschijnlijk drastisch aan de opzet van het besturingssysteem moest gaan sleutelen vanwege het afvallen van Indië, zijn de Nederlandse Antillen een apart land binnen het koninkrijk. Ze vormden een soort federale unie met Nederland en Suriname. Ik begrijp niet dat men destijds koos voor zo'n leugenachtige vorm van werkelijkheid. Aruba scheidde zich later van de Antillen af, en kreeg ook de aparte status 'land' binnen de beleidsstructuur, waardoor er na het verdwijnen van Suriname toch weer drie landen kwamen in het Koninkrijk.

Na wat rondneuzen op Wikipedia kwam ik erachter dat de regering het blijkbaar een keer met me eens is. Vanaf eind 2008 vervalt het systeem met drie aparte landen, en krijgen de Antillen weer een controleerbaardere, onderdanigere status. Zo hoort het, zeg ik: óf óver ze regeren (daar betalen we voor, toch?), óf geen geld meer geven en ze per direct afstoten. Als ze 'land' willen heten, mogen ze het voor mijn part best met hun tweede-wereld-bananenrepubliekjes zelf uit gaan zoeken. Maar doe dat dan ook. Of ken je plek.