Daar gaat de titel (SunChaser bashen)


Aan: Danny
Van: Stefan
Betreft: Daar gaat de titel (SunChaser bashen)

 

 

Hey Danny,

Dat hebben we dan ook weer gehad, de hele buurt was oranje gekleurd en versierd maar tien minuten na de uitschakeling werd alles weer zoals het was. De oranje slingers in de prullenbak en de Trom Pet gebruikt als pisbak.  Nederland speelde gewoon slecht, het was kut met peren en Guus heeft verdiend gewonnen. Het is overigens typisch dat er mensen zijn die nu het overlijden van Boularouz zijn te vroeg geboren dochter als oorzaak aangeven. Typisch omdat twee dagen geleden taboe was om te denken.  Nu mag het blijkbaar wel. Heel Nederland in rouw. Niet om het gestorven kind van Boulahrouz maar om de uitschakeling. Lekker hypocriet, zeker na het eindeloos gebash om een opmerking die ik maakte naar aanleiding van het nieuws van Boulahrouz en zijn vrouw. Ik zei: daar gaat de titel en daarmee verwoorde ik wat veel mensen dachten en waar velen bang voor waren. Ik meende wat ik zei en ik zou het weer zeggen. Tuurlijk, ik vind het erg voor Boulahrouz, je kind verliezen is denk ik het ergste wat je kan overkomen, maar los daarvan hield ik mijn hart vast voor de weerslag die het zou hebben op het voetbal. Nederland was zwaar favoriet voor de titel en het eerste wat ik dacht was: daar gaat ie.

Het is dan weer enorm grappig om te zien dat op zo’n moment half FOK! een persoonlijke kennis van Boulahrouz lijkt te zijn. Ik moest me schamen, de titel was niet belangrijk vergeleken met dit leed, het voetbal is maar een spelletje en ik mocht van sommigen dood of op zijn minst hetzelfde meemaken. Diezelfde hypocriete debielen hebben vanavond weer met hun brulshirt aan en de Trom Pet op naar de televisie staan schreeuwen, dronken en ongenuanceerd. En wat denk je? In de reacties op de uitschakeling wordt regelmatig het overlijden van de dochter erbij gehaald. Of één plus één twee is zullen we natuurlijk nooit weten, ik neem aan dat deze profs wel kunnen omgaan met tegenslag, maar het is wel opmerkelijk dat blijkbaar toch FOK!kers zijn die een vermoeden hebben dat het overlijden het team heeft teveel heeft aangegrepen.
Nu hoor ik jou zeggen: Ja maar het nu bespreken is iets anders dan binnen een paar minuten dat het nieuws was. Is dat zo? Is het anders? Ik ben geen kennis van Boulahrouz, waarom zou ik die gedachte niet meteen mogen ventileren? Is het nu 2 dagen later ineens minder erg voor de voetballer? Hij wilde zelf weer opgesteld worden.  Is het ongepast dan? Nee, waarom. Het is een nieuwsbericht, geen condoleanceregister. Als de ouders van Dries Roelvink overlijden zijn velen blij voor ze zodat ze eindelijk rust hebben, toen Hazes doodging waren de grappen over drankmisbruik, kelderende aandelen voor Heineken en brieven aan zijn moeder ook niet van de lucht en zo zijn er voorbeelden genoeg over ongenuanceerde reacties van users. Welkom op FOK! Als het een topvoetballer van Rusland of Italië was overkomen zou er gezegd worden: 'daar komt de titel!'

En dan hebben we nog de dooddoeners: 'Als als het jou was overkomen dan had je zo'n opmerking ook niet leuk gevonden. Jij zegt zoiets ook niet tegen kennissen. Je moet het recht in het gezicht van Boulahrouz zeggen’ Ja en? Boulahrouz is niet mijn kennis, van niemand op FOK! Het doet absoluut niet ter zake wat ik in zo'n situatie zelf doe of zeg, het gaat nu om iemand die we van tv kennen en die onderdeel uitmaakt van een evenement waar heel Nederland voor warmloopt. Bovendien, als er mij persoonlijk leed overkomt wat maakt het dan uit als iemand ergens op internet iets zegt dat hard kan overkomen. Lekker belangrijk. Er worden zoveel harde en onvriendelijke dingen gezegd op het net. Daarbij, wat is er zo erg aan om aan een kwart finale te denken als een van de spelers persoonlijk leed meemaakt? Het is zielig, maar het EK is voor tien miljoen Nederlanders óók belangrijk. Van Basten zei hetzelfde tijdens de persconferentie: we moeten verder en ons focussen op de komende wedstrijd. Want ze wilden uiteraard nog steeds die titel.
Overigens is het fascinerend om te zien hoe graag mensen met anderen meelopen. Het leek zoals gezegd wel alsof iedereen directe familie was van Boulahrouz, zo erg waren ze gekrenkt omdat ik het waagde om het over de titel te hebben. Massahysterie was het gevolg, ik denk dat dit ook zo in zijn werk gaat als negers in mississippie door blanken worden gelyncht of als een stel hooligans een supporter van de tegenpartij in Beverwijk doodslaan.

Nu heb ik overigens totaal geen problemen met bashen. Kom maar op. En een stevige discussie kan ook heerlijk zijn. Het sneue is natuurlijk wel dat users  die de ergste dingen roepen, zoals dat ik stoeptegels mocht eten (verwijzend naar die scene in American History X), altijd van die anonieme pubertjes zijn. Lekker met je virtuele puntmutskap anderen de grond in trappen. Van mij mogen ze maar het wel iets zieligs.
De verontwaardiging is gewoon niet echt , we hebben het hier over vals sentiment, net zo vals als al die debielen die ineens een roosje of voetbalicoontje in hun MSN naam hebben gezet. Meelopers zijn het, van die types die het stembiljet destijds gebruikten als condoleanceregister voor Pim Fortuyn. Maar goed, daar ging de titel dus vanavond.  En nu kan en mag er dus openlijk gespeculeerd worden over wat de oorzaak is. Persoonlijk denk ik overigens niet (meer) dat het aan de gebeurtenis rond Boulahrouz heeft gelegen. Ja, Oranje speelde als los zand. Maar de Russen waren ook gewoon beter en dat komt natuurlijk door mede-achterhoeker Guus. Guus heeft zijn team laten spelen zoals het hoort: niks te verliezen, maar alles te winnen. Daar gaat de titel, laat hem nu maar naar Guuske gaan. De bashers hebben zich nu overigens op de Hiddink gericht. Hij is een landverrader. Zo zie je maar, als je wilt valt er altijd wel wat te bashen. Stiekum vanachter je computerschermpje.

Sun

PS: om deze Hazesgrap kan ik vier jaar later nog lachen.

 

hazes grap