Rookverbod? Tijd voor een rookgebed!

 Wat zijn we toch een stelletje lamlendige, zielige, kansloze mensen. We zijn bereid bakken met geld uit te geven om te stinken, een vieze adem te hebben en onszelf ziek te maken. Uit vrije wil betalen we daar gemiddeld zo’n 130 euro per maand voor. Dat is toch absurder dan absurd? Nah, misschien wel, ik ben het er in ieder geval niet mee eens. Want zo gek zijn we niet. We vinden het gewoon fijn om regelmatig een staafje vast te houden en dat aan te steken. Als je eraan zuigt komt er rook uit, dat adem je in en dat houd je vijf minuten per keer vol. Ondertussen blaas je rondjes uit verveling of doe je een Snoop Dogg. Maar we blijven stevig doorpaffen met z’n allen. En da’s helemaal niet erg, integendeel.

Rokers zus, rokers zo. De niet rokende maatschappij verafschuwt ons, ze walgen van deze groep mensen die zichzelf de dood injagen en bereid zijn daar elke dag vier euro voor neer te tellen. Ze willen niet in de stank zitten tijdens een etentje of bij het uitgaan. Bullshit! Rokers stinken helemaal niet, laat staan de rook. Het is maar net wat je gewend bent. Ik vind parfum stinken. Dan kan ik niet lekker genieten van mijn bordinhoud als ik rustig in een restaurant zit te eten. Ik ga stinken van die onaangename geur. Komen er nu ook parfumvrije restaurants? Waar dames van het type botox in een apart hokje gezet worden en daar met hun stinkende Douglas of Ici Paris collectie mogen dineren? Nee, daarbij moet ik mij ook aanpassen.

En dan nog zoiets. Sinds een aardig tijdje staan er zogenaamde waarschuwingsteksten op pakjes sigaretten, je kent ze wel. Roken is dodelijk, roken beschadigt de kwaliteit van uw sperma, roken veroorzaakt impotentie. Rot toch op, zeg het dan zoals het is. Tuurlijk kan het de kwaliteit van je mannenpapje beschadigen en kun je er impotent van worden, maar wat ze er niet bijzeggen is dat zulke verschijnselen pas optreden als je een jaartje of twintig rookt. Dan heeft elke roker allang kinderen en zal het hem een rotzorg wezen wat de kwaliteit van z’n sperma is. En van roken ga je helemaal niet dood.
Net zoals je geen kinderen krijgt van seks. Als je rookt, loop je een grotere kans op allerlei kankers, en dáár ga je dood aan. Tenminste, je loopt de káns om dood te gaan. Dus van roken ga je niet dood. Van seks krijg je geen kinderen. Je krijgt kinderen door een bevruchting, dat kan ook kunstmatig gebeuren. Behalve als het aan Andre Rouvoet ligt. Maar, net als met roken, het één versterkt het ander.

Jij weet net zo goed als ik dat bovenstaand verhaal nergens op slaat, het zijn louter excuusjes van rokers. Want je ben verslaafd. En dat wil je niet. Dus wil je stoppen. Maar je bent verslaafd. Dus dat kan je niet. Je kijkt tegen de Mount Everest op. Je staat beneden en denkt ‘ohnee, dat ga ik denk ik niet halen’, dus je wordt bang. Je durft niet meer, gaat alles en iedereen erbij verzinnen om dat ene moment – dat je de laatste sigaret uitmaakt – zo lang mogelijk uit te kunnen stellen. Maar het schijnt heaven on earth te zijn als je bent gestopt.

Ik wil ervan af. Ik wil stoppen met roken. Want het is vies, smerig en aan de gevolgen ervan kan ik op een hele lullige manier doodgaan. Doodgaan op een manier zoals je dat niet wilt. Maar hoe moet ik stoppen? Met die vraag worstel ik al een tijdje (lees: meer dan een jaar). Van een bekende kreeg ik laatst het boek ‘Stoppen met roken’ van Allen Carr. De beste man heeft een speciale methode ontwikkeld waarbij 99 procent van de lezers van zijn boek de sigaret links laat liggen als zij het boek uitgelezen hebben. Mits je zijn opdrachten uitvoert die hij in het boek beschrijft. En sla geen enkele stap over, want dan werkt het helemaal niet. Tijdens het lezen moet je blijven roken, dat schijnt een functie te hebben. Nogal krom, ik trek toch ook geen flesje wijn open als we bij de AA net in de kring zitten? Maar goed. Ik ga het boek wel lezen, met als resultaat dat ik aan het einde ben gestopt met roken, met minder neem ik geen genoegen. Hoewel, dat laatste zei Huub uit DGK ook, en we weten allemaal hoeveel hij gewonnen heeft in de finale. Maar ik ga stoppen met roken. Nee, echt. Misschien wijzig ik tegen die tijd ook mijn username maar eens.

Met het naderende rookverbod in de horeca heb ik ook weinig keus. Nergens meer kun je in het openbaar lekker een sigaretje opsteken. Dus mede-rokers: probeer ook te stoppen. Ik voorspel namelijk nu je toekomst: vanaf 1 juli gaan veel mensen stoppen, want je mag nergens meer roken. Door al die stoppende mensen loopt de regering veel accijns mis, dus jouw pakje sigaretten wordt duurder. En daar sta je dan. Buiten. Voor het restaurant. In je eentje een saffie weg te paffen voor de dubbele prijs. Dat wil je toch niet? Dus doe gezellig mee en stop met roken. Dan doe ik het ook. Vandaag. Deze week. Binnenkort. Ooit.