De Patty Braadlap Show

Ik zag weer een flard Uri Geller-tv: belangrijk gedoe met munten en intens kijkende mannen. Na afloop waren de munten kennelijk van plaats veranderd (zag ik niet maar het geluid stond uit en ik was aan het bellen), want iedereen klapte vol verbazing en Henk-Jan Smits gaf een negen. Henk Jan, de juryman. Straks organiseert Omrôep Fryslan een wedstrijd slachthuis schoonspuiten, en wie staat er voor een halve soe te presenteren/jureren? Henk Jan. "Heel goed Harm, hoe je ook meteen even dat darmkanaal van dat kadaver meepakte..."

Maar dat fragmentje deed me toch terugverlangen naar de laatste keer dat ik Patty Brard op tv zag. De voorlaatste keer liet ze haar gasten een half verweerde tuinslang in hun rectum proppen, waarna een Indische aboe de waterstraal keihard aanzette... Wraak waarschijnlijk, voor de jaren van koloniale onderdrukking. En die wouldbe celebs maar denken dat het goed voor je is als je halfharde poep wordt weggekärcherd door een gefrustreerd Indisch vrouwtje van een meter tweeënvijftig.

De laatste optredens die ik meegekregen heb van Patty waren bij Henk-Jan en Uri. Als puber hield ik wel kapotte radio's voor de tv, en ja hoor, die deden het dan weer een dagje; nu weet ik inmiddels dat het goedkoper is een heel nieuw exemplaar aan te schaffen en de stroom van de tv-uitzending uit te sparen... Aan kromme theelepels heb ik ook niet zoveel, of het moet zijn om wat achtergebleven slakken uit het darmkanaal van Patty te lepelen, als ze ooit eens langs zou komen. Quod non.

Wij keken het programma met Uri, Henk-Jan en Patty niet trouw; op het zelfde timeslot woedde immers de strijd tussen Nikki en Nathalie. Maar tijdens commercial breaks krijg je toch wat mee, en de bange ogen van Patty blijven hoe dan ook bij. Method acting van de bovenste plank, echt waar. Dat dit dezelfde vrouw was die tegen Nico Dijkshoorn durfde te blaffen van "ik hak je kop eraf, miezerig ventje" (terwijl Nico inmiddels in Hilversum meer ophaalt dan Brard, maar dat terzijde): ongelooflijk! Ellenlange repetities ("die draad is nog in beeld, stel het licht bij") ten spijt, Patty speelde het keer op keer klaar om op het moment van de finale take te kijken alsof dat mes écht any moment haar verzadigde lever kon doorspiesen.

Maar wie krijgt weer de Nipkov schijf voor zijn gehele tv-oeuvre? Adriaen van Dis! Nou ja zeg. Ik stel voor dat Uri, Henk Jan, Patty en de beroemdste mentalisten-tweeling die voorhanden is bij Van Dis' appartement in Parijs naar binnen ectoplasmeren en die Nipkov-schijf een-twee-drie naar Patty's villa op Gran Canaria telekinetiseren.

En een ander reuze goed idee van mij is om Patty per direct een goochelprogramma op Max te geven, waar ze echt helemaal los kan gaan in het bang kijken als een neger in trance gloeiendhete sudderlappen naar haar gooit, die allemaal dank zij zekere mentale krachten keurig naast Patty's blote lijf aan gereedhangende vleeshaken belanden. (De neger is ook naakt maar geblinddoekt en er is een mystiek muziekje onder, die dingen zijn logisch.)

Iedereen die voor is, kan dat hieronder aangeven. Samen maken we een vuist richting omroep Max!