De feedbackhoeren van FOK!

 

 Aan: Danny

Van: Stefan

 

Betreft: De feedbackhoeren van FOK!


Goedemorgen Danny

Wat een week wat een week. Ik heb je sinds twee weken niet meer gesproken, nouja, via de mail dan even, maar je had volgens mij teveel andere dingen aan je hoofd. Zoals de PM-rel (of storm in een glas water) Ik heb het uiteraard gevolgd en het was inderdaad weer een rel om niks zoals dat vaak op FOK! gebeurde in de afgelopen 9 jaar. Iets kleins wordt door een paar forumhoeren met veel plezier opgeblazen tot een rel van ongekende omvang. Face it Danny, je bent een makkelijke prooi, iedereen weet hoe impulsief en licht ontvlambaar je kan zijn. Daar spelen ze op in, liever iemand neerhalen dan in de rug steunen. Dat is FOK! Feedbackhoeren zijn de bavianen van FOK! Ze zijn grappig en voorspelbaar, maar na een tijdje ben je op ze uitgekeken.

Maar heeft FOK! ook mooie kanten. Het is een community die vele bezoekers heeft en waar het grootste gedeelte van de users FOK! trouw blijft. De bezoekers aantallen bewijzen dat. En ondanks rellen bij de crew, kritiek van oude crewleden, heb je nog steeds voldoende vrijwilligers die FOK! dagelijks mede mogelijk maken. Zei Ruud niet altijd: ‘Laje nie gek makuh!’ Nou, dat dus.
Heb jij je overigens we eens afgevraagd wat hoe het raadsel FOK! nu eigenlijk in elkaar zit? Is het succes te danken aan een specifieke subsite, bijvoorbeeld het Forum, de Frontpage, FOK!sport, of is het een combinatie van alle onderdelen bij elkaar? Eigenlijk zou een student het eens moeten onderzoeken, zo’n een die communicatiewetenschappen studeert. Kan hij mooi afstuderen op FOK! Wat mij betreft is het grootste raadsel het subforum Feedback. Ik ken geen ander bedrijf of stichting of vereniging waarvan de leden gewoon dagelijks in discussie kunnen gaan over beleid, misstanden, kritiek en alles wat je maar kunt bedenken.  Het hoort bij FOK! blijkbaar, de users verwachten antwoord te krijgen als ze een vraag stellen en verrek, ze krijgen het nog ook. Of het nu gaat om een gesloten topic, een gebande user of een aflevering van FOK!radio of FOK!tv, je kunt gewoon met de crew en de makers in debat. Men krijgt antwoord en daarop krijg je weer feedback en kun je weer een antwoord geven. Dat zie ik ze bij de publieke omroep, Microsoft en GeenStijl niet doen. Kritiek hebben is oké maar verwacht geen rechtstreekse Feedback. Anderen hanteren de instelling: daar is de klachten- en ideeënbus, bedankt voor de Feedback, we kijken wel wat we er mee doen.

Overigens valt het me nog steeds op hoe het medium Internet wordt onderschat. De oude media weet nog steeds niet hoe ze er mee om moeten gaan. Zijn de filmpjes op YouTube, GeenStijl en FOK! nu volwaardige items, of is het maar kwajongenswerk dat je niet serieus moet nemen. Het was wel interessant om Rutger van GS bij De Wereld Draait Door te zien. Van Nieuwkerk begon al te stellen dat hij de minst bekendste persoon aan tafel was: met andere woorden, je bent nog niet zo vaak op televisie geweest. Dat zijn (nogal eenzijdige) interview met Ella Vogelaar meer dan een miljoen keer is bekeken telt blijkbaar niet mee. Het viel me honderd procent mee dat Paul Witteman erkende dat internet steeds meer een serieus journalistiek medium is. Als ik van iemand had gedacht dat hij zou zijn vastgeroest in de oude media was hij het wel. Maar nee, de op het eerste gezicht hippe Van Nieuwkerk vindt internet nog altijd ondergeschikt aan televisie. En hij is daarin niet de enige. Ik merk het bij het produceren van FOK!tv regelmatig. Internet is niet de doelgroep, RTL Boulevard, SBS Shownieuws, BNN’s Spuiten en Slikken en Max & Loretta, ze krijgen allemaal direct accreditatie voor evenementen, interviews en premières. Als het om internettelevisie gaat is het blijkbaar minder interessant. Terwijl je in sommige gevallen een veel groter bereik hebt en waar mensen altijd meteen kunnen kijken. Je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Langzaam wordt internet een serieuzer medium, of serieuzer genomen. En daarmee wordt langzaam het hobbyachtige sfeertje vervangen voor professionele missies en visies.  Ook FOK! ontkomt daar niet aan, anders had je deze week niet met een splinternieuwe gebruikersovereenkomst moeten komen. Ik weet niet hoe jij daarin staat, ik vind het zelf een goede ontwikkeling. Stilstand is achteruitgang. Daar doe je niks aan. Kijk maar naar BNN, vergeleken met de Bart-periode waarin lekker keten de boventoon voerde, is het nu een serieuze publieke omroep geworden. Zelfs Spuiten & Slikken en Crazy88 zijn niet rebels, het is leuke televisie waarin door de makers wordt gekeet, in ieder geval op het eerste gezicht. Maar het is keten om het keten, omdat BNN dat ooit was. Alleen toen was het beleid, nu is het een bedacht programma in een reeks van serieuze televisieprogramma’s.
FOK! verandert ook. De bezoekers, de crew, de policy. En met elke verandering wordt het raadsel FOK! ongrijpbaarder. Zelfs de feedbackhoeren van FOK! begrijpen er niks van, anders waren ze met al hun kritiek wel weggebleven. Maar nee, zij en massa's anderen blijven FOK! bezoeken. We zijn negen jaar verwijderd van de eerste BigBrother. Het huidige succes is allang niet meer toe te schrijven aan dat van BB1 met Bart, Ruud en Sabine. En wat het raadsel is, wie het weet mag het zeggen. Aan de andere kant, was de reis naar de Tovenaar van Oz niet veel leuker toen Dorothy nog niet wist dat de tovenaar een man achter een gordijn was?

Stefan

PS: over serieuzer worden gesproken, doe jij zakelijke besprekingen tegenwoordig in een driedelig pak? Zo ja, stuur even een foto!