De pretenties van Daphne Bunskoek

Column door Siemerink

Ik maak mij ongerust over Daphne Bunskoek. Aanleiding voor mijn kleine zorgen was het bericht dat de vrolijke Twentse tegen het uitzenden van een filmpje was waarin duidelijk werd dat Georgina Verbaan aan Jort Kelder niet genoeg had. En zo zagen we bij RTL Boulevard een met de mobiele telefoon opgenomen filmpje van de actrice/presentatrice die zoent met een man anders dan haar breteldragende ex-hoofdredacteur van Quote. Bunskoek had spijt dat haar programma ervoor had gekozen het betreffende filmpje uit te zenden, zo meldde ze aan de pers. Ze had er zelfs slecht van kunnen slapen. Ze vond de beelden teveel inbreuk maken op de privacy van Kelder en Verbaan, en voordat het keuvelprogramma begon had ze bij haar producenten aangegeven dat ze de korrelige beelden liever niet uitgezonden zou zien. De programmamakers besloten anders, en zo was een zoenende Verbaan te zien terwijl TV – kijkend Nederland zijn of haar dinsdagmacaroni achter de kiezen werkte.

De plaats van Daphne Bunskoek in het medialandschap is mij onduidelijk. Van figuren als Linda de Mol, Wendy van Dijk en Yvon Jaspers (ja, zij ook) mag je verwachten dat zij quasi-enthousiast hun programma’s presenteren en nul pretenties hebben. Veel geblèr, gelach en nepinteresse is ze niet vreemd en wordt zelfs aangemoedigd, zo blijkt uit de kijkcijfers. Aan de andere kant van dit spectrum vinden we zelfbenoemde intellectuelen als Jeroen Pauw, Paul Witteman en Susan Smit. Maar wáár hoort Daphne?

Nu kom ik de Twentse de laatste jaren geregeld tegen in verschillende interviews, en elke keer is de strekking iets als: “Ik kan meer dan dit, ik wil iets diepzinnigs doen op televisie”. Zo las ik een keer een interview in een Utrechts universiteitsblaadje dat ze vond dat studenten verplicht waren alles te halen uit hun intellect en studies. Het kwam op mij destijds wat vreemd over, zeker omdat ze zelf het toch al niet diepzinnige RTL Boulevard presenteerde en daar op het eerste gezicht overkwam als een praatgrage en vooral oppervlakkige presentatrice. “Laten we het vooral leuk houden voor de kijker”, dat niveau. Wie wat verder kijkt dan dat en haar interviews goed leest ziet een vrouw met een heel behoorlijk opleidingsniveau en iemand die wat meer te zeggen heeft dan louter clichéteksten over het Goois matras en de producten die de streek voortbrengt. Zo legt ze vaak de wens neer meer mét mensen te praten in plaats van óver ze te praten. Een nobel streven.

‘Verbaangate’ en vooral Bunskoek’s spijt daarna deden me weer denken aan de vurige wensen van de Twentse schone. Het komt op mij heel bizar over dat je tegelijkertijd jarenlang pretentieus babbelt over je intellectuele behoeftes en daarnaast programma’s presenteert als Goedemorgen Nederland, RTL Travel en RTL Boulevard. Het gene wat zij zegt, is niet het gene waar ze écht achteraan gaat en dat maakt haar ongeloofwaardig. Misschien is ze bang dat als ze het dan daadwerkelijk moet gaan waarmaken ze door het ijs zakt. Misschien ziet ze RTL Boulevard als ‘veilig’, met Albert Verlinde en Peter van der Vorst komt ze tenminste niet als domste over van de drie roddeltantes. Bij de volgende contractonderhandeling zou ze naar verluid willen gaan lobbyen voor een talkshow ala ‘De Wereld Draait Door’. Met haar als presentatrice natuurlijk. Het zou haar de kans geven de wereld te laten zien wat ze écht kan. Of iets dergelijks. Ik ben benieuwd of het wat wordt bij een commerciële zender. Ze is slachtoffer van te hoog zelfgecreëerd verwachtingspatroon. Daarnaast lijkt RTL niet de omroep voor Bunskoek om haar vermeende intellect te bewijzen; er is domweg geen ruimte voor. Een andere zender dan maar? Moet haar kunnen lukken. Het is in ieder geval tijd voor Daphne Bunskoek haar pretenties na te streven en daarmee daad bij woord te voegen. Het zou d’r sieren.