Peter-Vincent Schuld wil geld van FOK!

 Het internet, en dan met name de openheid en discussievrijheid van internet, komt ernstig in het gedrang.  Niet alleen vanuit beperkende, regulerende en betuttelende regeltjes vanuit de overheid, maar ook vanwege grijpstuivergedrag van een aantal creatieve ondernemers.
Neem bijvoorbeeld iemand als Peter-Vincent Schuld die er een sport van maakt een dikke boterham te verdienen middels het op maffia-achtige wijze aftroggelen van enorme geldbedragen van nietsvermoedende bloggers en site-eigenaren.

Hoe handelt Peter-Vincent Schuld?  Nou, heel simpel.  Hij maakt heul veul foto's, pleurt deze uitgebreid op internet waar ze vrij geïndexeerd worden door google en alle andere zoekmachines en vervolgens gaat hij eens dikke facturen sturen naar alle kleine sites die zijn foto's 'misbruiken'.  Dan ontvang je een envelop met 'PRE JUSTITIA, ONMIDDELIJK OPENEN !!' erop.  Afzender 'Stichting Swordstone', waar hij dan weer eigenaar/directeur van is.  Hendig sjiek en volledig binnen de wet.  960 Euro per foto factureert meneer.  Betaling binnen 7 dagen anders wordt meteen Flanderijn Gerechtsdeurwaarders ingeschakeld.  Die liften maar wat graag mee tegen een leuk percentage.  En zo verzendt meneer Schuld waarschijnlijk tientallen facturen per dag.

Zoek eens op google naar 'Peter-Vincent Schuld' of 'Stichting Swordstone' en al snel wordt duidelijk dat hij momenteel flink aan de weg aan het timmeren is.  Cinner.com, tilburgzeikt.com, ufowijzer.nl, argusoog.punt.nl, lucaswashier.nl enzovoort.  Stuk voor stuk slachtoffers van de praktijken van meneer Schuld.  Daaraan kan nu ook FOK! worden toegevoegd.   Een van onze users heeft in een forumtopic een foto van Johan Cruijff geplaatst en dus plofte vandaag een dik pakket op de deurmat.  Of ik even 960 euro wilde betalen want anders werd er een deurwaarder op me afgestuurd.  Van een vriendelijk verzoek geen enkele sprake, meneer wil meteen poen zien, en niet weinig ook.  En wat blijkt?  Dit soort vorderingen kan en mag iedereen zomaar doen.   Als ik elke Nederlander een vordering van 1000 euro wil sturen vanwege 'strontverwerking' (ik noem maar wat), dan overtreed ik daarmee geen enkele wet.  Ook niet als mensen daadwerkelijk tot betaling overgaan omdat ze bang worden gemaakt.  Dan zijn die mensen gewoon gulle gevers die ik hartelijk mag bedanken.  En dat is min of meer de handelswijze van Peter-Vincent Schuld.  Zoveel mogelijk claimen.

De foto is, zoals altijd bij een dergelijk verzoek, direct verwijderd, maar dat is voor meneer Schuld niet voldoende.  Wij zijn namelijk criminelen!  Boeten zullen we en moeten we!!  1000 euro en geen cent minder!!!  En nu ik gezegd heb niet van plan te zijn dat te gaan betalen heeft hij gemeld de zaak dus over te dragen aan Flanderijn Gerechtsdeurwaarders, welke kosten hij uiteraard ook op mij zal verhalen.

Nu is Peter-Vincent Schuld niet de enige die deze naar afpersing riekende tactieken erop nahoudt, maar hij is wel en van de meest volhardende.  Natuurlijk is het logisch dat zijn foto's, hoe belabberd ze ook zijn - niet iedereen heeft talent of hersens namelijk, niet zomaar door Jan en Alleman gebruikt mogen worden, maar in een beschaafde wereld proberen we dit doorgaans op een beschaafde wijze op te lossen.  FOK! heeft geen reet aan door talentloze wannabe-fotografen gemaakte kutfoto's.  We verdienen er geen cent mee en we plaatsen ze niet zelf.  We bieden users de mogelijkheid hun berichten te illustreren middels foto's.  Wij kunnen onmogelijk vaststellen of er wel of geen auteursrechtelijke beperking zit op de foto's die gebruikers plaatsen.  De user kan de foto's even goed zelf gemaakt hebben.  Het is onbegonnen werk dat allemaal te controleren.  Daarnaast; onze moderators zijn vrijwilligers die echt niet in hun vrije tijd van elke foto uit gaan zitten zoeken wie de auteursrechthebbende is.

Volgens mij zal ook geen enkele rechter een dergelijke claim honoreren en derhalve ga ik een eventuele rechtzaak vol vertrouwen aan, zij het met enorme tegenzin.  Ik moet nu namelijk een advocaat in de hand nemen en enorm veel tijd zinloos verspillen aan iemand die te lui en asociaal is om op fatsoenlijke wijze zijn brood te verdienen.  Mocht er toevallig een jurist meelezen met verstand van internetrecht, webforums en auteursrecht en van mening zijn dat een sitebeheerder pas aansprakelijk kan worden gesteld als hij redelijkerwijs op de hoogte kan zijn van een overtreding en daar geen actie op onderneemt dan hoor ik het graag.  We kunnen wel een advocaat gebruiken momenteel.  In mijn ogen zou dit een prima testcasus zijn die voor eens en voor altijd vast zou kunnen stellen wanneer een sitehouder verantwoordelijk is voor items die door haar bezoekers worden geplaatst.

En mochten weblogs en websites de mogelijkheid tot reageren verliezen omdat site-eigenaren de claims niet meer kunnen ophoesten of geen zin hebben permanent in de rechtbank te vertoeven dan weten we allemaal wiens schuld dat is.  Peter-Vincent's Schuld.

Update:
Inmiddels heeft Mr L. Verkoren, advocaat van Schuld, FOK! in het gelijk gesteld en ziet Schuld af van verdere juridische stappen. FOK! vs Peter Vincent Schuld: 1-0