Fijn hoor, meneer de MP

We hebben de climax inmiddels gehad. O o, wat een toestanden. Je zou er toch geen nacht meer van slapen? Dat ons zoiets moest overkomen, foei. De hele wereld valt over ons heen, nu nog steeds, want nu gaat men ingespannen zoeken naar gronden voor beledigd zijn. Eigenlijk maakt het geen spat uit hoe die film inhoudelijk in elkaar zit, want gezanikt gaat er toch wel worden. Je ziet het hele circus in het Haagje weer langskomen. Linkse moraalridders, staatslui uit politiek zeer incorrecte en ondemocratische landen, allemaal met hele ladingen pasteuze zuivel op het hoofd. Stuur ze maar gauw weg, anders wordt de lucht wel erg ranzig. De tv kan voorlopig beter uit blijven, vergiftigd als die is door alle mogelijke publiciteits-geile nitwits, terwijl terzake kundige mensen als meneer Jansen, de arabist vakkundig maar zeer irritant de mond wordt gesnoerd. Bijvoorbeeld door hem tegenover een luidgebekte idioot te zetten.

Maar goed, over tot de orde van alledag. Het volgende drama is inmiddels alweer in vol bedrijf. De fijnstofwet is erdoor gejast. Het hele varhaal is tot wanstaltige proporties opgeblazen en heeft tot gevolg dat tot in lengte van jaren de fileproblemen blijven, alleen maar erger worden, want nu kan met de wet in de hand elke poging tot stroomlijning van het wegennet in de kiem worden gesmoord. Woningbouw, industrie, alles gaat nog veel langzamer dan nu in ontwikkeling. En gebaseerd op wat? Op een rapport dat suggereert dat er wel eens 18000 doden per jaar aan fijnstof kunnen vallen. Een van de opstellers heeft zich laten ontvallen dat het gehele rapport is gebouwd op een moeras van vooronderstellingen, maar het is koren op de molen van de milieumaffia. U had moeten weten dat Nederland in de laatste vierhonderd jaar nog nooit zo schoon is geweest, dat de hoeveelheid fijnstof in de laatste twintig jaar met 40% is verminderd, ja, ondanks het steeds drukker wordende verkeer. U had ook moeten weten dat honderd jaar geleden dit probleem in industriegebieden honderd of meer maal erger was dan nu. Dus als dat rapport van die 18000 doden klopt, dan bestaan wij nu niet en waren onze betovergrootouders allemaal gecrepeerd. Nee, u gelooft en laat u loeren draaien. En wij betalen en worden stapelgek van al het geneuzel.

Ieder innovatief idee draagt enig risico in zich, of dat nu aspirine is of een hoogspanningsmast. Nu hebben wij die dingen, maar ooit had iemand het inzicht om ermee aan de slag te gaan en de introductie niet van staatswege te frustreren. En wat zien we nu steeds vaker in vol bedrijf? Het voorzorgsbeginsel. Bij twijfel niet doen. Mooi, dat wordt de doodsteek voor vrijwel ieder initiatief. En onderwijl zorgelijke geluiden laten horen over de vrijwel ongelimiteerde groei van landen als China en India. O ja, hoeveel goed-opgeleide mensen verhuizen jaarlijks definitief naar elders, doodziek geworden van alle regelneverij en geringeloor? 100.000? Meer?

Het onderwijs bevindt zich inmiddels onderin het Europese rijtje, grote internationals vertrekken of vestigen zich toch maar elders. Moet ik nog een paar bladzijden vullen met uw verworvenheden of uw gebrek aan initiatieven om er iets beters van te maken? Geen probleem, u vraagt, wij leveren.

Alles bij elkaar genomen is en was uw doen in laten in Fitnagate prima te voorspellen. Geen enkel positief geluid, geen enkele uiting van kordaatheid. Angsthazerij, slap gedoe, geneuzel alom. Op ieder denkbaar gebied.

En de lieden die u het liefst de hei op zou wensen hebben iedere dag steeds meer lol. Iedere prophecy is self-fulfilling, een kind kan de was doen. En het lullige is dat ze gewoon gelijk hebben. En dat hebben de mensen in het land drommels goed door.

Zoals gezegd, fijn hoor.

Gramps