Over 20 jaar lachen we om LCD

Aan: Sunchaser
Van: Danny
Subject: "Over 20 jaar lachen we om LCD"

In reactie op "Herinneringen aan de VHS videorecorder"

 Hej Sunnieboy!

Dat was me inderdaad een tijd he? Ik heb de periode van vóór de VHS recorder nog meegemaakt. De VCR! Dat waren enorme kasten van apparaten en als je op de ejectknop drukte dan klapte een enorme klep met een noodgang open. Daarin pastte dan een VCR-cassette. Een vierkant gevaarte van een centimeter of acht dik en ongeveer een kilo zwaar. BASF banden hadden wij altijd. Op zo'n band pastte dan 30, 45 of zelfs 60 minuten, afhankelijk van de cassette. Opnemen gebeurde nog door het indrukken van twee gigantische knoppen tegelijk. Play en Record. Drukte je dan op Stop dan klapten die met een harde knal terug in hun oorspronkelijke positie. Geweldig. Ik zal een jaar of acht geweest zijn. Later kregen we een VCC speler. Die had ledjes enzo en de cassettes ervoor kon je omdraaien waardoor er veel meer op kon. Natuurlijk hadden we de pech dat VCC enorm flopte dus uiteindelijk kregen we de eerste VHS recorder met een afstandsbediening. Deze zat met een kabeltje vast aan de videorecorder en kon desgewenst losgekoppeld worden. De afstandsbediening rolde je dan in z'n eigen kabeltje en bergde je netjes op in de la.

 Inmiddels ben ik toe aan m'n derde HDD recorder. De eerste was een Sony, de tweede een Philips - waar een afstandsbediening bij zat die alle functies voor het afspelen van een DVD mistte, nooit meer Philips voor mij dus, en nu heb ik wederom een Sony. Prima ding, alleen merk ik dat ik hem werkelijk NOOIT gebruik. We nemen eenvoudigweg nooit iets op. Is niet nodig. Alles wat wordt uitgezonden kan ik de volgende dag in luttele minuten binnenhalen. Series, films, actualiteitenprogramma's. Alles kan de volgende dag eenvoudig worden gedownload. Feitelijk heb ik die HDD recorder (met 250Gb, want ik moet wel genoeg ruimte hebben) dus voor Jan Lul. Ja, om een dvd'tje op af te spelen voor de kinderen (hoewel we die ook steeds vaker gewoon downloaden).
Ik stel me zo voor dat we over 20 jaar alleen nog maar een ultradun scherm aan de muur hebben hangen die 3d beelden weergeeft. Die beelden kun je on demand opvragen. Welk programma of welke film dan ook, waar dan ook vervaardigd. Traditionele uitzendschema's zijn er niet meer. Alles wat gemaakt wordt verschijnt op 'internet' (of de opvolger ervan) en de consument bepaalt waar hij op welk moment naar kijkt. Ondertitelen gebeurt live en volautomatisch. Nee, termen als USB en UMTS bestaan over 20 jaar niet meer. Dan lachen we om alle oude troep van nu.

Antieke pc's met belachelijk dikke TFT schermen, lompe keyboards en grote, logge harddisks waar maar maximaal 1 Terabyte aan data op kan. 4Gb Ram? Daar lachen we om! Een netwerkverbinding die via een draadje maar 1 gigabit per seconde kan pompen. Ouwe rommel waar we dan net zo hard om lachen als we nu lachen om de ouwe meuk van 1988. Windows 2.03 was er, maar eigenlijk gebruikte iedereen die een pc had MS-DOS op een 386 die zomaar een paar duizend gulden kostte. De Amiga werd op dat moment echter door meer mensen gebruikt. Goeie ouwe tijd, met rommel waar je heden ten dage niets meer mee kan dan er nostalgisch naar kijken (ik heb nog een Amiga 500 en een Amiga 1200 ergens). Een harddisk van duizend gulden was toen maar lieft 20Mb!

Twintig jaar is lang en het is nagenoeg onmogelijk om te voorspellen hoe de techniek er over twintig jaar uit zal zien. De televisie is lang ongewijzigd gebleven, maar in de laatste jaren gaan ook die ontwikkelingen steeds sneller. Van CRT naar LCD naar OLED schermen die maar een paar millimeter dik zijn zijn stappen die in de laatste vijftien jaar zijn doorlopen. Van bakbeest naar ultra-flat. En nu zijn er al schermen die zonder gebruik van een brilletje 3D beelden kunnen weergeven of die twee beelden tegelijk kunnen weergeven afhankelijk van of je van de linkerkand of van de rechterkant op het scherm kijkt. 3D is er sowieso over twintig jaar, daar ben ik wel van overtuigd. Ook ben ik ervan overtuigd dat televisies platter en nog groter zullen worden. Misschien zelfs uitbreidbaar. Dat je gewoon een vel tegen je scherm aanplakt en die meteen het beeld uitbreidt. Wie zal het zeggen?

Zo nu en dan speel ik nog weleens een oude game op een Amiga emulator, maar dan merk je toch hoe hopeloos (en soms lachwekkend) verouderd de graphics zijn. Zo hard zullen we in 2030 ook lachen om de nu hoogstaande graphics van games als Crysis, Alan Wake of Far Cry 2. Schaterlachend zullen we terugkijken op de knulligheid, waar we daar nu kwijlend van genieten. Elke computer (hoe ze er tegen die tijd ook uit zullen zien) zal de huidige games met twee vingers in z'n neus kunnen draaien met duizenden frames per seconde, waar nu de duurste games-pc krakend tot stilstand komt bij Crysis met High settings. We kunnen het ons niet voorstellen. De toekomst blijft tot de verbeelding spreken, maar brengt altijd meer dan we ons in kunnen denken. Reality surpasses fiction. Wie lacht zich nu niet een ongeluk om de 'geavanceerde technologie' in Star Trek? Ok, een holodeck hebben we nog niet, maar waar Kirk daar raar tegen z'n borst moet praten om te kunnen communiceren lopen hier kinderen van acht rond met een gsm waar ze mee kunnen filmen, internetten, fotograferen, navigeren, muziek kunnen luisteren, kunnen beeldbellen, bluetooth verbindingen kunnen leggen, handsfree kunnen bellen etcetera. Daar kunnen ze op de enterprise nog een puntje aan zuigen.

Het enige dat een enorme technologische vooruitgang nog vertraagt is de noodzaak energiezuiniger te werken. Die verplichting zorgt ervoor dat onderzoekers zich op zuinigheid richten en prestatie daar enigszins aan ondergeschikt maken. Groene laptops zijn tegenwoordig belangrijker dan krachtige laptops, om maar een voorbeeld te noemen. Mij boeit het niet of een apparaat energiezuinig is. Ik wil brute kracht. Ik ben een vent. Moet er niet aan denken dat een powerdrill straks werkt op zonne-energie. 380 moet zo'n apparaat trekken! (en op momenten als deze merk ik dat ik een serie als Home Improvement best mis). Las trouwens vanmorgen een briljant plan vanuit de entertainmentindustrie. Een paar euro per maand bovenop je internet-abonnement en dan onbeperkt kunnen downloaden. Ik ben doorgaans fel tegenstander van de ideeën vanuit de entertainmentindustrie, maar als ze het voor elkaar kunnen krijgen dat we onbeperkt alles mogen sharen en downloaden tegen een paar euro per maand extra op m'n internetabonnement dan zou ik de eerste zijn die het af zou nemen. Mooiste zou zijn als je kunt kiezen voor muziek, film en softwarepakketten. Het muziekpakket zou dan 1 euro zijn, film 2 euro en software bijvoorbeeld vijf euro. Voor 8 euro per maand extra kun je dan onbeperkt downloaden en kopiëren zoveel je maar wilt. Dat zou ook nog eens een forse subsidie vanuit de overheid kunnen krijgen die kostenvreters als Brein, Riaa, Buma/Stemra, Sena etc. nu opmaken door rechtzaken, subsidies etc. Het plan is briljant te noemen en iedereen zou tevreden kunnen zijn. De uitwerking verdient wellicht hier en daar wat aandacht, maar als je voor 8 euro per maand onbeperkt je software, games, films en muziek kunt downloaden zonder bang te hoeven zijn voor justitie en landverraders als Tim Kuik dan kan ik me niet voorstellen dat je dat NIET zou doen.

Maar goed, ik ga er weer vandoor. See you next week !

Danny


FOK!columnisten schrijven op vaste dagen volgens volgend schema:
zo: SunChaserDanny ma: superwormSubmit di: tijlGramps/MarkVerver wo: Arnohari/kassameisjebinsmeister do: bazboSubmit vr: DriekOplopersdrulovic/petertjeprik za: FrancescaSubmit