Was vies

Poolkappen smelten, Nederland importeert vieze bruinkool en onveilige kernenergie, maar wie er ook korter gaat douchen, ik niet. Ik douche per avond half Slochteren leeg, en niet zelden 's ochtends de andere helft - voor de zekerheid, of omdat ik 's nachts vies ben geworden.
Onder de douche heb ik via een doorzichtig douchegordijn uitzicht op een pak Dreft. Heel het land in rep en roer over Fitna, maar over de teksten op zo'n pak Dreft hoor je dan weer niemand.

Uitleg over wasvoorschriften, staat erop. Het is van belang dat u de wasvoorschriften nauwgezet volgt. Zo behaalt u het beste wasresultaaten gaat uw kleding langer mee.

Wasresultaaten? Staat daar niet een a te veel? En moet het niet de wasresultaten zijn? Welke biculturele dyslect heeft zich met deze verpakking bemoeid? Maar goed, ik ben voor goede wasresulta(a)ten en wil de wasvoorschriften dus graag en nauwgezet volgen. Ik ben er, zogezegd, helemaal klaar voor.

Eerst komt er een vijftal symbooltjes, die allemaal lijken op een tweepersoonsbed met twee slapende mensen erin, eentje met een ongezellig rood kruis erdoor. Niet wassen en ook niet weken, staat onder het tweepersoonsbed met het rode kruis erdoor. Nee, ook geen maanden, laat staan jaren, zou ik daar zelf bijgezet hebben, voor de zekerheid.

Het zijn fraaie pictogrammen, maar ik wacht nog op de wasvoorschriften, die ik straks, na het douchen, nauwgezet zal gaan volgen.
Dreft is geschikt voor elke was, voor een optimaal resultaat gebruik.
Eén woord zou ik zeggen. Maar wat is resultaatgebruik eigenlijk? Ik weet wel wat een prestatiecontract is, en een effectrapportage, maar van een resultaatgebruik had ik nog nooit gehoord.

Eronder staan vier wasmanden, een met lichtgekleurde was erin, een met felgekleurde was erin, een met donkergekleurde was erin en een met een lichtgekleurde BH erin, waar Delicate stoffen bij staat. Naast de eerste twee manden staat Dreft kleurwas veilig en naast de derde mand staat Dreft donkerwas veilig en naast de mand met de BH staat Dreft fijnwas veilig. Weer allemaal nieuwe woorden. Fijnwas veilig? Moet dat niet Was fijn en veilig zijn? En donkerwas? Is dat voor op de vloer of zo, een soort houtbeits maar dan anders?

Onder de wasmanden staat een wasmachine. Op de wasmachine staat 4-5 kilo. Nou heb ik heel wat wasmachines verhuisd, en het doet me onnoemelijk veel deugd dat na de MacBook Air ook op het vlak van de wasmachines zo'n enorme gewichtsreductie bereikt is.

Naast de wasmachine staan twee etalagepoppen met een coltrui aan, maar zonder hoofd. De eerste etalagepop heeft een vlek net boven het kruis en de tweede etelagepop heeft diezelfde vlek, maar ook eentje op haar linkerborst. Beetje zoals die vlek die Bill Clinton uitiendelijk de das heeft omgedaan. Licht bevuild, staat erbij de eerste etelagepop, normaal bevuild bij de tweede. Maar meestal is mijn was zwaar tot extreem bevuild. Ik bedoel, het gaat er bij mij thuis vaak nogal ruig aan toe. Normaal kun je dat niet meer noemen!
Maar geen derde etalagepop voor mijn specifieke geval, zul je net zien.

Onder de twee etalegepoppen staan drie categoriën water, zacht water, gemiddeld water en hard water. Zou het niet weten eigenlijk. Vloeibaar water, dat hebben wij geloof ik. Maar dat staat er dus niet bij.

Onder het schema komen dan eindelijk de wasvoorschriften, hèhè, helemaal onderaan het pak. Maar goed, beter laat dan nooit. Niet voorwassen staat er. Mooi zo. Voorwas is even zinloos als naspel. Handwas: gebruik 130 ml in 10L water. Hallelujah. Wie denken ze dat ik ben, een zoon van Stephen Hawking en Anita Roberts? Ik ben maar een eenvoudige drs hoor! Maar heel erg is het niet dat ik deze wiskundige formule niet kan ontrafelen, want aan handwas begin ik toch niet met zo'n mooie machine in huis (al is hij nog wel heel zwaar vergeleken bij de nieuwe generatie), ik kan gewoon doorgaan mijn extreem bevuilde was ongeacht kleur of ras in de machine te proppen, de Dreft maatbeker met een flinke kop erop te legen in het waspoederbakje en de machine op 95 graden in te stellen.

Een kind kan de was doen!