Meneer de MP

Ik hoop van harte dat ik u niet nogmaals hoef te schrijven, want dat zou inhouden dat ik me weer kwaad heb gemaakt. Over politiek geknoei en gedraaikont, waarvoor u gedurende uw zittingstermijn als eerste verantwoordelijk bent. U bent gekozen om leiding te geven, koele wateren over verhitte koppen te gieten, vermanende vingeren te heffen als iemand zijn boekje te buiten ging, maar voor alles om door de klets en waan van de dag heen te prikken. U weet net zo goed als iedereen dat de pers als voornaamste zelf-bedachte taak heeft elkaar na te wauwelen, zodat iets onbenulligs algauw door veel te grote persbelangstelling tot idiote proporties wordt opgeblazen. Onderzoek? Hoor en wederhoor? Kom zeg, veel te tijdrovend en te lastig.

Ondanks uw bijbaan als partijleider van het CDA dient u als empee boven de partijen te staan, vooral wanneer het weer eens kibbelende partijen zijn. U dient het orakel te zijn dat aan alle gekijf en gezever een abrupt einde forceert.

Mooi. Ik mis dus iets, al maandenlang. Dat orakel, die gezaghebbende uitspraak. Voor mijn part die vuist op tafel tijdens die bulderende toespraak.
We hebben hier een tiep in de Tweede Kamer zitten die graag voor heibel zorgt. En die alle trucs op zijn duimpje kent. Hij laat zich echt niet vangen maar gaat gewoon zijn gangetje met het opjutten van het volk, het parlement en de regering. Iedereen is uitentreure op de hoogte gebracht van zijn standpunten inzake bepaalde bevolkingsgroepen hier te lande, met name vanwege hun religieuze overtuiging en hun buitenproportioneel beslag op onze voorzieningen. Vooral hun religie die, dat geven we toe, in de grond nogal altmodische, zelfs atavistische trekken vertoont, heeft zijn afkeer gewekt. Puttend uit zijn overbekende trucendoos kondigt hij het maken van een korte film aan waarin zijn visie over die religie meer dan duidelijk tot uiting zal worden gebracht. Verder niets, de media doen de rest.

We kunnen slechts gissen naar de inhoud van de film. Niemand heeft er ooit iets van gezien. We weten niet eens OF de film er wel komt. Het NIET uitbrengen van de film heeft het effect dat het WEL uitbrengen ervan beoogde, waarschijnlijk ruimschoots overtroffen. Enige kennis van de politicus doet vermoeden dat de inhoud hoogstwaarschijnlijk voor het grootste deel onweerlegbaar zal zijn, althans vanuit een bepaald oogpunt. Een scheldkanonnade schiet het doel voorbij, dat laat de persoon in kwestie graag over aan zijn binnen- en buitenlandse opponenten.

Tot dusverre is er een bos zo groot als de provincie Utrecht omgehakt en tot krantenpapier verwerkt, waarna die kranten zijn volgeschreven met alle mogelijke niet te bevestigen nonsens over die film. In allerlei gebieden zijn opstootjes geweest om ons toch maar goed duidelijk te maken hoe men hierover denkt. U weet natuurlijk net zo goed als wij dat die relletjes voor het grootste deel staat-geregisseerd zijn, door lieden die emmers vol boter op hun hoofd hebben. En u weet nog beter dan wij dat diezelfde landen jaarlijks met gulle hand door ons worden gesteund. En waar die steun uiteindelijk terecht komt. Gekke Henkie? Uw woorden, niet de mijne.
Eerdere protesten, toen tegen een setje cartoons vergden maanden van geleur voordat iemand tijd vond om aanstoot te nemen.

U als Empee weet dus ook wat u met die protesten behoort te doen. Maar dat doet u niet, in tegendeel. Tot dusverre hebben we alleen maar parlementaire taal gehoord die uiting gaf van uw grote bezorgdheid. Het gezanik negeren had uw eerste reactie dienen te zijn, want het is een storm in een glaasje water. Goed, door alle perskabaal is het inmiddels een kinderbadje, maar verder hoeft het niet te gaan. Mag het niet gaan, want het is een Nederlands zaakje, onder Nederlandse wetgeving die tot dusverre niet is overtreden. En buitenlandse bemoeials dient u dus gewoon te verzoeken zich met hun eigen narigheid bezig te houden. Met de waarschuwing dat hulp altijd kan worden her-overwogen. Klaar, uit.

En als het alsnog uit de klauwen loop wordt dat door uw handelwijze tot dusverre alleen maar verergerd. We staan inmiddels bekend als angsthazen die met een grote smoel prima in de hoek te krijgen zijn. Nou, dat gaan we dan wel merken. Met dank aan de regering die NIETS heeft gedaan om het gedoe tot de juiste proporties terug te brengen.

En het zotste van het hele verhaal is dat velen in dit land het gedoe met walging zullen aankijken en zich voornemen om de volgende keer toch maar op de maker van die film te gaan stemmen. Als dat uw bedoeling was, dan zult u buiten verwachting goed slagen in uw voornemen. En de filmmaker zal zeker manieren vinden om u dit, vriendelijke dankwoorden uitend, onder uw neus te wrijven. CDA- of premier-neus? Dat ziet hij dan wel weer. Wat het meeste pijn doet, denk ik. Bah.