Stop de Bond

Op het moment is het beter om te zeggen dat je een Gestapolid was van oud Nazi-Duitsland, dan dat je uit Nederland komt. Gelovigen schreeuwen steeds meer moord en brand om de beledigingen van de ‘ongelovige’ medemens aan de kaak te stellen en te veroordelen. André Rouvoet tegen Deep Throat, de op onze treinstations altijd aanwezige bond tegen het vloeken en natuurlijk de woeste moslims. De ‘gelovigen’ modereren onze samenleving constant en dat is een harde baan met een samenleving zoals wij Nederlanders die hebben. Ik vraag me alleen af: wie modereert de gelovigen?

We schelden minder. Volgens het anti-scheldimperium ‘de Bond tegen het Vloeken’ is het aantal gvd’s de afgelopen paar jaren flink gedaald. Tot grote trots van onze gristenvrienden. Het zou je hobby zijn, gvd’s tellen. De hele logica klopt van geen kant. Je spoort iets op, maar eigenlijk wil je het niet horen en ook niet zien. Vloeken is een probleem of beter gewoon een factor die nooit zal verdwijnen. De drang om een bepaald utopisch beeld te bereiken is voor deze bond blijkbaar een aanzet tot dweilen met de kraan open. Het concept zal mij in ieder geval na twee weken al in een staat brengen waarin ik van een hoog dak spring. Ach, dat soort mensen moet er ook zijn, zegt men dan altijd maar.

Toch slaan mensen wel eens door met hun drang naar Utopia en dus ook de Bond tegen het vloeken. De V&D had een jaar geleden reclame gemaakt voor een paar kookboeken, die zij wilde verkopen onder de noemer kookbijbels. Ik kocht zo’n boek voor mijn moeder, want een kookbijbel kon ze wel gebruiken. Niks mis mee op het eerste gezicht, maar de bond schreef een brief, want een ander boek dan de bijbel een bijbel noemen is natuurlijk zeer kwalijk en onchristelijk. André Rouvoet is ook zo’n figuur dat af en toe dingen uitkraamt waarvan je gaat denken, dat hij een serieuze klap van de molen heeft gehad. Ik heb dertig televisiezenders thuis, net zoals bijna geheel Nederland, maar Rouvoet maakt zich druk over één kanaal van deze dertig. Er wordt namelijk één keer in de dertig jaar een filmpje met veel haar op rare plekken uitgezonden. Oh, ik zou bijna vergeten dat er ook nog harde, vieze, smerige seks in voorkomt. Ik ken de commotie over vermeende verkrachting, maar sinds wanneer is het verboden een misdaad uit te zenden? Peter R. de Vries zend elke uitzending een misdaad uit. Ik denk dat André gewoon een oude televisie heeft zonder afstandsbediening en maar drie zenders. Kortom, hij is te lui om van de bank te komen en de zender te wisselen. Met maar drie zenders loopt hij dan een groot risico porno tegen te komen. Onchristelijk, en heel Nederland moet dat weten.

Dan komen onze vrienden, die zich druk maken over iets dat er niet is, ook nog even om de hoek zetten. De moslims. Ze verbranden onze vlag, omdat een man een film over de islam gaat maken. Een kritische film,die echter weinigen van hen waarschijnlijk ooit gaan zien. Een oordeel geven over iets dat je niet hebt gezien is eigenlijk al vrij triest. Als je het ook als reden gaat nemen om dood en verderf te zaaien ben je een volslagen idioot. Het feit dat veel mensen de film niet zullen zien zal er straks ook nog eens voor gaan zorgen dat veel dingen uit hun context gerukt kunnen worden en dat zal weer voor een nog grotere rel gaan zorgen.

Ik ben geen gelovig persoon, maar ik heb wel respect voor ieder ander op deze aardkloot. Ook al is het niet voor iedereen evenveel, het is er wel en daar gaat het om.
Tuurlijk, kritiek op elkaar hebben mag, maar sla er niet in door. Wees er van bewust dat elk mens zijn goede en slechte kanten heeft. Daarnaast kan een goede gewoonte voor de een in de ogen van de ander een slechte zijn. Als dit perspectief ergens een plek in ieders hoofd zou krijgen, word je een stuk minder snel gekwetst en irriteer je je veel minder snel aan kleine dingen zoals een filmpje van vijftien minuten of een kookbijbel. Het verschil tussen de vrije Nederlander en de volgens strenge regeltjes levende moslim in Afghanistan is erg groot, maar je moet elkaar wel laten zijn. Dat kan, zolang er een dikke streep tussen zeggen wat je denkt, geweld en discriminatie wordt getrokken. Gelovigen doen dit alles echter vaak niet de laatste tijd en daarom hebben ook zij een anti-Bond nodig; de bond tegen ‘doorslaande’ gelovigen. Wanneer de bond tegen het vloeken een brief over kookboekbijbels schrijft, dan schrijft de bond tegen doorslaande gelovigen een brief naar de bond tegen het vloeken. Zo kan je natuurlijk bezig blijven en daarom kun je kleine irritaties in het leven beter links laten liggen. Soms is dit ook het beste met grote irritaties, laat maar gaan. Men moet zichzelf wat vaker gaan zien met een dweil naast een enorme kraan.

Vanuit dit oogpunt wil ik afsluiten met een oproep aan de anti-vloekbond:
Hef met onmiddellijke ingang de bond op. De grens is namelijk zoek als je je druk maakt om dingen zoals bijbels die geen bijbels zijn. Kortom, stop met de bond en ga echte problemen oplossen zoals het wereldvoedselprobleem of de verandering van het klimaat. De conclusie is namelijk simpel: als we over de hele wereld de tijd die we steken in kleine ergernissen stoppen in het oplossen van de echte problemen dan zouden we flink wat problemen minder hebben. We moeten dus niet modereren, maar beter leren negeren. En zo is het, verdomme.