En vijf cent

We zijn zo ongeveer het meest gescreende gezin in de omgeving. Hele volksstammen willen van ons het naadje van de kous weten. Als je wat voor de Kinderbescherming doet, als je op kindertjes past, als je voor Seebuyfly werkt, natuurlijk als je docent bent, noem maar op. Dat gaat allemaal nog wel, maar je gaat helemaal ballistic als je hoort wat een Verklaring Ontrent Gedrag kost. In ambterige kringen kort men dat natuuuurlijk af, tot VOG. Gelukkig krijg je de kosten later wel weer terug, maar het hele verhaal is volslagen knots.

Mama ging een half jaar geleden zo’n ding halen, want ze ging op een kleindochter passen. Toen ze later besloot om ook op een paar andere kleinkoters te gaan passen, bleek dat de eerdere VOG niet meer telde. Nee, nieuwe halen. Ook ik moest mee voor zo’n ding, want ik woon ook op dit adres. En zoon was meerderjarig geworden en woont ook hier, dus hij ook. Goed, moeders ging aftikken en haalde negentig euri tevoorschijn, want ze wist de prijs nog van een half jaar geleden. Zei de mevrouw achter de balie dat er nog vijftien cent bij kwam, de prijs was 30 euro 5 per stuk.

En daarmee was de column in wording. Google: de prijs blijkt overal hetzelfde, dus wij worden hier niet meer afgezet dan elders. Maar die stuiver, die zet een vloedgolf van vragen in beweging. Temeer daar mijn vrouw zeker was van het feit dat een half jaar gelden die stuiver er nog niet was. Hoe komt die verrekte stuiver erbij, en als mijn vrouw toch abuis was, dan blijft die vraag nog steeds. Kijk, 29,95 in een winkel, dat kennen we, maar een stuiver boven de dertig euro, dat kan geen zinnig mens uitgelegd krijgen. Je kunt de kosten van dat vodje papier natuurlijk op honderd verschillende manieren berekenen, en al die manieren zijn min of meer valide, maar die stuiver, die kan geen zinnig mens verklaren.

En dan gaan ze vergaderen over die stuiver, want dertig euri was toch echt te weinig. Bij dit soort wereldschokkende problemen zit er algauw een persoon of tien, vijftien om een tafel, kosten per uur zeg duizend euro inclusief catering en allerlei andere ellende. Als het langer dan een uur duurt komt er vast wel weer een stuiver bij. Afronden? AFRONDEN????? Meneer, is het soms tijd voor uw pilletje? Afronden doet alleen de minister, en die kon vandaag niet.

Het leukste is uit te zoeken wanneer je geen VOG krijgt. Dat zit namelijk nogal delicaat in elkaar. Stel dat je onderwijzer bent en je klust bij als taxichauffeur. Je wordt betrapt met een slok op achter het stuur. In dat geval mag je niet meer taxi rijden, maar je mag nog wel voor de klas. Kortom, voor de ene baan mag je dit, voor de andere mag je dat. Dus een strafblad an sich is nog geen beletsel voor het verkrijgen van een VOG. Dat wordt voor sommigen van ons dus spitsroeden lopen. Een vraag is ook hoe snel na het begaan van een misdrijf het register is bijgewerkt. En wat voor rottigheid je allemaal mag uithalen zonder dat er iets naars in het register verschijnt. In ieder geval mag je mulderen wat je maar wilt, gewone verkeersovertredingen zijn niet van invloed.

Maar stel nou eens dat je voor zijne edelachtbare verschijnt voor iets gruwelijks als ja, noem eens wat, bedrieglijke bankbreuk, en de zaak wordt na ampel beraad geseponeerd, heeft dat dan wel invloed? In dat geval is het hebben van een grote zak vol poen voor een topadvocaat een eerste vereiste om het blazoen blank te houden.
Maar dan is meteen dat hele vodje papier geen stuiver meer waard.

Dertig euro vijf. Leip, dat is het. Of is de wereld gewoon volmaakt logisch in mekaar gespijkerd maar ben ik gek? Ik neig steeds meer tot die optie.

Gramps