Gezellig naar de kapper


'En ga je nog op vakantie? Goh wat leuk, en wat studeer je dan? Ja, ik heb ook een neef die studeert. ´Het is weer hondenweer en hij geeft voor komende week niet veel beter op.´ Ga je nog iets leuks doen dit weekend?´ ´Ja, verkoudheid heerst op het moment enorm, zoveel mensen zijn verkouden.´ Om niet een half uur lang met dit soort onzin geconfronteerd te worden, stel ik mijn bezoek aan de kapper net zolang uit totdat ik dreads kan vlechten van mijn nekhaar. Wat word je toch ongelofelijk moe van de poepgesprekken die kapsters kunnen voeren, uniek hoor.

Houd gewoon je kop dicht en knip me! Wanneer ik een goed gesprek wil, dan ga ik wel naar een kroeg of bel ik iemand met wie ik het stadium van smalltalk reeds ben gepasseerd. Zullen die mensen nooit moe worden van hun oppervlakkige gezwets over vakanties en het weer? Wat maakt mij het nu uit of de zon schijnt of dat het regent. Begrijp me goed, ik heb liever goed terrasweer dan een gratis douche van zure regen, maar waarom moet je daar een gesprek over voeren? Bovendien denk ik niet dat kapsters geÔnteresseerd zijn in de zomervakanties die ik met vrienden onderneem naar een zuipbungalow, waarvan we de borg naderhand op onze buik kunnen schrijven, nabij La Roche.

Om de kappersgesprekken enigszins dragelijk te maken, studeer ik moleculair Frans en ga ik op wandelvakantie naar Torraborra. Torraborra, ken je dat niet? Dat ligt in Oost-Afrika. Maar wat nog erger is dan de smalltalk, is het feit dat ze altijd teveel van je haar afhalen. Op de vraag naderhand of het goed zit antwoord ik dan ook steevast dat het resultaat mij geheel onverschillig laat. Dat klinkt namelijk als een compliment en wordt door de kapster in kwestie ook zo opgevat.

Twintig euro lichter en twee koppen koffie later verlaat ik dan de kapperszaak, om de rest van de dag lastig gevallen te worden met de vraag: ´Goh, ben je naar de kapper geweest?´ ´Nee joh, ik ben niet naar de kapper geweest, hoe kom je daar nu bij? Ik heb meegedaan aan een biologisch experiment waarbij ze uitgehongerde cavia´s aan je haar laten knagen, betaalt echt prima.´ Deze week toch maar weer een afspraak maken bij de kapper, die dreads in mijn nek irriteren me...