S en T

Sommige dingen zijn eens per jaar. Het is één keer carnaval, één keer zomervakantie en je koopt eens per jaar nieuwe schoenen. Wij mannen althans. PSV wordt eens per jaar kampioen. Eens per jaar ben je je paspoort kwijt. Je kunt één keer naar het strand. Of je probeert het, maar je staat in de file. Je gaat eens per jaar naar Ikea. Of je probeert het en staat weer in de file. Eens per jaar wordt PSV winterkampioen. En één keer houd je grote schoonmaak.

Omdat er na een jaar wel heel veel stof op mijn plank verzameld is, ga ik er met een doekje overheen. Ik balanceer op een bureaustoel op wieltjes. Tip: ga nooit op een bureaustoel met wieltjes staan. Een minuut later lig ik dus op de grond. Pijnlijke arm, stofdoek in m’n gezicht, bakje met lenzenvloeistof over mijn broek en alles wat op de plank lag, ligt nu verspreid over mijn bed, mijn bureau en de grond. Ik moet voorzichtig te werk gaan, want het was mijn dvd-plank. Er liggen nu allemaal losse schijfjes en lege hoesjes die wachten op een hereniging.

Maar dat is grappig. Er komt een grote rode map tevoorschijn. Luistersprookjes. Een map met cassettebandjes van heel lang geleden. Misschien was de laatste schoonmaakbeurt toch niet vorig jaar. Of toen is me die map niet opgevallen. Begin ik niet te hallucineren van al dat stof in mijn gezicht? Nee, het is ‘m echt.

Eén bandje valt meteen op. Greatest Hits 1994. Rednex, Kristine W en dat soort muziek staat erop. Op een ander bandje staan de letters S en T. Ik word nieuwsgierig en vis een oude cassetterecorder uit de kast. Iron Maiden? Was ik daar toen al fan van? Kan me niet herinneren. En waar staat S en T dan voor? Slaughter en Transsilvanië? Slecht en Triest, omdat ik er toen niks aan vond? Schijtmuziek en Teringherrie? Ik weet het niet meer.

Luistersprookjes. Het bandje wat bij de map hoort. Sneeuwwitje, Assepoester, De Gelaarsde Kat, ze staan er allemaal op. Ook maar even in de radio gestopt. Die stem van de verteller ken ik. Da’s één van die oude mannetjes uit de serie ‘Het Zonnetje In Huis’. Grappige stem. Het is dat grijze mannetje dat in het café in de comedyserie altijd links aan tafel zat. Leeft hij eigenlijk nog? Hij was toen al oud.

S en T. Waar staat S en T voor? Ik kom er niet op. Met Iron Maiden op de radio raap ik al mijn dvd’s bij elkaar. Toch wel leuk om weer eens te zien en vooral te horen, die cassettebandjes. Toen spaarde je weken om één bandje te kunnen kopen. Nu staat mijn computer vol met mp3’s, waaronder alles van Iron Maiden, veel ervan heb ik nog nooit geluisterd. Die cassettes heb ik grijs gedraaid. Soms wel vier keer achter elkaar.

Soundtrack. Dat betekenen die letters. De bloedcirculatie in mijn hersenen na de stofboost komt weer op gang. Ik weet het weer. Iron Maiden hoorde je op de achtergrond als je Carmageddon speelde. Versie 1 of 2 of Splatpack, dat weet ik niet meer. Een computerspelletje (er zijn Kamervragen over geweest) waarbij je in een gepimpte auto punten haalt door zoveel mogelijk mensen en koeien omver te rijden. Nouja, vierkante blokjes omver rijden met een groter vierkant blok. Je kon die cd-rom in je radio doen en dan stonden er een aantal nummers van Iron Maiden op. En dat heb ik natuurlijk op een cassette gezet voor mijn walkman.

Ik ga toch eens op zoek naar die doos met oude computerspelletjes. Volgend jaar is mijn andere plank aan de beurt, wie weet.


Elke week met een even nummer verschijnt op dinsdagochtend een column van Arno.