Verzekurd

“Ben jij ook zo gek op MSN, Hyves en MTV? Flirt je op school met je klasgenoten en neuk je elke week weer een ander onbeschermd? Zpel jij owk dramaaties? Kortom, ben je een onzelfstandig en bekrompen tienertje met geestelijke armoe en soa's teveel? Dan heeft Univé wat voor je bedacht.”

Aangetrokken door een enorme abri-reclame waarin Univé mij een zorgverzekering belooft voor het luttele bedrag van ¤56,78 per maand, surf ik op mijn vrije middag naar www.zekur.nl. Een op jongeren toegespitste layout straalt me nét iets te hip en nét iets te vrolijk tegemoet. Ik wil een verzekeringssite duidelijk hebben. Witte achtergrond met tekst en liefst zo weinig mogelijk gebullshit. Ik negeer de vriendelijk kijkende jongeren even en concentreer me op de tekst.

"Helder, eenvoudig, en super goedkoop. Met als extra 'n gratis Univé ClimaCount Visa Card. Word dus ook ZEKUR. Je bent 't al vanaf ¤56,78 per maand!” Mijn intolerantieknobbel begint te kriebelen. “Als je ouder bent dan 18, moet je verplicht verzekerd zijn. Zo simpel is het. Zo simpel blijft het. Dankzij ZEKUR. Bij ZEKUR regel je alles online en telefonisch en je bent supergoedkoop uit. En ondertussen ben je heel erg ZEKUR!”

Ik heb nooit begrepen waarom de huidige jongerengeneratie met verbijsterende regelmaat op deze manier wordt aangesproken. De reclamewereld kapitaliseert tegenwoordig op het blijkbaar bestaande onderbuikgevoel, dat de huidige jeugd lijdt aan dermate ernstige beeldschermgeïnduceerde hersenaandoeningen dat zij uitsluitend aangesproken dient te worden in sms-taal, Breezer-verbasteringen, zinnen vol spelfouten en argumenten ad populum. Ik krab mijn ogen uit van ergernis als ik zie dat ze zelfs de naam van het product hebben geïnfantiliseerd.

Goed, na de eerste irritatie te boven gekomen te zijn klik ik op “Waarom ZEKUR?” en klik door naar een overzicht van vergoedingen. It better be good. Wat ziet mijn oog? De vergoeding buitenlandse zorg loopt tot maximaal het Nederlandse tarief. Op skivakantie een been breken in Zwitserland of de VS is er dus niet meer bij. Daar is de medische zorg namelijk wat duurder, en het versgil mag jíj betaluh, aldus Univé.

Vrijwel alles wat aan ouderdomskwalen doet denken heeft Univé eruit gemikt. Van pedicure en fysiotherapie tot hospicezorg en steunzolen. Mocht je dus onverhoopt op één van die dingen terug moeten vallen vanwege een ongeval of aandoening, dan mag je dat uit eigen zak ophoesten. Maar dat maakt niet uit, want dat kan natuurlijk met de Visa Card die je bij je verzekering hebt gekregen. Wat ontzettend fijn -nee, megacool- dat Univé jongeren zo de kans geeft om de vruchten te plukken van het doorlopende krediet.

Dan de prijs. Ik bel even naar Univé omdat ik er niet uitkom zonder mij te registreren voor de verzekering. De dame aan de telefoon leest mechanisch een verhaaltje op als ik dingen vraag die in de FAQ staan. Maar ik wil wat meer weten. Univé maakte mij op haar ZEKUR-site namelijk deelgenoot van het volgende: “Verwacht je weinig gebruik te maken van medicijnen, ziekenhuis of specialist kies dan voor een hoger eigen risico, namelijk ¤650,-. Hiermee kun je flink besparen op je premie.”

Jongvolwassenen aanspreken in babytaal is onbeschaamd, hen vijfhonderd euro extra eigen risico door de slechtbetaalde strot duwen gaat richting onbeschoft. (Nu wordt mij potverdrie ook al vijfhonderd euro extra eigen risico door de strot geramd.) Ik vraag de dame aan de andere kant van de lijn “Hoeveel kost ZEKUR dan zónder 650 euro eigen risico?” Ze moet het opzoeken. Blijkbaar kiezen de meeste jongeren blindelings voor deze riskante optie. “77 euro 77, meneer.” “Ah”, zeg ik, “da's al een stuk minder aantrekkelijk. Hoeveel betaal ik voor de gewóne basispremie van Univé?” Dat wist ik, want ik zit momenteel bij de 'gewone' Univé. En dat wist zij ook wel. Negentig euro. “Wat is het verschil dan?”

“Nou, ZEKUR is voor jongeren.” “Dat begreep ik ook nog wel. Wat is het verschil in dekking?” “Er is geen verschil.” Gelul. The girl hadn't done her homework. Twaalf euro verschil in kosten, zelfde dekking? Ik werd hier verdorie nog voorgelogen ook. “En die 'speciale zorgleveranciers' waar jullie het op de site over hebben, hoe zit dat?” Ik kreeg weer een voorgeprogrammeerd FAQ-verhaaltje en hing maar op.

Even de feiten op een rijtje. Een zeer marginale dekking. Er is ontzettend veel geschrapt voor 12 euro korting. Je wordt een ongewilde creditcard opgedrongen. Je wordt in elk beschikbaar document getutoyeerd en als kind behandeld, om over de spelfouten maar te zwijgen. Je kunt geen ongeluk krijgen op vakantie, behalve als pappie en mammie bereid zijn duizenden euro's te betalen aan ziektekosten die Univé weigert te vergoeden. Als je niet vreselijk goed oplet teken je blind voor 650 euro eigen risico zonder dat zelf door te hebben. En je mag alleen zorg ontvangen van Speciale Partners van Univé. Nadelen te over. Je wordt belazerd waar je bij staat, daar kun je ZEKUR van zijn.

Ik denk dat men “zeker” expres fout heeft gespeld om méér dan alleen de reden dat jongeren zich erdoor aangesproken zouden voelen. Zo zeker is ZEKUR namelijk niet. Wellicht is de spelfout een vingerwijzing van de Heer om nog eens heel goed naar deze verzekering te kijken. ONZEKUR is natuurlijk geen geweldige marketing, maar iets als BELAZURD WaAr Je BiJsTaAt lijkt me wel een goede. Het feit dat Univé een goedkope en toegankelijke verzekering voor jongeren in geforceerd dom taalgebruik op een ondoorzichtige website propageert is één, dat die verzekering dan ook nog eens allerlei mankementen vertoont lijkt me echter niet goed te praten. Het blijkt niet veel meer dan een leeg omhulseltje om een bespottelijk pakket aan te bieden aan nietsvermoedende jeugd met geld en hersenen te weinig.

Na wat zoeken heb ik een wat minder bekend, maar beter pakket aangevraagd. Wie onder de 22 jaar oud is en een studentenrekening heeft bij Rabobank, kan gratis lid worden van de bank. Dat betekent concreet dat je nog wat meer post krijgt om weg te gooien. Als je lid bent van Rabobank krijg je tien procent korting op je zorg bij Interpolis. En laat hún basispakket nou glashelder zijn: veel betere dekking voor nagenoeg hetzelfde bedrag als bij ZEKUR. Ondertussen hoopt Univé honderdduizenden jongeren binnen te halen met een slecht basispakket, hoog eigen risico en een matige premie. Geen winstoogmerk? Grapjassen. Ha ha ha, een holle lach om Univé.