19:54 Lading videospellen gestolen: ruim 1... (0)

Naar aanleiding van het verschijnen van Lading videospellen gestolen: ruim 1... in de tracker op zondagavond, 2 december deuxmillesept.

Dat vind ik nou het gezellige aan FOK!. Je kent het wel. Je zit 's ochtends vroeg met een bakkie koffie nog gauw effe achter de computer om te kijken wat de headlines zijn. Of 's avonds, zondagen vaak, en je denkt "laat ik eens een column lezen, want ik verveel me zo." Wat is nu het gezellige aan FOK!? Nou, de trackers. In één oogopslag stel je je op de hoogte van het nieuws van de afgelopen dag zonder überhaupt de berichten te hebben gelezen. De volgende dag lees je de krant en koppel je de gelezen titels aan het nieuwsbericht van de papierjournalist.

Zo kom ik dan mijn dag door. Ik wacht naarstig op titels. Fantaseer daar af en toe over. Word er woedend om. Brul van het lachen. Door bovenstaande tactiek veelvuldig en op lange termijn toe te passen heb ik een ontzettend goed voorgevoel waar of het nieuwsbericht eens over zou gaan. Wilde kat overleeft pindakaaspot op kop zal ongetwijfeld gaan over een wilde- danwel zwervend loslopende kat, die op een of andere wijze een pindakaaspot op zijn kop heeft gekregen, en dat heeft overleefd. Of de pot uit een raam viel, of dat de pot echt óver de kop van de kat zit, dat weet je niet: daar moet je het bericht voor lezen.

Maar ik fantaseer er danig over. Ik verzin, als ik woelend in bed wakker lig en niet kan slapen, alle mogelijke manieren waarop de titels van nieuwsberichten als Zwarte pieten geslagen door fietser aan een nieuwswaardige gebeurtenis teruggekoppeld kunnen worden. Als je ER Columns bent en dat altijd het eerste gespreksonderwerp is waar je op komt (na je naam, red.) als je je voorstelt aan iemand, dan heb je geen leven, moet u weten. Maar ik vind het geweldig. (Hij spaart Bosatlassen. red.) Dan lees ik de Spits of de Pers en dan grinnik ik hardop in de Stiltecoupé. U weet inmiddels ook al hoe ontzettend ik mensen die in de Stiltecoupé herrie maken haat, dus dat wil wat zeggen.

Wat fantaserend met een volle, ongelezen FP-tracker en een Grand Prestige voor mijn neus zat ik dus mijn zondagavond te verdoen. Ik las de titels stuk voor stuk en dacht aan het nieuwsbericht dat erachter zou kunnen zitten. Ze noemen dit gedrag op het forum geloof ik lurken, maar dat is het niet. (Het is veel ignoranter. red.) Ik las de titels zo'n beetje, dacht wat er bij zou kunnen horen en sipte aan mijn bier. Ik klikte nog eens op vernieuwen. Ja! Een nieuw bericht! Gretig schoten mijn ogen over de titel. Als een intercity tegen een 100 meter dikke muur gewapend beton kwamen mijn gedachten stil te staan.

"Lading videospellen gestolen: ruim 1..." Dit was een speciaal moment, dat wist ik al zeker. Nog nooit had een titel zo'n grote impact gemaakt als deze. Nog nooit had het zo'n breed scala aan mogelijkheden van potentieel gebeurde noemenswaardige feiten opengelaten. De titel was te lang. Er kwam wellicht een groot cijfer met een verklarend aantal achteraan, een eenheid (mensen, pinguïns, WOW-spelers, gulden) en een werkwoord (gedood, ontdooid, gekielhaald, ingewisseld) daar weer achter. Die kans is groot bij dit soort zinsbouw.

Maar wat? Wat zou er 1, of mogelijk meer dan één, dingen, objecten, zelfstandig naamwoorden, ge-wattest zijn? Eén dictator opgepakt? Vijftien Intertoys-vestigingen berooid? Wellicht een miljoen arme Aziaatjes gedupeerd? Wellicht dacht ik te moeilijk. Het kon ook gewoon "ruim 1..." zijn. Een soort Newspeak (1984, red.) in de nieuwstracker. SunChaser had het al eens geprobeerd bij de columns met zijn "F5 F5 F5 F5", waarin hij -door mij beredeneerd op de hierboven beschreven manier- het opneemt tegen Gary Kasparov en een kwalijke zet betreurt danwel toejuicht. Lading videospellen gestolen: ruim 1...

Het heeft ook wel zijn humor. Ruim 1. Da's altijd een lading, lijkt me. Zolang het maar heel ruim is, kan er vrij gemakkelijk ruim 1 videospel in een lading zitten. Of nog beter, ruim 1 lading gestolen worden. Wellicht is het slechts de indicatie voor het scheepsruim waaruit de videospelletjes ontvreemd werden. Who knows. Ik. Morgen.

Schaterlachend in de stiltecoupé zal ik het lezen in De Pers.