Keuzes

Column door Wes22

Je kent het wel. Je favoriete schoeisel wil niet meer en het is tijd voor nieuwe gronddempers. Op naar de winkel. In het afgelopen kwartier tot twintig minuten (of half uur voor de dames onder ons) heb je meerdere voetbekleding aan gehad en om een of andere reden blijven er maar 2 paar schoenen in je hoofd oorlog voeren over welke van de 2 er met je mee naar huis gaan. Uiteindelijk kies je toch voor "die blauwe", want dat is je favoriete kleur. Je gaat naar huis als trotse eigenaar van gloednieuwe sneakers, laarzen, klompen of een van de andere soorten, en in de bus komt het andere paar nog een paar keer op bezoek bij Meneer Hoofd. Maar terwijl eenmaal thuis de voordeur open maakt besluit je toch dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Je denkt er niet meer aan terug en het gevaar om iets in je voet te krijgen is weer 1 tot 2 jaar sterk verminderd.

Andersom kan het ook. Het is weer tijd voor die wekelijkse pokeravond met al je vrienden en je mailbox staat weer vol met grappige mailtjes over wie er dit keer als eerste uit zal liggen. Aan de ene kant kan je niet wachten om weer eens kaartje te keren en die heerlijke bluff uit te voeren. Aan de andere kant heb je het ook niet altijd even breed en denk je: "Dat geld kan ik goed voor de komende feestdagen gebruiken". Na even denken besluit je toch om te gaan en hoewel je niet als eerste er uit ligt eindig je ook niet in het geld. Maar het was in ieder geval een gezellige avond en je bent blij dat je toch mee hebt gedaan. Later op 2e kerstdag gaan je vrienden naar een geweldig feest, maar kun je niet mee omdat je het kaartje niet kan betalen. "Had ik nou maar niet mee gedaan met pokeren".

Zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen van kleine tot grotere keuzes van ons als mensen. En je maakt er tig per dag. Tijdreis films worden dan ook vaak intrigerend gevonden omdat we dan zien hoe het had gelopen als hij of zij, zus of zo anders had gedaan. Wij als mensen zijn over de jaren steeds intelligenter geworden en worden minder door onze instincten (we zijn immers nog altijd zoogdieren) geleid. Zonder dit proces waren we nooit gekomen waar we nu zijn. Sommige dieren leven hun leven puur op instinct, en hoeven zich niet druk te maken om keuzes zoals in welke boom ze nou willen slapen. Maar ik heb ook nog nooit een Schildpad uit zijn dak zien gaan omdat hij er uiteindelijk toch wél voor koos om die Bungee Jump te maken. Of muizen gezien die feest vierden dat ze nog leefden omdat ze er voor kozen het kaasje op de muizenval níet te pakken.

Er zullen altijd lastige keuzes zijn. Maar als je er nou voor een staat en maar niet kan beslissen. Ben dan in ieder geval blij dát je kan kiezen.