Will I ever have a career of my own?

Column door Pappie_Culo

Diana Woei, weervrouw. Dat was het eerste dat ik zag op tv toen ik terugkeerde van een cursus zelf-management die mijn werkgever mij zo belangeloos gunde. Zoals te verwachten viel, werd er flink ge-test en ge-assessed met als uiteindelijk doel een beter inzicht in 'zelf' en wat 'zelf' nog voor gevolgen had voor het uitoefenen van je functie.

Nu hebben dit soort cursussen over het algemeen een vrij lullig karakter. Althans, van buitenaf bezien door derden. Maar deze cursus was het geld dubbel en dwars waard kan ik u vertellen! Ik ken mezelf beter dan ooit tevoren en kan mezelf dan ook melden dat er hier het één en ander gaat veranderen, te beginnen met de zoektocht naar een andere baan. Want dat mijn huidige betrekking eigenlijk niets voor mij is, dat is onderhand wel duidelijk.

Maar wat dan wél? Tsja, zoveel inzicht verschafte deze cursus nu ook weer niet. Gelukkig heeft de trainer van afgelopen weekend hiervoor óók een cursus. Voor ik echter de tijd had een telefoonnummer op te zoeken, verscheen daar dus Diana Woei, weervrouw. Pardoes schoot de vraag door mijn hoofd... Wat doet zo iemand nou eigenlijk de godganse dag? Je staat 2 minuutjes het weerbericht te doen en that's it. Regelrecht in het straatje van ondergetekende dus.

Een aandachtiger blik op het weerbericht leert echter al snel dat dit tegenwoordig geheel in een zogeheten 'infotainment' jasje is gegoten, hetgeen (naast het deprimerende karakter ervan) in eerste instantie waarschijnlijk de reden is dat ik gestopt ben het weerbericht te volgen. Ga maar na... We beginnen de uitzending met een paar foto's, ingezonden door kijkers. Dan gaan we nog eens uitgebreid in op het weer van vandaag. Waarom mag Joost weten, maar het zij zo. Vervolgens kijken we naar het weer in Finland, Turkije, IJsland en een modderverschuiving in Maribor. Eén en ander wordt nog even toegelicht middels wat achtergrondinformatie waarna we EINDELIJK overgaan naar dat ene minuutje waarin er iets interessants te zien valt... Helaas is het resultaat zelden positief, het is wat dat betreft net een Ajax wedstrijd.

Al met al blijkt weerman dus een baan te zijn waarin een nieuwerwetse aanpak vereist is. Je verzamelt data, analyseert en interpreteert die en ordent de informatie die je doorgeeft. Tevens bedenk je, geheel in commerciële stijl, een figuurlijk schepje suiker waarmee de informatie er bij het publiek wat makkelijker ingaat. Er is echter één voordeel: je kunt de overige 7 van de 8 uur schaapachtig uit het raam zitten kijken, zodat je ook wat kunt vertellen over het weer van vandáág.

Ik neem een metereologische job-hop dus zeker in overweging. Anderzijds spreekt het trainersvak mij ook wel aan. De baas betaalt eerst grof geld voor zelf-inzicht, waarmee jij het personeel een carrière-crisis aanpraat. Vervolgens bied je je nieuwe markt voor wat minder centen een zet in de goede richting.

Ik denk er nog even over na.