440 jaar Wilhelmus: het is genoeg!

Column door Ceriel

We leven in een tijd van vernieuwing. Alles moet anders lijkt het wel. Anno 1900 was men compleet niet bezig met het vernieuwen van ons volkslied terwijl het toen toch al meer dan 300 jaar oud was. Nu wel. Nu willen we dit volkslied ineens gaan veranderen. Ik vind het best een goede vraag waarom we dit dan nu ineens willen.

Is het omdat we ons nergens anders om bekommeren en ineens dan maar gaan twijfelen aan ons volkslied? Eigenlijk weten we allemaal wel dat dit een gevolg is van televisieprogrammas die steeds méér honger hebben naar vernieuwing. Het begon allemaal met Big Brother in 1999. Sindsdien ontstond er in Nederland een tendens van: "het kan nóg extremer". Of heeft de nieuwste telg in deze serie te maken met het huidige progressief linkse politieke klimaat? Neen, dat zou toch té opzichtig zijn?

God, ons vólkslied. Daar gaat nu een compleet programma aan gewijd worden. Teksten als "ben ik van Duitschen bloed" en "de koning van Hispanje heb ik altijd geëerd" kùnnen helemaal niet meer volgens de makers. Deze teksten zijn simpelweg te gedateerd.

Ik heb me er eigenlijk nooit mee bezig gehouden. Sterker, ik was me er niet eens van bewust. Het Wilhelmus is nu eenmaal ons volkslied. Punt uit. Fuck gedateerdheid. Het is nu eenmaal zo. Ik zie het als een stukje geschiedenis; het Wilhelmus is gewoon een feit! Een eeuwenoud statisch lied dat we zingen voordat een belangrijke voetbalwedstrijd begint. Een gemis in de Forumule-1 wereld. Een mooi stukje klassieke muziek dat dan weliswaar nooit op mijn iPod zal komen, maar er gewoon is. Gewoon iets officieels. Lekker boeiend wát er gezongen wordt.

Nee, maar nu is er een programma dat streeft naar een compleet nieuw volkslied. We moeten vernieuwen! De deelnemers zijn Frans Bauer, Syb van der Ploeg, The Opposites, DeKoor, Liesbeth List, Paul de Munnik en Petra Berger.

Over de deelnemers valt ongetwijfeld te twisten, maar misschien zit er qua concept eigenlijk ook wel wat in. Wij zijn per slot van rekening de generatie die dingen kan veranderen. We gaan het doen voor de 'nog-lang-geen-embryos-die-ooit-de-wereld-zullen-gaan-gaan-regeren'. Stel je bijvoorbeeld voor dat De Opposites zullen winnen met "Yo! Geile Chickies rulen in Nederland" en we dit ineens gaan invoeren als huidige nationale volkslied. Dan gaan mensen over 440 jaar, als er weer eens behoefte is aan een nieuw volkslied, zeuren over: "blijfv af voan onsz Volksliet prlutzerzs!! Het ysj nuu eenmoall tdraditie om hetd klasjieke 'Geile chickies' tse ferkondichenn als het gaatd om onsze nationalè kippen-expordt trotsz." Net als wij nu geen reet meer snappen van dat "Duitschen bloed" zinnetje.

Ik vraag me nu wel ineens af hoe ons huidige volkslied indertijd ontstaan is. En hoe deze 439 jaar lang stand heeft kunnen houden. Dat is knap! Ik weet bijna zeker dat de componist tijdens een Olympische prijsuitreiking anno 2008, waarin Nederlanders goed vertegenwoordigd zouden zijn, even tot leven kwam, spontaan een beroerte zou krijgen van opwinding. Of was de tijd toen gewoon anders en was het normaal dat het Wilhelmus een volkslied was dat zou blijven tot vandaag de dag. Syb en co. succes.