Schandvlek op de werkplek (3): Windows

De blauwe map (zie hier) heb ik vervangen door een donkere zonnebril met spiegelende glazen. Nu kan geen enkele vrouwelijke collega mij meer beschuldigen van loeren naar hun secundaire geslachtskenmerken. En als de leidinggevende mij vraagt wat dat toch moet, die zonnebril, dan zeg ik gewoon dat ik door de coke niet zo goed tegen het felle TL kan. En als de leidinggevende dan zegt dat ik geen coke mag gebruiken op de werkvloer, dan zeg ik dat dat anders heel gewoon is onder visboeren in Volendam. En als hij dan zegt dat ik dan maar moet overwegen om als visboerenknecht in Volendam te gaan werken, dan zal ik zeggen: "Ha! Die visboeren betalen in elk geval een stuk beter dan jij! En in plaats van die smerige prut uit dat apparaat daar, serveert men heerlijke verse lijntjes sneeuwwitte coke!" En terug zal hij dáárvan toch niet hebben.

Misschien is het de coke, misschien is het Windows. Maar ik gedraag me behoorlijk kortaf, op het Instituut. Hadden ze me vooraf wel even mogen vertellen, dat het Instituut op Windows draait. Of nou ja, draait. Dan had ik toch wel wat schaaltjes erbij uitonderhandeld! Op zijn minst een fikse ongemakkentoeslag erbij gesmiespeld...

Maar, de helpdesk heeft meer werknemers dan enige andere afdeling, dus die doen toch iets goed kennelijk. Punt is alleen als je dan bij het inloggen zegt: "hij doet het niet", dan is het vijf uur voor je het weet, en pakt men bij de helpdesk de biezen. En de volgende werkdag gaat het feest weer van voren af aan beginnen, maar dan met een verse helpdesker. Daar heb ik begrip voor, want geen enkele uitzendkracht houdt Windows natuurlijk langer dan een werkdag vol. Maar het kost wel weer extra uitleg.
"Nee, die man van gisteren zei dat je de kernel alleen kon rebooten als je de Sync eerst uitgeschakeld had, maar dat dat alleen maar kon als je vanuit de veilige modus herstart. Probleem was dat je vanuit de veilige-modus-herstart dan weer niet bij de hub-f-bit patch kan... Dus ik denk niet dat jouw suggestie erg gaat helpen, om de aan-uitknop eens twintig seconden ingedrukt te houden. Gisterochtend hielp het in elk geval niet..."

Lastige complicatie bij ons op het instituut, de helft heeft al Vista, maar daar zijn nog geen printerdrivers voor. Want wij hebben HP-printers. En die ondersteunt Vista nog niet. Te onbelangrijk merk zeker, HP. Of HP ondersteunt Vista niet. Misschien vindt HP Microsoft een te verwaarlozen partij in de computerwereld. Hoe dat allemaal zit zoek je zelf maar even na, maar in elk geval: onze directeuren, coördinatoren, hoofden en belangrijke mensen kunnen niet printen. Elke ochtend staat er een lange rij belangrijke mensen, hoofden, coördinatoren en directeuren aan mijn bureau om te vragen of ze even iets mogen uitdraaien. Als ik een wolkje cyanide de kamer in zou sprayen, zou de loonkostensom van ons Instituut ineens meer dan halveren. Lijkt me bovendien geen groot gemis voor het Instituut, als al die mannetjes die vier Balkenendetjes mee naar huis nemen aan het eind van de maand, de boel nu eens aan Gene Zijde gaan opstrakken, herstructureren en doordelegeren. Goed, het is zielig voor de nabestaanden, dat begrijp ik ook wel, dus ik laat het spuitbusje toch maar even in de bureaula, maar puur vanuit rentabiliteitsoogpunt geredeneerd zou het wel lekker opschieten.

De godganse dag yankt men van hogerhand maar weer een usb-stick in mijn XP werkstationnetje, met het geblafte commando even wat uit te draaien. Want na de keuze voor Windows was de volgende dommigheid van de ICT-afdeling: in plaats van Vista eerst eens uitproberen op de toiletschoonmaaksters en de receptionistes, heeft men het hoger management de eer gegeven. Nou weet iedereen: hoe hoger het inkomen, hoe onzelfredzamer achter de computer. Dus die mannen in hun Bijenkorfpakken konden al weinig met hun pc's, maar nu is het helemaal treurig. Onthand schuieren ze over de gangen. Die vier Balkenendetjes blijven ze gelukkig mee naar huis nemen, maar hun productiviteit is hopeloos door de nullijn heen gezakt, sinds Vista. Nou ja, as if ze al wat presteerden toen ze nog konden printen. Zelf hoef ik zelden wat te printen. Ik hang het paperless office principe aan. Maar dat kan hogerop niet, daar ontleent men de nullen op de loonstrook aan het wapperen met papier met het woord Vertrouwelijk erop. Zonder papier om mee over de gang te benen geen belangrijk imago, en zonder belangrijk imago geen nullen op de loonstrook.

Omdat ik niet meer bij mijn pc kan, neurie ik voor de koffie-automaat een zelfverzonnen liedje om de tijd te doden:

Voor mijn werkstationnetje
's morgens in de vroegte
stonden veertig managers
en keken niet zo blij

En de ICT-er
trok eens aan zijn pieletje
hakkehakke puf-puf
klaar kwam hij


Hoe het slechtste operating system ooit de rijkste man ter wereld heeft kunnen opleveren - ik weet het niet, maar het geeft hoop, vooral voor alle lelijke oude mannetjes die er van dromen Chantal Janzen eens te mogen palen. Niets is kennelijk onmogelijk immers.

Ik weet niet wat er allemaal voor malware op die usb-stickjes van de Bijenkorfpakmannen stond, maar feit is wel dat aan het einde van de dag mijn computer een nogal doodse aanblik biedt. Ik zie een zwart scherm met witte letters erop; de laatste keer dat ik dat zag was in 1987, toen Internet nog slechts bestond uit geile chats op De Digitale Stad, de wereld nog liep op WP5 en Lotus Notes. Computerschermen hadden nog geen kleur, het Internet bood nog geen plaatjes. Doe Maar trok volle zalen, je ging dansen in Richter en Mazzo, op tv was Zeg eens Aa - die tijd. Alles komt in een misselijkmakende flits terug...

En dat komt allemaal door dat scherm van mijn pc, dat mij in witte letters op een zwart scherm laat kiezen tussen de veilige modus, de normale modus en de modus met de laatst bekende correct werkende instellingen. Maar wat ik ook kies, steeds weer dat scherm - er zit kennelijk een knol van een Trojaans Paard in mijn cpu.

Of mijn kernel moet gebootpatcht...

Ik bel de helpdesk. Men heeft het druk, in verband met allerlei Vista-problemen, en er is van de Algemene Hoofddirectie Belangrijke Zaken een verordening uitgegaan, dat Vistaproblemen voorgaan op XP-problemen. Ik zal dus geduld moeten oefenen.
- Mag ik U dan nog één vraag stellen? Waarom heeft het Instituut eigenlijk geen OSX?
- Daar hebben wij geen verstand van.
- Maar dat is nu juist zo mooi, dat hoeft ook helemaal niet! Het werkt vanzelf, crasht nooit, en laat nooit zwarte schermen met witte lettertjes zien.
- Dus... dan heb je ook geen helpdesk nodig?
- Dat is waar. Het zou U Uw baan kosten.
- Nooit meer... dit? Wow! Hoe heet dat operating system zei je?
- Mac OSX.
- Will do! Yes sirree! We gaan het morgen installeren!

Met een schok word ik wakker, mijn hoofd op mijn elleboog. Ik houd de hoorn weer schielijk aan mijn oor... Gelukkig, ik hang nog steeds in de wacht.