Hoe dom zijn we nou eigenlijk?

Wat ik me afvraag hè, is waarom mensen steeds maar weer in onzin trappen. Onzin als biostabielhangertjes, belspelletjes, overheidspropaganda etc.
Wat ik me ook afvraag is waar de fascinatie voor breezersletjes vandaan komt, maar dat zal ongetwijfeld zijn roots hebben in het feit dat die teefjes je pijpen voor een Breezer van een paar euro. Altijd nog goedkoper dan de gemiddelde Oostblokhoer, en je kunt ze nog verstaan ook. Maar goed, Breezersletjes even buiten beschouwing gelaten; waarom trappen mensen in onzin en oplichterij?

Waarom geloofde Sylvia Millecam in Jomanda? Waarom kunnen we opeens over hete kolen lopen als Emiel Ratelband zegt dat we het kunnen? Waarom vreten we zonder blikken of blozen een citroen als Rasti Rostelli ons wijsmaakt dat het een sinaasappel is? Waarom bellen we dagelijks massaal naar belspelletjes waarvan de lijnen gunstig zijn (wat dat ook moge betekenen) en waarom sturen we geld naar Keniaanse meneren die we niet kennen, enkel omdat die een mailtje hebben gestuurd met de melding dat we 100 miljoen op onze rekening gestort kunnen krijgen?
Hoe dom zijn we eigenlijk met z'n allen?

Als het op tv is geloven we het. Staat het in de krant, dan geloven we het ook, zonder rekening te houden met het feit dat de gemiddelde mens kan liegen alsof het gedrukt staat. Tineke de Nooij was een bron van vermaak en sympathie voor veel huismoeders toen ze nog gewoon op tv was, en diezelfde huismoeders die nu allerhande kwaaltjes hebben laten zich bakken met geld uit hun zak kloppen door datzelfde kutwijf.
Frits Bom genoot veel aanzien als ombudsman en vakantieman, maar uiteindelijk wist hij veel mensen de ellende in te helpen door ze dure leningen te slijten bij semi-louche kredietverstrekkers.

Zij zeggen, wij dokken. Zo werkt het in Nederland en helaas zijn er veel teveel mensen te dom om dat in te zien. De grootste debiel snapt dat belspelletjes je reinste nep zijn, heel Nederland ergert zich eraan, maar ondertussen wordt er per minuut wel een paar duizend keer gebeld à minimaal een euro. Mensen trappen erin en zullen erin blijven trappen.

Weet je wat nou eens geweldig zou zijn? Als Europa gezamelijk dat soort debiele spelletjes eens aan banden zou leggen. Een potje pokeren mag niemand organiseren, maar elke halfbakken tv-zender staat het vrij om met puur bedrog elke dag opnieuw duizenden mensen euro's uit z'n knip te jatten. Kom op Europa, grijp eens in. Zou namelijk sowieso tijd worden dat er uit heel dat samengesmolten Europa eens iets nuttigs kwam. Of nog beter; dat we gewoon lekker uit Europa zouden stappen en weer lekker zelf de touwtjes in handen nemen. Iedereen bemoeit zich maar met iedereen tegenwoordig, terwijl we beter eerst eens naar onszelf kunnen kijken. Ons met onze eigen ballen bemoeien, so to speak. Maar goed, als we toch als Europa één geheel vormen, laten we dan ook massaal iets doen aan de oplichterij die momenteel massaal op commercieel niveau wordt ingezet.
En laten we alsjeblieft de doodstraf herinvoeren voor al die mongolen die belspelletjes presenteren. Je moet er toch niet aan denken dat je aan je vrienden en familie moet vertellen dat je belspelletjes presenteert?
Ik persoonlijk zou liever vertellen dat ik verslaafd ben aan crack en zes dagen per week homo's pijp onder een brug om mijn volgende dosis te kunnen betalen dan dat ik moest vertellen dat ik onschuldige huismoeders van hun huishoudgeld beroof. Dat is toch wel zo'n beetje het laagste dat je als mens kunt bereiken.

En toch weten we allemaal dat er niets zal veranderen. We blijven massaal bellen en bestellen en dit soort oplichting zal gewoon door blijven gaan. Zal wel goed voor de economie zijn; geld moet immers rollen. Ik doe er in ieder geval niet aan mee, maar statistisch gezien is de kans vrij groot dat er mensen zijn die dit lezen die wél meedoen aan belspelletjes of een Biostabiel gekocht hebben. Mensen die eigenlijk te dom zijn om buiten de hekken rond te mogen lopen. Vraag is alleen: gaan die het hier durven toegeven? En als ze het inderdaad toegeven, moeten we ze dan een nekschot geven?