Kamperen is voor Tokkies

Van: SunChaser
Aan: Danny
Subject: kamperen is voor Tokkies

Danny, geniet jij ook zo van de vakantie? Jij zit er natuurlijk middenin met die negen weken schoolvakantie en je zult wel lekker dagjes weggaan naar de Efteling en het Land van Ooit enzo. Ik ga pas half september, dus tot die tijd heb ik het én lekker rustig op mijn werk én geniet ik van het slechte weer. Genieten? ja echt, ik lach me dood om die gasten die nu vakantie hebben. En dan natuurlijk met name om die gasten die naar de camping gaan in Nederland. Want naar de camping gaan is al triest, maar als je dan ook nog eens gaat in Nederland. Want waar je ook heengaat, het is nooit meer dan drie uur rijden van je eigen woning.

Je ziet, ik heb weinig op met kamperen. Sterker nog, kamperen vind ik iets voor Tokkies. Mensen die hun door Ikea gemeubileerde Vinexwoning achter zich laten voor een muffe, naar schimmel ruikende tent, op een morsig grasveldje. En waar sta je dan tussen? Juist, honderden andere Tokkies. Volkse boeren die een paar weken afzien onder het mom van lekker in de vrije natuur en even helemaal er tussenuit. Ja, lekker in de vrije natuur. Je staat op een grasveld dat bruine plekken heeft van al die tenten die er voor jou hebben gestaan en de paden zijn platgelopen door duizenden voeten en veranderen na een regenbui in een grote modderpoel.

Serieus, weet jij wat die mensen bezielt om te kamperen? Je bent helemaal niet vrij, je staat vastgeklemd tussen honderden andere tenten waarvan de buren tot drie uur ’s nachts lallend bier zuipen. En de radio staat elke avond ook na tien waarschuwingen nog steeds te hard. En terwijl jij op je luchtbed ligt hoor je buiten dat er na elke slok bier harder om een grap wordt gelachen. Een grap die al zes keer eerder die avond is langsgekomen. En om vier uur kom je er achter dat de buren nog wél een seksleven hebben, getuige de buurvrouw die kreunend tot zestien hoogtepunten komt, terwijl jij je zacht moet aftrekken omdat je vrouw naast je slaapt, evenals de kinderen die slechts 1 linnendoek en veertig centimeter van je zijn verwijderd.

Uitslapen is er natuurlijk niet bij, dat snap jij ook. Het geroezemoes begint om zes uur en om half zeven zijn de kinderen van twee tenten verderop al aan het badmintonnen en komt de shuttle steeds naast jouw tent terecht. Die ze schreeuwend komen halen (WAT ZEG JE, LIGT DAT DING HIER?) en waarbij ze natuurlijk struikelen over jouw scheerlijn. Uiteraard maakt dat weinig uit want uitslapen is er sowieso niet bij. Of je brandt om negen uur al je tent uit of de regeldruppels op je tentdoek maken meer herrie dan bouwvakkers in je achtertuin.

Goed, je bent wakker en wil je opfrissen. Dan ga je op je slippers met je toilettas en een rol wc-papier onder de arm naar een vies, modderig gebouwtje, waar het riool altijd stinkt en waar de wasbakken bruin zijn uitgeslagen, om je te wassen en naar de wc te gaan. Net als honderden mensen voor je die ochtend. Het ontbijt haal je in een veel te dure campingsuper waar het brood al anderhalf uur is uitverkocht en waar je alleen nog een blik knakworstjes vindt.

Dan stap je tegen een uur of elf in een snikhete en/of bedompte auto om naar een loeiduur pretpark te gaan, ga je duur lunchen en besluit je om ’s avonds te gaan barbecueën. Tegen vijf uur kom je er achter dat heel de camping gaat barbecueën en al het vlees, stokbrood en sausjes op zijn waarna je weer in je auto stapt om naar Albert Heijn in het nabijgelegen dorp te gaan. En ’s avonds zit je met je gezin op een klein barbecuutje je worstjes te braden die van buiten zwart en van binnen rauw zijn. De buurman zwaait even vrolijk naar je. Zijn karbonades zien er wél lekker uit, net als zijn vrouw die hij straks weer de hele nacht mag neuken.

Maar er is een ergere categorie kampeerders. Namelijk bovenstaande Tokkies die óók blijven kamperen als het drie weken lang regent. Die, ondanks dat de tent lekt en de kleding stinkt naar schimmel, gewoon blijven zitten alsof er niks aan de hand is. En dat soort mensen rijden straks weer voor je in de file, snijden jouw onsje vlees af bij de slager en bouwen jouw serre. Dit soort volk is onder ons, Danny. En daar zou de Nederlandse politiek wat aan moeten doen. Ze zeuren wel altijd over Marokkanen dit en Marokkanen dat. Maar zij weten anders wel dat ze 's zomers lekker in het buitenland moet gaan zitten.

Eigenlijk zou er één grote camping in Nederland moeten komen, bijvoorbeeld op de Veluwe. Daar kunnen dan honderdduizend Tokkies met hun tentje en caravan staan om de godganse dag te barbecueën en Marianne Weber te draaien. En dan zetten we op de plekken waar nu campings staan luxe appartementencomplexen neer voorzien van alle gemakken en een groot zwembad. Luxe maar wel betaalbaar natuurlijk. Want zo volks ben ik ook wel weer.

Anyway, zover is het helaas nog niet, dus eerst deze zomer maar zien te overleven. En mocht het komende maanden helemaal niet tot een vakantie komen, dan hou ik me wel bezig met mijn leedvermaak tijdens elk nieuwsbericht over ondergelopen campings en weggewaaide tenten. Je snapt, mijn zomer kan al niet meer stuk!

Zonnige groeten,

Stefan

PS: ken jij nog FOK!kers die hun woning willen ruilen tijdens de zomermaanden? Ik zoek er een met zwembad en SM-kelder.