Sambal bij?

Column door Skit3000Gisteren heb ik op tv een film gezien met Wesley Snipes, 'The Art of War'. China zou een vergaande handelsovereenkomst tekenen met de Verenigde Naties om zo aansluiting te vinden bij de wereldwijde markt. Na de vondst van een zeecontainer vol met half vergane Chineesjes werd duidelijk dat iemand van plan was deze overeenkomst te dwarsbomen. Hierop volgde anderhalf uur aan koelbloedig uitgevoerde moorden, bomaanslagen en ontsnappingen.

Terug naar de realiteit van alledag. Enkele dagen terug is de moordenaar van een man uit Alphen aan den Rijn veroordeeld voor TBS met dwangverpleging. Hij komt gelukkig nooit meer vrij. De dertigjarige Long-Long vermoedde dat de man door een slechte god was bezeten en wilde hier een stokje voor steken. Hij hakte hem in stukken en bakte hem in een wok en een frituurpan. De resten gooide hij in verschillende sloten en vaarten. Uiteindelijk zijn er helaas slechts enkele ledematen teruggevonden. Zelf woon ik dicht bij Alphen en ik denk niet dat ik ooit nog pekingeend durf te eten.

Het kan bijna nůg gekker. Op dezelfde dag als bovenstaande uitspraak, werd wereldkundig gemaakt dat in Qatar een uiterst productieve manier van het onklaarmaken van bewijsmateriaal was gevonden. Drie Aziatische mannen hadden een moord gepleegd en verorberden het slachtoffer met huid en haar. Aan alles was gedacht en ze hadden er een gezellig avondje van gemaakt. Toen de mannen met lange tanden aan het laatste stukje begonnen, bleef er een vinger in de keel van ťťn van hen steken. De ogen bleken groter dan de maag. De mannen konden in het ziekenhuis door de politie worden ingerekend.

Wat ons direct brengt op het volgende punt. Een 58-jarige vrouw en haar echtgenoot uit Hongkong hebben wel een hele vreemde variant op ezeltje-prik. Nadat de vrouw zes jaar geleden al eens in een opwelling haar vinger in het oog van de man stak, bleek het afgelopen week wederom raak. De vrouw plantte een eetstokje in het oog van de man vanwege een vermeende liefdesaffaire. Gelukkig voor de man was dit zijn reeds blinde oog. Een dag later kwam de vrouw achter haar misser en zette het recht door ook zijn andere oog te doorboren. Of het de man na de eerste dag was opgevallen dat hij een stokje uit zijn oog had steken, zegt het verhaal niet.

Zulke zaken geven toch allemaal een geheel nieuwe betekenis aan het bekende zondags-tijdens-de-rust-van-de-voetbal-gezegde "even een Chineesje pakken".